USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

07 Kasım 2019 16:12

Yenigün: İhracat odaklı stratejimiz devam edecek

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Platin Kasım sayısına ihracatı değerlendirdi ve yeni dönem hedefleri açıkladı

Yenigün: İhracat odaklı stratejimiz devam edecek

"Türkiye’nin son dört yıldır ve otomotiv sektörünün son sekiz yıldır ihracat şampiyonu olmaktan gurur duyuyoruz. 5 kıtada, 94 ülkeye araç ve parça ihracatı gerçekleştirdiğimiz 2018 yılında, ihracat adetlerimiz yüzde 11 artış ve 328 bin 892 adet ile rekor seviyeye ulaştı. Ayrıca, bu rakamla Türkiye’nin toplam ticari araç ihracatının yüzde 74’ünü tek başımıza gerçekleştirdik. 

ÜRETİM ÜSSÜ TÜRKİYE

Ford Otosan olarak, Gölcük ve Yeniköy fabrikalarımızda ürettiğimiz Transit ailesi araçlarımız ile de Ford’u Avrupa’da ticari araç pazarında liderliğe taşıdık. Ford’un Avrupa ticari araç pazar liderliğini son dört yıldır üst üste devam ettirmesinde üstün kaliteli ve müşteri ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan Transit modellerimiz büyük rol oynamayı sürdürüyor. Ford Otosan olarak, bugün Ford’un Avrupa’da sattığı tüm ticari araçların yüzde 71’ini ve Transit modellerinin yüzde 83’ünü Türkiye’de üretiyoruz. Ürünlerimize artan talebi karşılamak amacıyla 2017 yılında başlattığımız 52 milyon dolarlık kapasite artırımı yatırımı sonucunda Eylül 2018 itibariyle kapasitemizi 415 bin adetten 455 bin adede çıkardık. TİM’in düzenlediği ‘Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’ araştırmasında ise 2018 yılında Mimari, Mühendislik, Bilimsel ve Diğer Teknik Hizmetleri kategorisinde 1’incilik ödülünü alarak bu ödülün üst üste üçüncü kez sahibi olduk. 2010’dan bu yana toplam mühendislik ihracatımız 646 milyon dolara ulaştı. 

HEDEF 350 BİN ADET İHRACAT

Öte yandan 2019 Ocak-Haziran döneminde Ford Otosan olarak ihracat adetlerimiz, pazar büyümesi ve araçlarımıza olan güçlü talebin sürmesiyle yıllık yüzde 2 artarak 168 bin 148 adede ulaşırken, tarihimizin en yüksek ilk yarı ihracat adedini yakaladık. Ford markası, yılın ikinci çeyreğinde Avrupa ticari araç pazarında satışlarını yüzde 2 artırarak yüzde 13 payla liderliğini sürdürürken, bu dönemde Avrupa’da satılan Transit ailesi araçların yüzde 87’sini Ford Otosan olarak ülkemizde ürettik. 2019 sonunda toplam ihracat adetlerimizin 340 bin-350 bin civarlarında olmasını öngörüyoruz. Önümüzdeki dönemde ihracat odaklı stratejimizi sürdürerek, hem otomotiv sanayine hem de ülkemizin dış ticaret dengesine katkı sunmaya devam edeceğiz.

YENİ PAZARLAR

Ağır ticari markamız Ford Trucks ile halihazırda Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Doğu Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da 50’ye yakın ülkede bayi ve distribütörlük faaliyetlerimiz var. Bu markamız son olarak Portekiz ve İspanya’da arka arkaya gerçekleştirdiği bayi açılışlarıyla küresel büyümesinde önemli bir adım atarak Batı Avrupa pazarına giriş yaptı. İspanya ve Portekiz’deki distribütörlük anlaşmalarımızın ardından, İtalya’daki yapılanmamızın bu yılın içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz. Sonrasında öncelikli hedef pazarlarımız Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg olacak." 

EN ÇOK OKUNANLAR