USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

14 Şubat 2024 13:23

2024'te güvenlik endüstrisini şekillendirecek 4 trend

Entegre güvenlik sistemlerinde küresel marka Securitas Technology, bu yıl altıncısını yayımladığı 'Global Teknoloji Trendleri' raporu ile işletmelere, kendi yaklaşımlarını değerlendirmek ve rekabet avantajı sağlamak için güvenlik teknolojilerinden faydalanmanın yenilikçi yollarını görmek açısından benzersiz bir bakış açısı sunuyor.

2024'te güvenlik endüstrisini şekillendirecek 4 trend

Securitas Technology, güvenlik ile iş sağlığı ve güvenliği teknolojileri konusunda dünya lideri ve Global bir tedarikçi. 90 yıldır insanları, mekânları, varlıkları koruma konusundaki deneyimiyle güvenlik endüstrisini yönlendirme ve dönüştürme gücüne sahip.

Giderek daha da dinamik ve karmaşık hale gelen iş ortamında müşterilerinin başarıya ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçlayan, aynı zamanda güvenilir iş ortağı ve danışman konumunu güçlendirmeyi hedefleyen Securitas Technology, bu doğrultuda güvenlik teknolojilerine ilişkin içgörüleri, trendleri içeren Global Teknoloji Trendleri Raporu'nun altıncısını yayımladı. Sektörün dört bir yanından teknoloji uzmanlarıyla iş birliği içinde geliştirilen 2024 raporu, gelişen teknolojiler, yapay zeka (AI) ve veri analitiği, siber güvenlik ve veri gizliliği, ve buluta geçiş konularına ilişkin bilgiler içeriyor. Fransa, İsveç, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nden 900 katılımcıyla yapılan anket sonuçlarından derlenen rapor, dünyada güvenlik sistemleri ve hizmetlerinin benimsenmesi, uygulanması ve kullanılmasıyla ilgili eğilimleri ortaya koyuyor.

İşletmelerin kendi yaklaşımlarını değerlendirmesi ve rekabet avantajı sağlamak için güvenlik teknolojilerinden faydalanmanın yenilikçi yollarını ortaya koyması açısından benzersiz bir bakış açısı sunan raporun detaylarını, Securitas Technology Türkiye'nin yeni Genel Müdürü Pelin Yelkencioğlu ile konuştuk...

> Pelin Hanım, 2 Ocak itibarıyla uzun yıllardır çalışmakta olduğunuz Securitas Technology Türkiye'de Genel Müdürlük görevine getirildiniz. Yeni görevinizde odak noktalarınız neler olacak?

Uzun yıllardır içinde bulunduğum bir yapıda tanıdığım ve güvendiğim bir ekiple bu yola çıktım. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrası için de ekip olarak en önemli odak noktamız müşterimizi daha iyi anlamak. Sektörünüz ne olursa olsun bunu başardığınızda gerisi kendiliğinden geliyor. Diğer yandan Securitas Technology olarak dünyanın en büyük 2. elektronik güvenlik şirketiyiz. Bu büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Öncü güvenlik çözümleri iş ortağı konumumuzu daha da güçlendirmek için tüm ekip arkadaşlarımla birlikte, yeni iş stratejileri geliştirmeye, müşteri memnuniyetini artırmaya ve iş performansını iyileştirmeye odaklanacağız.

"MÜŞTERİ İLE KURULAN BAĞIN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ"

> Securitas Technology'de müşteriyi merkezine alan bir yapı karşımıza çıkıyor. Bu yaklaşımın ardındaki motivasyonu açıklar mısınız?

Biz müşteri ile kurulan bağın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Çünkü işimizi geliştirmek için en önemli kaynağımız müşterimiz. Müşterimizi odağımıza alıp ihtiyacını iyi dinleyip doğru anladığımızda ortaya çıkan çözüm hem müşterimize fayda sağlıyor hem de bize yepyeni bir bakış açısı kazandırıyor. Örneğin kişi sayma sistemlerinin pandemide yoğunluk ölçüm sistemlerine dönüştürülmesi ya da klasik bir PDKS yazılımının müşterinin ihtiyacına göre geliştirilip servis yönetimi, yemekhane yönetimi hatta otopark yönetimi yapabilir hale gelmesi müşterimiz ile aramızda kurduğumuz bağın ve birbirimizi doğru anlamanın sonucudur. Bugün bahsettiğim bu çok yönlü sistemler bir müşterimizin ihtiyacı sonucu geliştirilen ve satmaya devam ettiğimiz sistemler olarak çözümlerimiz arasında yerini aldı.

Diğer yandan sadece var olan ihtiyaca çözüm bulmakla da yetinmiyor gelecekte olacaklarla ilgili de müşterilerimize bir perspektif sunmayı sürdürüyoruz. Örneğin, geçtiğimiz günlerde kurumsal müşteriler için elektronik güvenlik endüstrisindeki yeni teknolojileri, fırsatları ve zorlukları değerlendirmeleri için değerli bir kaynak olan Global Teknoloji Trendleri Raporumuzu yayımladık.

> Bu raporun hazırlanma amacı nedir?

Amacımız en temelde müşterilerimize güvenlik teknolojileri alanında ışık tutmak. Global Teknoloji Trendleri Raporunu hazırlarken dünya genelinde elektronik güvenlik alanındaki karar vericileri araştırdık ve organizasyonlarında gelişmekte olan riskleri nasıl ele aldıklarını, tehditleri nasıl azalttıklarını ve işletme verimliliğini nasıl artırdıklarını daha iyi anlamak için güvenlik sistemlerini ve hizmetlerini nasıl kullandıklarını öğrenmeye çalıştık. Bu araştırmadan elde edilen veriler; işletmelerin kendi yaklaşımlarını değerlendirebileceği, endüstri normlarıyla karşılaştırabileceği ve rekabet avantajı sağlamak için güvenlik teknolojilerinden faydalanmanın yenilikçi yollarını ortaya çıkarabileceği benzersiz bir bakış açısı sunuyor.

EN ÇOK HARCAMA YAPILMASI PLANLANAN TEKNOLOJİLER HANGİLERİ OLACAK?

> Raporda yer alan çarpıcı verilerden örnekler verebilir misiniz?

Bu rapor, elektronik güvenlik yatırımlarıyla ilgili ana karar vericiler veya karar verme konusunda önemli etkiye sahip olan, farklı sektörlerde hizmet veren firmalarda çalışan bireylerin görüşlerini yansıtıyor. Dolayısıyla yeni trendler ve işletmelerin yatırım yapmayı planladıkları teknolojiler hakkında önemli veriler içeriyor. Buna göre, işletmelerin yatırım yapmayı düşündükleri elektronik güvenlik teknolojileri arasında Bulut Bilişim, Uyumlu Teknoloji, Yapay Zeka ve Tahminsel Analitik yer alıyor. Veri analitiği ve biyometrik sistemler, önümüzdeki 18 ay içinde benimsenme olasılığı en yüksek teknolojiler olarak öne çıkıyor. Yine aynı süreçte en çok harcama yapılması planlanan 3 teknoloji ise geçiş kontrol, video izleme ve yeni gelişmekte olan teknolojiler. Bu yıl alarm doğrulama, tüketici teknolojileri, veri destekli içgörüler, bulut geçişi ve akıllı güvenlik teknolojileri, sektöre yön verecek.

> Elektronik güvenlik alanında da yapay zekanın yükselişi dikkat çekiyor. Şirketlerin bu teknolojiye ilgisi nasıl?

İşletmeler güvenliklerinde daha proaktif bir yaklaşıma doğru kaydıkça, yapay zeka ve veri analitiği endüstrideki yeniliklerin geleceğini şekillendirmede önemli bir rol oynayacak. Hala organizasyonların yüzde 55'i, verimliliğini artırmak için güvenlik çözümlerinde yapay zeka ve veri analitiği kullanıyor. Organizasyonların yüzde 44'ü ise verimlilik sağlamak üzere güvenlik verilerini analiz etmek ve yapılandırmak için şirket içi uzmanlık veya bu konuya odaklanmış bir iş ortağı eksikliği olduğunu belirtiyor.

> Hızla değişen siber güvenlik tehditlerinin yaşandığı bir dönemde, işletmeler yeni risklerden korunma ve risklerin azaltılmasına öncelik vermeye başladı. Global Trendler Raporu, bu eğilimi teyit ediyor mu?

Organizasyonlar dijital dönüşümü benimserken ve gelişmiş teknolojilerden faydalanırken; varlıklarını, hassas verilerini ve müşterilerinin güvenini korumak için daima tetikte kalmak zorunda. Sayısı artan ve sürekli değişen siber güvenlik tehditleri de işletmelerin bu konuya öncelik vermesine yol açıyor. Ankete göre işletmelerin yüzde 48'i, halihazırda kullandıkları elektronik güvenlik sistemleri için bir siber güvenlik uygulamasından destek alıyor, yüzde 4'lük bir kesim ise siber güvenliği elektronik güvenlik programlarının bir parçası olarak değerlendirmiyor. Ankete katılanların yüzde 66'sı, ayrı ve özel bir siber güvenlik yöneticisine veya ekibe sahip olduklarını söyledi.

> Bulut teknolojileri, kritik verilerin depolanmasından karmaşık uygulamaların çalıştırılmasına kadar pek çok alanda şirketler için kurtarıcı oluyor. Elektronik güvenlik alanında bulut teknolojilerinin yeri nasıl?

Giderek daha fazla işletme bulut bilişimin avantajlarını deneyimledikçe, ticari güvenlik sistemleri de dahil olmak üzere diğer önemli sistemleri de buluta taşıma eğilimi artıyor. Kurumların yüzde 44'ü kendi içinde bulut tabanlı güvenlik teknolojisini benimsemiş durumda, yüzde 17'si ise bunu önümüzdeki 18 ay içinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Eğilimin artmasıyla birlikte, buluta geçmeyenlerin en büyük endişe kaynağının ve aynı zamanda geçenlerin nedenlerinden birinin siber güvenlik olduğunu görüyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR