USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

10 Ekim 2019 11:57

Tarımın serüveni

10 bin yılı aşkın süredir gelişen insan ve tarım arasındaki ilişki, 20’nci yüzyıl itibariyle hızla makineleşmeye başladı. Teknoloji rüzgarı ile değişen tarımın yakın zamanda atmosferin de sınırlarını aşıp Mars’a ulaşacağı öngörülüyor. İşte, her devrin sektörü olan tarımın gelişim sürecine yakından bir bakış...

Tarımın serüveni

M.Ö. 30.000’LER

Güney İtalya'da, yulaf öğütmek için bir araç olarak havan tokmağı kullanıldı.

M.Ö. 8.500

İlk tarım devrimi olan Neolitik Devrim, eski Yakın Doğu'da başladı.  Avcı-toplayıcı yaşam tarzından, bitki ve hayvan evcilleştirmesiyle birlikte yerleşik tarıma ve hayata geçildi.

M.Ö. 7000:

İlk kez Mehrgarh'da (günümüz Pakistan) buğday, susam, arpa ve patlıcan yetiştiriciliği başladı.

M.Ö. 6500:

Türkiye’de büyük baş hayvan evcilleştirildi.

M.Ö. 3500:

Dünyada ilk kez Mezopotamya, tarımsal alanlar için sulama sistemi inşa etti.

M.Ö. 530:

İlk yeraltı su kemeri olan ve Samos’ta bulunan Eupalinos Tüneli, Kastro Dağı'ndan geçerek, suyu bin 36 metre mesafeye taşıyordu.

M.S. 200:

İlk defa Çin’de olta makarası icat edildi. Böylece balıkçılık hızlı bir gelişim içine girdi.

M.S. 800:

Avrupa'da açık tarla sistemi uygulandı. Bu tür tarlalar genelde eğimli yamaçlara kurulmuştu. Bu da fazla suyun derin hendekten aşağı boşalmasını sağlıyordu.

1400’ler:

Bitkilerin ve tarım ürünlerinin ticareti yapılmaya başlandı.

1700’ler:

Modern tarımsal gelişmeler başladı. 17. yüzyıl ortası ve 19. yüzyılın sonlarında işgücü ve toprak verimliliğindeki artış nedeniyle Britanya'da tarımsal üretimde görülmemiş bir artış oldu. Bu artış, Britanya Tarımsal Devrimi veya İkinci Tarım Devrimi olarak adlandırıldı. Gıda arzındaki bu artış, İngiltere ve Galler'deki nüfusun 1700’de 5,5 milyondan 180’e 9 milyonun üzerinde bir hızla artmasına katkıda bulundu.

1809:

Fransız pastacı Nicolas Appert, konserveyi icat etti.

1840:

Alman kimyacı Justus Von Liebig; potasyum, fosfor ve azotun bitkilerin gelişiminde önemli bir yer tuttuğunu kanıtladı. İngiltere'de John Lawes ve Henry Gilbert; fosfat bakımından zengin kayaları sülfürik asit ile tepkimeye sokarak yapay gübre elde etti. Bu gelişme, günümüz yapay gübre kullanımının başlangıcı olarak kabul ediliyor.

1871:

Louis Pasteur, pastörizasyonu buldu. Bugün hayatımızı oldukça kolaylaştıran pastörizasyon işlemi, bozulmaya veya hastalık riskine katkıda bulunan organizmaları ve enzimleri yok etmeye veya devre dışı bırakmaya yöneliktir.

1913:

Haber-Bosch süreci olarak da adlandırılan Haber süreci, amonyak üretmeyi ve böylece endüstriyel ölçekte gübrelemeyi mümkün kıldı.

1944:

İlk kez Meksika’da başlayan Yeşil Devrim veya Üçüncü Tarım Devrimi, dünya çapında tarımsal üretimi artıran bir araştırma teknolojisi transfer girişimleri seti olarak tarıma yön vermeye başladı.

1960:

Tarımda, havadan çekilmiş arazi fotoğrafları ilk kez kullanıldı.

1974:               

Çinli Bilimsel Tarım Uzmanı Yuan Longping, ilk hibrit pirinci yarattı. Hibrit pirinç o zamandan beri Afrika, Amerika ve Asya'daki düzinelerce ülkede yetiştirildi  ve açlık riski yüksek olan bölgelerde sağlam bir gıda kaynağı sağladı.

2000:

Genetiği değiştirilmiş tarım ürünleri dünya çapında ekildi.

2005:

Tarımsal ürünlerin izini sürmek için kullanılan etiketlerin yerini, lazerle işaretleme teknolojileri almaya başladı.

Gelecek:

2020’lere gelindiğinde nesnelerin interneti ve yapay zekanın tarım sektöründe sıkça kullanılacağı ve bunun tasarruf sağlamada etkili olacağı öngörülüyor. 3000’li yıllarda ise Mars’ta tarım yapılacağı öngörülüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR