USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

12 Mart 2019 14:25

Türkiye'nin finans sektörü 'kadın eliyle' büyüyor

Bankacılık, banka dışı finans ve sigortacılık…En zorlu sektörlerden biri sayılan finansta, kadın yöneticilerin varlığı son 10 yılda iyice hissedilmeye başlandı. Türkiye’nin önde gelen finans kuruluşlarının en tepe noktasındaki 15 kadın yönetici, hem Türkiye’ye kaynak sağlıyor hem de motivasyon ve ilham kaynaklarıyla sektöründe fark yaratıyor

Türkiye'nin finans sektörü 'kadın eliyle' büyüyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Türkiye’de finans sektöründe kadınların iş gücünde temsil oranı yüzde 50’nin üzerinde bulunuyor. Bu oran, diğer sektörlere göre yüksek sayılabilecek bir seviyede. Yönetim bazındaysa 15 finans kuruluşunun dümenine kadınların geçtiği görülüyor. Finans sektörünün kadın yönetim kurulu başkanları, CEO’ları ve genel müdürleri, uzun yıllardır başında bulundukları şirketlerini kendi alanında en önemli oyuncuları arasına sokarken, ekonomiye sağlanan finansman kaynağında en önemli rollerden birini oynuyor.

BANKALAR ONLARA EMANET

Listede de görüleceği üzere 15 finans (bankacılık, banka dışı finansman ve sigortacılık) şirketinin başında kadınlar bulunuyor. 2008 yılında babası Erol Sabancı’dan Akbank’ın yönetim kurulu başkanlığı görevini devralan Suzan Sabancı Dinçer, listenin yönetim anlamındaki en deneyimli isimlerinden biri. 11 yıldır Akbank’ın yönetim kurulu başkanlığını yürüten Dinçer, Akbank’ın kaptan köşküne oturmasıyla, kadın yönetim kurulu başkanlığıyla Türk bankacılık tarihinde bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

Bunun yanında ING Bank da ING Bank Türkiye’yi, o zaman 34 yaşındaki Pınar Abay’a 2011 yılında teslim etmişti. Bankacılık piyasasının en genç genel müdürü unvanını da eline alan Abay, ING Bank’ın Türkiye’ye adım attığı Oyakbank’ın satış sürecinde konsolidasyonu sağlayan ekibin lideriydi. 

Türkiye’de 40 yıldır faaliyet gösteren Citigroup ise, 2008 yılında Serra Akçaoğlu’nu ‘ilk Türk Başkan’ olarak seçmişti. 2008 yılında Citibank Türkiye’nin ilk Türk genel müdürü olarak atanan Akçaoğlu bu görevinin yanında Citibank Yönetim Kurulu Üyeliği’ni de yürütüyor. 

ORTAK AKIL: FINTECH VE DİJİTALLEŞME

Finansın kadın yöneticileri yarının ekonomisini yorumladığında ise karşımıza tek bir yanıt çıkıyor: e-dönüşüm süreci ve dijitalleşme… İster finansman şirketi, ister sigorta, isterse yatırım danışmanlığı olsun, kadın yöneticilerin gündeminde robo-danışmanlık, yapay zeka, nesnelerin interneti, FinTech girişimleri ve büyük veri gibi süreçler bulunuyor. Her nesilden bireyler barındıran ve telefonunu kullanırken üç saniyeden fazla beklemeyi sevmeyen bir kitle ile karşı karşıya olduğumuzu aktaran Yatırım Leasing Genel Müdürü Gülay Güner, bu kitle karşısında hız ve arzu karşılama yönünden yetersiz kalan finans kuruluşlarının, çözümleri olan FinTech’leri bu havuza çektiğini ifade ediyor.

QNB Finansinvest Genel Müdürü Pamir Karagöz, Borsa İstanbul’un yeni enstrümanlar ile sadece hisse senedi değil, daha geniş bir yatırımcı kitlesini organize piyasalara çekmek istediğini gözlemlediklerini dile getirirken, Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner de 2019 yılında Türkiye ekonomisinde bir miktar rahatlama olacağını beklediklerini, bu yılı ihracatçılar için doğru riski almak adına doğru bir zaman dilimi olarak değerlendirdiklerinin altını çiziyor

QNB FINANSINVEST GENEL MÜDÜRÜ PAMİR KARAGÖZ: EN ÖNEMLİ MOTİVASYONUM, İŞİMİ SEVEREK YAPMAK

“Ben kişilerin hayatında mutluluğun ötesinde bir amaç olması gerektiğine inanıyorum. Eğer bu hayat amacınız yaptığınız işle örtüşüyorsa doğru yerdesiniz demektir. 20 yıldır finans sektöründeyim ve işimi severek yapmam bence en önemli motivasyon kaynağım. İş dışında ailem ve arkadaşlarımla da çok zaman geçiriyorum. Hem iş hem de sosyal hayatımda yüksek enerjiye sahip olduğumu söyleyebilirim. Bu ikisi birbirini besliyor ve dengeliyor.  İş hayatı düz bir yol değil, zorluklarla dolu. Bir başarı elde ediyorsunuz ve bir sonraki dönemeçte yeni bir zorluğun sizi beklediğini görüyorsunuz. Sonuç odaklı olmak ve vazgeçmeden hep ileriye doğru gitmeye çalışmak gerekiyor ama sonuç ne olursa olsun emek harcamayı ve mücadele etmeyi önemsiyorum. Bunun sonucunda zaten başarının geleceğine inanıyorum.

Bir kadın yönetici olarak kadınların iş hayatındaki varlığını ve katkısını çok değerli buluyorum. Bu anlamda çalışan bir anne olarak kızıma da örnek olmak beni ayrıca motive ediyor diyebilirim.

QNB Finansinvest olarak da sermaye piyasalarının gelişmesine katkıda bulunacak ürün çeşitliliğimizle, bunu müşterilerimizle buluşturan ekibimizin bilgi ve tecrübesiyle ve özellikle veri analizi, mobil uygulamalar konusundaki yatırımlarımızla bu alanda fark yaratmayı hedefliyoruz.”

YATIRIM LEASING GENEL MÜDÜRÜ GÜLAY GÜNER: DEĞİŞİM VE YENİLİK OLMAZSA OLMAZIM

“Dünyada finans sektörünü mevcut konumunda bir başka noktaya götürecek önümüzdeki dönemde en önemli olgunun, Blockchain ve dijitalleşme ile FinTech uygulamalarındaki gelişmeler olduğunu söyleyebilirim. Bu gelişmelere ne kadar kolay ve hızlı bir şekilde ayak uydurabilirseniz, rekabetin yoğun bir şekilde yaşandığı finans sektöründe o oranda öne çıkacaksınızdır. Ülkemiz açısından konuyu değerlendirdiğimizde ise başta bankacılık olmak üzere Türkiye de finans sektörünün dijital teknoloji ve büyük verilerin (Big Data) yorumlanması ve kullanımı konusunda dünyanın en başarılı ülkelerden birisi olduğunu ve bu durumun diğer ülkeler karşısında bize ciddi üstünlükler sağlayacağını belirtmek isterim. Gerek dünyada ve gerekse de ülkemizde 2019 yılında finans sektöründe özellikle dijitalleşme ve FinTech konularında önemli atılımlar bekliyorum.

Yatırım Leasing olarak bizim de 2019 yılında dijitalleşme ve FinTech uygulamaları alanındaki gelişmelere ayak uydurmamızı sağlayacak bir yol haritası ile bu alanlara yatırım yapmayı planladığımızı söylemek isterim. İş hayatımda en büyük motivasyon kaynaklarım ailem ve değişime, yeniliğe olan açlığım diyebilirim. Başarı ve hedef odaklı karakter yapımın da motivasyonumu destekleyen en büyük unsurlar olduğunu belirtmem gerekiyor.”

EULER HERMES TÜRKİYE CEO’SU ÖZLEM ÖZÜNER: FINTECH’LERİ VE DİJİTALİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUM

“Dünyada ticaretin yaklaşık 2.5 trilyon Euro civarındaki kısmı alacak sigortasıyla yapılıyor. Küresel dalgalanmanın yoğun yaşandığı bu dönemde Euler Hermes olarak işletmeler için kritik öneme sahip alacak sigortası hakkında farkındalığı artıracak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki tüm ticaret derneklerine ve birliklerine kapımızı açıyoruz.

İş hayatında bana ilham veren birçok kaynak var. FinTech girişimleri ve dijital alanda yapılan yatırımları yakından izliyorum. Özellikle üniversite öğrencilerine girişimci olmaları yönünde verilen destek veren kurumlara ve projelere çok değer veriyorum. TUSİAD’ın öncülüğünde yapılan Bu Gençlikte İş Var girişimcilik kampında bu sene mentorluk yapıyorum. Motivasyon kaynaklarıma gelince tabii en başta Euler Hermes’te birlikte çalıştığım ekibim en büyük motivasyon kaynağım. Yaratıcı, inisiyatif sahibi ve genç bir ekiple çalışmak benim motivasyonumu hep yüksek tutuyor.

Dünyada ticaretin yaklaşık 2,5 trilyon Euro civarındaki kısmı alacak sigortasıyla yapılıyor.  Küresel dalgalanmanın yoğun yaşandığı bu dönemde Euler Hermes olarak işletmeler için kritik öneme sahip alacak sigortası hakkında farkındalığı artıracak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki tüm ticaret derneklerine ve birliklerine kapımızı açıyoruz.”

CIGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT GENEL MÜDÜRÜ PINAR KURİŞ: İLHAM KAYNAĞIM İSTANBUL…

“Amacımız sigorta sağlayıcısı olmak değil, çoklu kanallarla, yaratıcı iş birliği modelleri ile müşterilerimizin oldukları yerde ihtiyaçlarını çözen, kişiye göre farklı esneklikler sunabilen bir güvence sağlayıcısı olmak. Enteresan olacak belki ama 15 milyonu aşan nüfusu ile güzel İstanbul en büyük ilham kaynağım. İstanbul bir insan olsa nasıl tanımlardım? Genç, dinamik, değil bir günü bir saati bir saatine uymayan, çok hızlı. Bu şehirde her gün yaşayan bizler bu devinime adapte olup işimizde ve özel hayatımızda bir şeyler başarmaya çalışıyoruz.

Sigortacılık aslında finans sektöründe görülen bir dal olsa da Cigna Finans olarak yer aldığımız hayat sigortacılığı sektörü, insanların tam da o hiç planlamadıkları anlarda onların ve ailelerinin hayatlarına dokunduğumuz bir alan. Bu anlamda insanların hayatlarında o zor dönemlerde fark yaratabilmek benim ve tüm çalışma arkadaşlarım için çok büyük bir motivasyon kaynağı.

Cigna Finans olarak, yatırımlarımızı birbiri ile bağlantılı cihazlardan gelen veriler ile müşterilerimizi daha derin bir seviyede tanımak, onlarla daha güçlü bağlar oluşturmak konusunda önceliklendiriyoruz. ‘Kullandığın kadar öde’ yaklaşımını Türkiye’de koruma ürünlerinde de cazip hale getirmek ve  giyilebilir cihazlar ve kişiselleştirilmiş uygulamalarla desteklemek istiyoruz.”

ALJ FİNANS YÖNETİM KURULU BAŞKANI NİLÜFER GÜNHAN: TUTKUM, YENİ TEKNOLOJİYE SAHİP OLMAK

“2019, sadece finans sektörü için değil birçok sektör için zorlu bir yıl olacak. Bu zorlu süreçte aktif kalitesini korumak birinci önceliğimiz olacak. Bunun yanında mevcut müşterileri korumak ve sadakatlerini artırmanın yanı sıra, yeni müşterilere ulaşmak ve yeni iş hacimleri yaratmak temel hedeflerimiz.

Bana en çok ilham veren konuların başında teknoloji geliyor. Teknoloji her gün iş yapış biçimlerimizi değiştiriyor, dönüştürüyor. Aynı zamanda benim kişisel olarak gerek cihaz, gerekse altyapı, hizmetler anlamında yeni teknolojiye sahip olma ve kullanma tutkum var. Proaktif olarak stratejilere yön vermek ve yeni işler yaratmak, benim için en önemli motivasyon kaynaklarından biri. Hümanist yaklaşımdan yanayım, her türlü kademedeki çalışanıma dokunmaya ve onlarla iş dışında da sosyal ortamlarda vakit geçirmeye gayret ederim. İyi bir takım, başarılara ulaşmaktaki en büyük etken; dolayısı ile ekip arkadaşlarım, benim de motivasyon kaynağım.

Yapay zekânın, Türkiye’de finansman sektöründe etkin bir şekilde kullanılacağına inanıyoruz. Biz de yapay zekâ teknolojisini süreçlerimize entegre ederek, verinin daha etkin ve verimli bir şekilde analiz edilmesini sağlamayı, müşterilerimize ihtiyaçlarına uygun kişiselleştirilmiş hizmet sunmayı ve mutlu müşterilerimizin sayısını katlandırmayı hedefliyoruz.”

KOÇFİNANS GENEL MÜDÜRÜ Y. PINAR KİTAPÇI: BAŞARIYA GİDEN YOL: KEŞİF VE ARAŞTIRMA DUYGUSU

“Dünya hızlı ve kontrolümüzde olmayan bir değişim içinde. Sürekli gelişim ve öğrenmeye açıklık iş hayatımda beni dinamik tutuyor. İçimizdeki keşfetme ve araştırma duygusunu canlı tutmanın başarıya giden yol olduğunu düşünüyorum. Gelişmeleri takip edip hızla uyum sağlamak, yeni şeyler denemek ve bakış açımızı geniş tutarak fırsatlara odaklanmak en önemli motivasyon kaynağım diyebilirim.

Dijitalleşmenin hakim olduğu bu dünyada Koçfinans olarak kendimizi finans kuruluşundan çok bir teknoloji şirketi olarak konumluyoruz. Tüketiciler için kredi başvuru ve kullanım sürecini basitleştirmeyi ve online olarak hızlı çözümler sunarak müşteri deneyimini iyileştirmeyi hedefliyoruz. Tüm yazılım geliştirmemizi API ve mikroservis altyapısı üzerinde inşa ediyor, dijital platformlarla entegre olarak tüketicilere hızlı ve kağıtsız ortamda finansmana erişim sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda son yıllarda start-up’larla ve FinTech’lerle iş birlikleri geliştiriyor ve farklı iş modelleri deneyerek otomotiv pazarı dışındaki alanlarda da aktif olmak için çalışmalar yapıyoruz. E-ticaret sitelerinde yüksek tutarlı ürünlerde uzun vadeli taksitlendirme ihtiyacını da bir fırsat olarak görerek 1-2 dakika içinde finansman sağlayacak çözümler üzerine odaklanıyoruz.”

 

EN ÇOK OKUNANLAR