USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dijital Dönüşüm

05 Haziran 2023 15:21

"Kadın dijital liderlerin sayısı her geçen gün artacak"

TFI TAB Gıda Yatırımları CTO'su Erman Karaca ile dijital dönüşüm kavramı ve dijital dönüşüm lideri olarak üstlendiği projeler üzerine konuştuk.

"Kadın dijital liderlerin sayısı her geçen gün artacak"

TFI TAB Gıda Yatırımları CTO'su Erman Karaca, Platin Dergisi'nde yayınlanan 'Türkiye'nin Fark Yaratan Dijital Dönüşüm Liderleri' haber çalışmasında TAB Gıda'nın dijital dönüşüm yolculuğunu anlattı.

"ROBOTİK SÜREÇLERLE VERİMLİLİK SAĞLIYORUZ"

* Dijital dönüşüm lideri kimdir? Ekip yapınızdan bahsedebilir misiniz?

Öncelikle dijital strateji ve hedeflerin belirlenerek üst düzeyde sahiplenilmesi çok önemli. Kurumların dijital ekonomide var olabilmelerinin yanı sıra yerel ve uluslararası pazarlara erişebilmeleri, global pazarlarda başarılı olabilmeleri için de dijital hedeflerinin ve dijitalleşme yol haritalarının olması gerekiyor.

Dijital dönüşümün lideri olabilmek için ise odak noktalarını iyi belirlemek gerektiğini düşünüyorum. Bu doğrultuda müşteri bu dönüşümün yol haritasını çıkarabilmek için en önemli unsur. Bu noktada şirketlerin üzerine düşmesi gereken öncelikli husus müşteri deneyimini geliştirmek ve ihtiyaca yönelik inovatif çözümler sunmak. Bu çalışmaları yaparken de verimlilik ve maliyet kontrolünü sağlayabilmek. Aynı zamanda dönemsel olarak üzerine çalışmalar yapılması gereken en önemli konular arasında olan sürdürülebilirlik, hijyen, çevre ve iklim değişikliği hassasiyetini de dikkate almak gerekiyor.

Üzerine konuşulması gereken ve oldukça popüler olan bir diğer konu ise Meta Ekonomi ve Yeşil Ekonomi. Yeşil ekonomi dijitalleşmeyi hızlandırırken aynı zamanda dijital ekonomiyi de geliştiriyor. Meta ekonomide ise şirketlerin geleceği için ürün geliştirmesi, marka bağlılığını artırılması ve yeni ödeme yöntemlerini geliştirmesiyle dönüşüm mümkün olacak. Kurumların bu yeni pazara, yeni tüketicilere ve yeni çalışanlara hazır olması gerektiğini söyleyebilirim.

Biz de TFI TAB Gıda Yatırımları olarak, dijitalleşme stratejimizi ve hedeflerimizi belirledik ve belirlediğimiz bu hedeflere ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Dijital dönüşüm konusu Yönetim Kurulumuz ve C-level tüm yöneticilerimiz tarafından bizzat sahiplenilmiş durumda. Teknoloji ekibi olarak biz bu dönüşüme öncülük ediyoruz ve hızlandırıcı rol oynamaya çalışıyoruz. Dijital güvenli altyapılarımızla birlikte bulut teknolojisini ve bulut tabanlı çözümleri kullanıyoruz. Kendi özel bulutumuz ile birlikte farklı bulut tedarikçileri ile çalışıyoruz. Tıkla Gelsin sipariş platformumuz ve Riders intelligent uygulamalarımız, gelişmiş restoran çözümlerimizle dijital ticarette daha da güçlenmeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda robotik süreçlerle operasyonel riskleri azaltarak verimlilik sağlıyoruz. Veri analitiği ile yapay zeka, büyük veri ve makine öğrenmesi çözümleriyle işimizi çok daha etkin yönetmekle birlikte geliştirmeye de çalışıyoruz.

Türkiye ve Çin gibi farklı pazar dinamiklerinin ve inovasyonlarının da getirdiği dijital fırsatları değerlendiriyoruz. Özetlemek gerekirse çevik bir ekip olarak dijitalleşmenin bu dönemin en önemli gerekliliği olduğunu bilerek, faydanın yanı sıra sorumluluk ve farkındalık anlayışıyla da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijital dönüşümün lideri olma düşüncesinin yanı sıra bu alanda çalışmalar yapan tüm kurumları inovatif çözümlerle öncü olmaya davet ediyorum. Dijitali birbirimize örnek olacak çalışmalarla dönüştürelim diyorum.

* 'Dijital dönüşüm lideri' kavramı Türkiye'de ne zamandır var? İlerleyen yıllarda çok daha fazla 'kadın dijital liderler' görebilecek miyiz?

Son 20 yılda küresel ölçekte yaşanan teknolojik gelişmeler ve büyük değişim pek çok ülkeyi olduğu gibi Türkiye'yi de etkisi altına aldı. Dijital dönüşüm sürecinde Covid-19'un etkisiyle çok kısa sürede çok hızlı adımlar atıldığına şahit olduk. Ülke olarak henüz yolun başında olsak da günümüzde dijital uygulama ve platformların önemi şirketler tarafından anlaşılmış ve dijital olgunluk özelinde önemli bir yol kat etmiş durumdayız. Birçok şirket bu doğrultuda adımlar atmayı sürdürmekte ve güncel olan ne varsa takip etmekte. Öyle ki, yaşadığımız dijital çağda işletmelerin başarılı olabilmesi ve rekabet edebilmesi adına dijital dönüşüme uyumlu dijital liderlere ihtiyaç duydukları ise bilinen bir gerçek. Ne mutlu ki kadınların iş hayatında aktif olarak var olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Böyle bir ortamda kişisel olarak inancım ve ümidim dijital dönüşüm sürecinde atılan adımlar sayesinde kadın dijital liderlerin sayısının da her geçen gün artacağı yönünde.

* Dijital dönüşüm liderinde olması gereken en önemli özellikler sizce nedir?

Dijital dönüşüm bir yolculuk. Bu kritik yolculukta şirketlere eşlik edecek dijital dönüşüm liderlerinin sahip olduğu özellikler şirketlerin geleceği için hayati önem taşıyor. Öyle ki, süreci başarıyla yönetecek bir dijital liderin yenilikçi olması, yeniliğe açık olması, yeniliğe ilgi ve merak duyması, teknolojiyi iyi okuyabilmesinin yanında teknolojiden faydalanabilmesi, kriz yönetiminde etkin rol oynaması, iş birliği içinde davranması ve inovasyona teşvik etmesi gibi özelliklere sahip olması gerekmektedir.

"TEKNOLOJİK GELİŞMELER DEVAM ETTİĞİ SÜRECE DİJİTAL DÖNÜŞÜM KAVRAMI DA VAR OLACAK"

* Dijital dönüşüm yolculuğunda karşılaşılan zorluklardan bahsedebilir misiniz?

Daha önce de söz ettiğim gibi dijital dönüşüm bir yolculuk ancak bu yolculuğun bir varış noktası bulunmuyor. Teknolojik gelişmeler devam ettiği sürece dijital dönüşüm kavramı da var olacak... Sonsuz bir yolculuktan bahsedildiğinde bu yolculuğa eşlik edecek çeşitli zorluklar göze çarpıyor elbette. Dijital dönüşüm, yalnızca geleneksel iş uygulamalarında ve süreçlerinde daha verimli ve otomatikleştirilmiş yeni yazılım ile teknolojileri benimsemek anlamına gelmiyor. Dijital dönüşüm aynı zamanda işin temelini oluşturmanın tamamen yenilikçi bir yolu olarak görülüyor. Bu doğrultuda yeniliğe açık dijital dönüşüm liderlerine ve ekibe sahip olunması işin en önemli kısmı diyebiliriz. Liderden çalışana kadar herkesin aynı vizyonla ve ekip ruhuyla hareket etmesi oldukça önem arz ediyor. Tüm ekibin büyük değişiklikler yapmaya hazır olması ve yeni şeyler öğrenmekten korkmaması dijital dönüşümün ön koşulu olarak görülüyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda güçlü bir planlama ve stratejiyle hareket etmek kritik bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR