USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Şubat 2021 00:49

Yeni deneyimler bizim 'elimizde'

"Her şey sizin elinizde" cümlesi, bundan birkaç yıl önce cesaret verici bir anlama sahipken, şu anda sözlük anlamını kazanmış durumda. Çünkü yeni müşterilerin deneyimleri artık eldeki akıllı cihazlarla şekillenirken; bu deneyimlerde bireysellik, uzaktan erişim ve fayda kavramı öne çıkıyor

Yeni deneyimler bizim 'elimizde'

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Dijitalleşme ve mobilite… Bu iki kavramın son yıllarda sadece deneyimlerimizi değil, hayatımızı da değiştirdiği bir gerçek. Bugün elimizde bulunan birkaç inçlik bir ekranla deneyimlerimizi şekillendiriyoruz. Bu durum; sağlıktan eğitime, finanstan turizme hatta şikayetlerimize kadar her şeyimize yansımış durumda. Yeni müşteriler açısından dijitalleşme ve mobilite, bugün deneyim açısından bambaşka kapıları açabiliyor.

Bunun dışında yeni dönemde yeni müşteri kavramından bahsederken adını anmak istemesek de, Covid-19 pandemisi ve getirdiklerini de belirtmeden geçemiyoruz. Çünkü uzmanlara göre bu virüs, dijitalde 10 yılda gerçekleşebilecek değişimleri neredeyse bir yıla indirgedi. Sağlıkta teletıptan bahsederken salgını anıyoruz. Çünkü hastanelere ve doktorumuza virüs yüzünden uzaktan erişmek istiyoruz. Keza eğitim de öyle… Aynı şekilde elektronikte giyilebilir teknolojiler günümüzün vazgeçilmezi... Orada da belirleyiciler; konfor, fayda sağlayıcılık ve sağlık oluyor.

FİNANSIN YOLU BELLİ

Bugün artık herkesin konuştuğu ve kafa yorduğu konuların başında gelen kripto paralarda yön belirleyici olarak karşımızda Z Kuşağı bulunuyor. Bunun yanında bankaların yerine geçmeye namzet mobil cüzdanlar/ön ödemeli kartlar da, finans kavramının FinTech’lerden TechFin’lere yöneleceğinin bir işareti gibi… Son olarak markaların günümüzde aldığı şikayetler paralelinde krizleri nasıl yönetmesi gerektiğinin yanıtlarını aradık. Kısacası günümüzde kabuk değiştiren tüketicilerin yeni dönemdeki, yeni aksiyonlarına bir mercek tutmak istedik. Bu doğrultuda bireyselleşmenin öne çıktığı görülürken, şikayet anlarında da aslında bir topluluktan kopamadığımız gerçeği daha fazla su yüzüne çıkmış oldu.

TURİZM, SİL BAŞTAN

Yeni müşterilerin alışkanlıklarını değiştirdiği, daha doğrusu deneyimlerini baştan yazdığı alanların başında turizm geliyor. Büyük oteller yerine butik otellerin ön planda olduğu, yat turizminin daha fazla tercih edildiği, topluluklarla tatil yapmaktan çok iki kişilik ya da tamamen bireysel tatillerin tercih edildiği bir döneme girdik.

Solo tatil, kişiye özel paketler, tekne turları, kamp-karavan ve ev kiralama gibi ürünlere talepler, bu süreçle birlikte daha da ivme kazanırken, iş turizminde de ciddi bir değişim yaşandığına şahit olduk.

Kısacası deneyimlerde daha çok bireyselleşmeye başladık. Elimizdeki akıllı cihazlar, bu bireyselleğimizi sanal topluluklara taşımamıza fırsat sunarken; fayda sağlayıcılık ve sağlık gibi konular da hem sektörlere hem de son kullanıcılara yeni yeni kapılar açmaya başladı.

EN ÇOK OKUNANLAR