USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

03 Nisan 2020 14:34

Salgın ekonomisi

Geçtiğimiz ay ekonomiye yön veren ana ve tek oyuncu Koronavirüs'tü. Evde kalmanın hayat kurtardığı bu dönemde global ekonominin yönünü mercek altına aldık

Salgın ekonomisi

İrem Sertbaş / [email protected]

Virüsün, dünya ekonomisinin büyümesini derinden etkileyeceği ortada… Dünya GSYH’sinin yüzde 16,3’ünü yaratan Çin, aynı zamanda ABD’den sonraki en büyük 2’nci global ekonomi… Salgın gibi ekonomik riskler de bir ülkeden başka bir ülkeye kolayca bulaşabiliyor. Önümüzde, tüm dünyayı birlik içinde hareket etmeye zorlayan bir salgın var. Morgan Stanley, 2020’deki küresel durgunluğun firmaların ‘temel sorunu’ olduğunu söylüyor. Öte yandan, Koronavirüs'ün küresel ekonomi üzerindeki etkisinden duyulan korkular, dünya genelinde piyasaları sarstı, hisse senedi fiyatları ve tahvil getirileri düştü. Peki, hangi hisse senetleri fırtınayı bozuyor?

Küresel seyahat, etkinlikler ve sosyal toplantılar durma noktasına geldiğinde, bunun tipik bir ekonomi için iyiye işaret olmadığı ortada… Ancak, herkesin aynı anda kaybeden olması zor. Bazı hisse senetlerinin herhangi bir krizden faydalanması ise kaçınılmaz. İşte, Wall Street’in kazananlarına birkaç örnek… 

Zoom VIdeo CommunIcatIons (ZM):

Video konferans kategorisinin yıldızı hızla yükseliyor. Şirketlerin uzaktan çalışmaya geçmesiyle  Zoom da bu süreçten en çok faydalanan markalar arasında yer alıyor.

Domino’s Pizza (DPZ):

Covid-19 nedeniyle kalabalıklardan kaçınmak isteyen insanlar, eve siparişe yöneliyor. Domino's Pizza gibi ev servisine odaklanan şirketler de virüsün negatif etkisini kazanca çeviriyor.

Campbell's Çorba Şirketi (CPB):

Küresel görünümün kasvetli ortamında bireyler hazır gıdaları stoklama yoluna gidiyor. Campbell's gibi  şirketlerin de piyasa değeri giderek artıyor. 

The Clorox Company (CLX): 

Koronavirüsü'nün yayılmasını önlemek için ellerinizi yıkamanız gerektiği uzmanlar açısından sıkça tekrarlanıyor. Clorox, sağlık önlemleri ve temizliğe olan bu ilgiyle ekonomik olarak güçleniyor. 

Amazon 100 bin kişiyi işe alacak

Birçok tüketici Koronavirüs salgını sırasında ihtiyaçlarını karşılamak için web’e başvuruyor. Amazon da bu ihtiyacı karşılamak ve çevrimiçi siparişlerle başa çıkabilmek adına 100 bin kişiyi işe alacağını duyurdu.

EN ÇOK OKUNANLAR