USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dijital Dönüşüm

13 Eylül 2023 09:58

Mobil bankacılığı süper uygulamaya dönüştürdü

Aktif her 10 müşteriden 9'unun dijital bankacılığı tercih ettiği Yapı Kredi, ‘Hayatınızın Uygulaması' konsepti ile Yapı Kredi Mobil'i süper uygulamaya dönüştürdü. Yapı Kredi Mobil'i, ‘Benim Dünyam' menüsü altında sunduğu farklı platformlarla kullanıcıların birçok ihtiyacını karşılayabilen çok kapsamlı bir platform haline getirdi .

Mobil bankacılığı süper uygulamaya dönüştürdü

Gelişen teknoloji ile fiziksel bankacılık işlemleri hızlı bir şekilde dijital dünyaya taşınıyor. Dijital bankacılık alanında sınırları kaldırmak için yola çıkan ve bugüne kadar birçok ilke imza atan bankalar arasında Yapı Kredi de yer alıyor. Sektör standartlarını değiştirmeye odaklanan uygulamalarıyla müşterilerinin hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen Yapı Kredi'de aktif her 10 müşteriden 9'u dijital bankacılığı tercih ediyor. Uzaktan müşteri edinimi yoluyla yeni müşteri kazanımının 2023'ün ilk yarısında yaklaşık yüzde 40 arttığını belirten Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan ile iş stratejilerinde dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve yeni nesil bankacılık kavramlarının etkisi üzerine konuştuk...

* Dijital bankacılık stratejiniz nedir? Özellikle açık bankacılığın gündemde olduğu bu dönemde ne gibi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?

Aktif her 10 müşteriden 9'unun dijital bankacılığı tercih ettiği bankamızda, uzaktan müşteri edinimi yoluyla yeni müşteri kazanımı 2023'ün ilk yarısında, geçtiğimiz senenin ilk yarısına oranla yüzde 40'a yakın artış gösterdi. Şu anda kullanıcılarımız dijital kanallar üzerinden bireysel ve kurumsal olmak üzere 800'ün üzerinde bankacılık işlemini kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. Öte yandan, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kararıyla kullanıma açılarak finansal hayatımıza giren açık bankacılığı müşterilerine sunan ilk bankalardan birisi olduk. Müşterilerimize, açık bankacılık ile tüm bankalardaki hesaplarını farklı bir uygulamaya ihtiyaç duymadan Yapı Kredi Mobil'den takip edebilme ve işlemlerini tek noktadan yönetebilme kolaylığını sunuyoruz. Bu düzenlemeyle birlikte sektörde sunulan ürün ve hizmetlerin çeşitleneceğini düşünerek müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çözümlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.

ARACIM+ UYGULAMAMIZ KISA SÜREDE 1.5 MİLYON KULLANICIYA ULAŞTI

* Süper App'e geçiş sürecinizden de kısaca bahseder misiniz?

Tüm bu gelişmelerle birlikte dijitalleşmede geldiğimiz son noktada ise 'Hayatınızın Uygulaması' konsepti ile Yapı Kredi Mobil'i süper uygulamaya dönüştürdük. Yapı Kredi Mobil'i, 'Benim Dünyam' menüsü altında sunduğumuz birbirinden farklı platformlarla kullanıcılarımızın birçok ihtiyacını karşılayabilen çok kapsamlı bir platform haline getirdik. Yapı Kredi Mobil'i bir Super App'e dönüştürürken bu konsepti herkese açık bir 'open platform' olarak konumlandırdık. Süper app stratejimizin ilk adımı olarak, Aracım+ uygulamamızı hayata geçirdik. Türkiye'de ilk olan bu platformumuz kısa sürede 1.5 milyon kullanıcıya erişti. Sonrasında Evim+, Bankam+ ve Seyahatim+ uygulamalarımızı da devreye aldık. Dijital ödeme çözümlerimizi sunduğumuz World PAY ve Sürdürülebilir Tercih Programımız STEP ile çerçevesini daha da genişlettiğimiz 'Benim Dünyam'ı hem finansal hem de finans dışı ihtiyaçları karşılayabilen çok kapsamlı bir platform olarak büyütmeye devam ediyoruz. Tüm bu hizmetlerimiz, birer fonksiyon olarak konumlandırılmak yerine Yapı Kredi Mobil'in müşteri deneyimini odağa alan yaklaşımı ile hayatı kolaylaştıracak ve kullanıcılarına fayda sağlayacak şekilde sunuluyor. Önümüzdeki dönemde de hayatın her anındaki ihtiyaçlardan yola çıkarak, başta finansal olmak üzere birçok hizmete müşterilerimizin tek bir çatı altında erişmesini sağlayıp, ürün ve hizmetlerimiz sayesinde müşterilerimizle olan ilişkimizi derinleştirmeyi amaçlıyoruz. Yapımızı, stratejilerimizi, süreçlerimizi ve düşünce yapımızı bu doğrultuda şekillendirmeyi sürdüreceğiz.

