USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 18:47

Üç farklı kıtada üretim yapıyor

Dünyanın üç farklı kıtasında, 20’nin üzerinde tesisle üretim yapan Tosyalı Holding, Türkiye’nin yüksek teknolojili demir çelik ürünleriyle global arenada ses getirmeye devam ediyor. 60’ı aşkın ülkeye ihracatına devam eden grubun, 2018 ihracat rakamı da 1 milyar dolara yaklaşmış durumda

Üç farklı kıtada üretim yapıyor

Tosyalı Holding’in İskenderun ile başlayan yatırım hamlesi, Türkiye’de Osmaniye ile devam ederken, yurt dışında da üç farklı kıtaya yayılmış durumda. Karadağ ve Cezayir’in ardından son olarak Batı Afrika’nın giriş kapısı olan Senegal yatırımını açıklayan holding, Senegal’deki bu demir çelik yatırımıyla birlikte planlanan ‘Tosyalı Ekonomi Bölgesi’ için de anlaşmaları tamamladı.

Tosyalı’nın yurt dışındaki en önemli projelerinin başında şüphesiz Tosyalı Algerie var. Toplam dört faz olarak planlanan ve son faz yatırımının başladığı projenin toplam yatırım tutarı 6 milyar doları aşmış durumda. Tüm fazların tamamlanmasıyla birlikte, beş yıl içinde toplam kapasitenin yıllık 8 milyon tona ulaşması bekleniyor.

CEZAYİR’DEN SONRA SENEGAL

Dünyanın üç farklı kıtasında, 20’nin üzerinde tesisle üretim yapan Tosyalı Holding’in Cezayir’deki başarısının diğer Afrika ülkelerini de heyecanlandırdığını vurgulayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Tosyalı Algerie’nin ardından Senegal’deki yatırımla Afrika’da yola devam ediyoruz. Bu yatırımın bölge için yeni bir kırılma noktası olacağını söyleyebilirim. Burada özel bir ekonomi bölgesi oluşturmak için hazırlıklarımızı tamamladık. ‘Tosyalı Ekonomi Bölgesi’ olarak adlandırılan bu projenin kararnamesi çıktı. Artık düğmeye basıldı” ifadelerini kullanıyor.

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde bunun ilk örneğini yaşadıklarını ifade eden Tosyalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim yarattığımız cazibe bu... Tosyalı’nın yatırım yaptığı yerlerde, KOBİ ve girişimci kümelenmesi oluşuyor. OOSB’ye ilk yatırıma başladığımızda, bölgede başka hiçbir çelik firması bulunmazken, şimdi aynı bölgede 50’yi aşkın şirket yer alıyor. Bunlardan birçoğu bize ürün ve hammadde sağlıyor; bazıları ürünlerimizin ihracatını gerçekleştiriyor. Aynı durum Cezayir’de de oluştu; şimdi bunun bir benzeri Senegal’de yaşanacak.”

EN ÇOK OKUNANLAR