USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Mart 2019 15:59

Tarih yazan kadınlar

Osmanlı’dan bugüne Türk kadınları, her alanda varlık gösterdi. Birçok kız çocuğu okula dahi gidemezken, bu kadınlar cesaretleriyle hem mesleklerindeki ilklere imza attılar hem de tarih yazdılar. İşte; mimarlıktan avukatlığa, muhtarlıktan gazeteciliğe, çeşitli mesleklerin kapılarını hemcinsleri için aralayan öncü kadınlarımız

Tarih yazan kadınlar

İrem Sertbaş / [email protected]

Kadınların eğitim ve kariyer alanında başarıya ulaşması toplumu ileriye taşırken, onların da özgürleşmesine olanak sağlıyor. Günümüz de hâlâ dünyanın çoğu yerinde kadınların bazı sektörlerde erkeklerden daha az şansı bulunuyor. Dijital çağda çalışma hayatındaki zorluluklar kadınların eteklerine tutunmaya devam ederken, bundan yıllar önce, mesleklerinin öncüleri olmayı başarmış kadınlarımızı hatırlayalım. Şimdi onlardan ilham almanın tam zamanı.

Semiha Berksoy  (1910-2004)-Opera Sanatçısı

İstanbul Konservatuarı'nda ve Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulu'nda eğitim aldıktan sonra devlet bursu ile Almanya'da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü'ne gönderildi. Buradan birincilikle mezun olan Berksoy; Türkiye, Almanya ve Portekiz'de çeşitli operalarda sahne aldı. 1946 yılında Ankara Devlet Operası’nın kurulmasında Carl Ebert ile birlikte görev aldı. Aynı zamanda ressam olan ilk Türk kadın opera sanatçımız, 15 Ağustos 2004 tarihinde İstanbul’da 94 yaşında vefat etti. 

Mihri Müşfik Hanım  (1886-1954)-Ressam

26 Şubat 1886’da Kadıköy Moda’daki Rasim Paşa Konağı’nda dünyaya gelen ve aristokrat bir aileye mensup olan Mihri Müşfik Hanım, Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressam… Kadınlar için güzel sanatlar fakültesinin açılmasına öncülük etti, saray ressamı Zonaro’nın öğrencisi oldu. kendisinden Beşiktaş’taki atölyesinde resim dersleri aldı. Cumhuriyet’in ilanından sonra bir Türk ressam tarafından yapılan ilk Atatürk portesini yaptı. Yaşamını 1954’te New York’ta yoksulluk içinde yitirdi.

Samiha Ayverdi (1905-1993)-Mütefekkir ve Mutasavvıf yazar

Piyade Kaymakamı (Yarbay) İsmail Hakkı Bey ve Fatma Meliha Hanım’ın kızı olan Samiha Ayverdi, Süleymaniye Kız Numune Mektebi'nde eğitim gördü. Çok iyi derecede Fransızca öğrenerek tarih, tasavvuf, felsefe alanlarında kendini yetiştirdi. 1938'de ilk romanı Aşk Budur'u (Aşk Bu imiş) yayınladı. 1970 senesinde ağabeyi Ekrem Hakkı Ayverdi ile birlikte Kubbealtı Cemiyeti'nin kurulmasını sağaldı. 1966'da Türk Ev Kadınları Derneği'nin kuruluşuna öncülük eden mütefekkir ve mutasavvıf yazar, 22 Mart 1993 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Feriha Sanerk  (1923-2010)-Emniyet Müdürü

1941'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne ilk kız öğrenci olarak giren Feriha Sanerk, mezun olduktan sonra kaymakam olmak istedi. Ancak, kadın olduğu için bu isteği geri çevrildi. Sonrasında komiser muavini olarak göreve başladı. 1953'te Emniyet Müdürü rütbesine yükselmesine karşın kadın olduğu için ataması gerçekleştirilmedi. Konuyu yargıya taşıdı ve haklı olduğu kanıtlandı. Türkiye'nin iki kadın il emniyet müdüründen biri olarak Yalova Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan kızı Nurdan Canca’nın Antalya’daki evinde 2010 yılında hayata veda etti.

EN ÇOK OKUNANLAR