"Yapı Kredi Mobil'i bir Super App'e dönüştürürken bu konsepti herkese açık bir 'open platform' olarak konumlandırdık. Süper App stratejimizin ilk adımı olarak, Aracım+ uygulamamızı hayata geçirdik"

DİJİTALLEŞME İLE 1.4 MİLYAR ADET KAĞIT TASARRUFU

* Net Sıfır hedefi belirlediniz mi? Bu bağlamda sürdürülebilirlik hedeflerinizi ve bu konudaki çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?

Yapı Kredi olarak iş modelimizin odağında ve dokunduğumuz her alanda sürdürülebilirlik ekseninde dönüşüm hedeflerimiz var. Bu noktada itici güç olarak da dijitalleşmeyi, teknolojiyi ve inovasyonu kullanıyoruz. Tüm stratejilerimizi, Koç Holding liderliğindeki Karbon Dönüşüm Programı kapsamında, 2050 karbon nötr hedefine ulaşmak için geliştiriyoruz. Ayrıca dijital bankacılık alanındaki öncü konumumuzla birlikte bireysel ve kurumsal işlemlerin yer aldığı pek çok süreci dijitale taşıyarak çevresel ayak izimizi küçültmeye devam ediyoruz. 2019 yılında başlayarak devam ettirdiğimiz kağıtsız işlem ve dijitalleşme çalışmalarımız sayesinde tüm hizmet kanallarından yapılan müşteri işlemlerinde 1.4 milyar adet kağıt tasarrufu sağlayarak 119 bin ağacın hayatta kalmasını sağladık. Bununla birlikte, sektörümüzde uzaktan müşteri ediniminin öncülüğünü yaparak, Görüntülü İşlem Asistanları hizmetimizle kâğıt israfının önüne geçmeye devam ediyoruz.

Öte yandan, bu yılın başında, toplum ve bireylerin ihtiyaçlarına paralel, sağlam temeller üzerine inşa edilen bir sürdürülebilirlik kültürü ve ekosistemi yaratmak amacıyla Sürdürülebilir Tercih Programı'nı yani Step'i hayata geçirdik.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YENİ MARKALARIN BANKALAŞMASINA ŞAHİT OLACAĞIZ

* Sizce Türk bankacılık sektöründe Yeni Nesil Bankacılık nasıl şekillenecek?

Dijital çağın en çok dönüşen sektörlerinin başında bankacılık sektörü geliyor. İş yapış şekillerinden müşteri davranışlarına ve beklentilerine kadar hızlı bir değişim yaşıyoruz. Tüm bu değişikliklerle birlikte finansal teknoloji şirketleri hızla yaygınlaşıyor. Ülkemizde de finansal istikrarın ve gelişimin sürdürülebilmesi için daha önce finans sistemine dâhil olmamış ya da bu sistemin dışında kalmış kişilerin de finansal ekosistemin içerisine girmeleri son derece önemli. Bu anlamda, açık bankacılık ve servis modeli bankacılığı ile finansal hizmet alanında yeni oyuncuların ortaya çıkmasıyla birlikte finans sektöründeki rekabet artıyor. Bu rekabet ortamı, ürün ve hizmetlerin kalitesini de olumlu etkiliyor. Mevcut pozisyonlarını korumak isteyen bankaların yeni iş modelleri üzerinde çalıştığını görürken, önümüzdeki dönemde yeni markaların bankalaşmasına da şahit olacağımızı düşünüyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR