USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

18 Ekim 2019 16:08

Türkiye 4 ürünle dünyaya imzasını atıyor

Türkiye’nin dünyada üretim ve ihracat lideri olduğu 4 ürünü, fındık, incir, kiraz ve kayısı, bugün dünyada en çok tercih edilen meyvelerden. Türkiye’nin imza meyve ve yemişleri’ olan bu 4 ürünün ihracat getirisi ise 2.17 milyar dolara ulaşıyor

Türkiye 4 ürünle dünyaya imzasını atıyor

Türkiye, tarımsal üretim bakımından Avrupa’nın ve dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Son 16 yılda Türkiye’nin tarımsal milli geliri 37 milyar TL’den 213.4 milyar TL’ye ulaştı. Bu dönemde meyve üretimi 13.3 milyon tondan 22.3 milyon tona, sebze üretimi 25.8 milyon tondan 30 milyon tona, tarla bitkileri üretimi 58 milyon tondan 64.4 milyon tona çıktı. Toplam bitkisel üretimimiz ise 98 milyon tondan 117 milyon tona yükseldi.

Üretimdeki bu artışın, ihracatımıza da olumlu yansıdığını ifade eden T.C. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2002 yılında 3.7 milyar dolar tarım ürünleri ihracatının, 2018 yılında 17.7 milyar dolara yükseldiğini kaydediyor. “Ülkemiz fındık, kiraz, incir ve kayısı üretimi ve ihracatında dünyada lider konumda bulunuyor. Sadece bu üründen toplam 2.17 milyar dolarlık ihracat geliri elde ettik” diyen Pakdemirli, 20 üründe ise dünyada ilk 4 içerisinde yer aldığımızın altını çiziyor. 

DÜNYANIN FINDIK AMBARIYIZ

Dünyanın fındık üretimi için gerekli uygun hava koşullarına sahip birkaç ülkesinden biri olan Türkiye, toplam dünya üretim ve ihracatının yüzde 65-75’ini gerçekleştiriyor. Fındığın ihracatından ülkemize yıllık 2 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlandığını söyleyen Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç, sektörde hiçbir ithal girdisi olmaması dolayısıyla fındığın farklılaştığını aktarıyor. “Dünyanın en büyük fındık üretici olan Türkiye’de fındık, Karadeniz bölgesinde yaklaşık olarak 700 bin hektar alanda, 400 bine yakın üretici tarafından yetiştiriliyor. 1980’li yıllarda ülkemizden fındık ihraç edilen ülke sayısı 30'dan 150 civarına yükseldi” diyen Sevinç, fındık ihracatımızın ağırlıklı olarak yüzde 75’lik payla, AB ülkelerine gerçekleştirildiğini belirtiyor.
 
KİRAZDA TESCİLİMİZ BULUNUYOR

Manisa’nın Salihli ilçesinde 2 bin dekar civarında kiraz bahçesi olduğunu söyleyen Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, ‘Salihli Ziraat 900’ olarak bilinen tescilli kirazlarının, yurt içi ve yurt dışında en çok talep gören kirazların başında geldiğini söylüyor. Bu kiraz, başta Almanya olmak üzere Rusya, Hollanda, Norveç, Avusturya, Hong Kong, Danimarka, İtalya gibi birçok Avrupa, Asya, Orta Doğu ülkelerine gönderiliyor. “Bahçecik, Allahdiyen, Çamurhamamı, Gökköy, Eminbey ve Kemer mahallelerimizde hasat, 10-15 Mayıs tarihlerinde ‘yerli cins’ denen ve kilogramı 8-10 TL arasında satılan kiraz ile başlar. Haziranın ilk haftasında ise yöremizde ‘Napolyon’, tescilde ‘Salihli Ziraat 900’ diye adlandırılan ihracat kirazı hasadı olur” diyen Yalvaç, geçtiğimiz hasat döneminde ihracat kirazının 16-18 TL arasında toptancıya teslim edildiğini aktarıyor.
 
47 YILDIR BİRİNCİYİZ

Dünya kayısı üretiminde 1972’den beri birinci sırada yer alan Türkiye, yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 500-800 bin ton yaş ve 150-200 bin ton kuru kayısı üretim miktarlarıyla dünya yaş ve kuru kayısı sektöründeki liderliğini 50 yıldan beri sürdürüyor. Türkiye’nin yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 50’sinin, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 80-85’lik kısmının Malatya’dan sağlandığını ifade eden Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, gerek ağaç sayısı ve gerekse yaş ve kuru kayısı üretim miktarı ile Malatya’nın dünyanın en önemli kayısı üretim merkezi olduğunun altını çiziyor. “Malatya’da üretilen yaş kayısının yaklaşık yüzde 90-95’i kurutularak ihraç ediliyor. Bölge, dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 85-90’ını karşılıyor” diyen Solmaz, dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye’nin 1’nci sırada olduğunu söylüyor.
 
DÜNYADAKİ PAYIMIZ YÜZDE 60

İncir, hem taze hem de kuru olarak tüketilen bir meyve. Dünya genelinde yaklaşık 140 bin ton kuru incir elde ediliyor. Türkiye’nin, dünya kuru incir üretimindeki payının yaklaşık yüzde 60 olduğunuve ihracattaki  yaklaşık yüzde 70'lik payla ilk sırada yer aldığına işaret eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, üretimde ilk sırada olan Türkiye’yi İran ve ABD'nin takip ettiğini belirtiyor. “Ülkemizde üretilen kuru incirin yaklaşık yüzde 90’ı ihraç ediliyor. Kuru incir, yılda 250 milyon doları aşan döviz getirisiyle tarımsal ürünler arasında önemli bir yere sahip. Dünya genelinde yaklaşık 105 farklı ülkeye kuru incir ihracatı gerçekleştiriyoruz diyen Celep, ülkemiz ihracatının yaklaşık yüzde 50’sinin AB ülkelerine yapıldığını kaydediyor.

EN ÇOK OKUNANLAR