USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

23 Kasım 2020 02:30

Sağlık hisselerinde yükseliş devam edecek mi?

BIST-100 yılbaşından bu yana çok fazla kazandırmasa da, sağlık hisselerinin özellikle mart ayından bugüne getiri anlamında pozitif ayrıştığını gördük. Sağlık şirketi hisselerindeki bu yükselişin kimi zaman psikolojik olduğunu belirten uzmanlar, ikinci dalga beklentisiyle bu hisselerdeki yükselişlerin devam edebileceğini söylüyor. Bazı şirketler içinse haber akışlarının dikkatle takip edilmesinde, yani yatırımcıların tetikte olmasında fayda var

Sağlık hisselerinde yükseliş devam edecek mi?

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Covid-19 pandemisi hayatımızı değiştirmesinin yanında, yatırımlarımızı da başka bir boyuta taşıdı diyebiliriz. Küresel piyasalarda özellikle ilk şokun atlatılmasıyla birlikte rezerv paralar ve değerli emtialarda sert hareketler gözlemiştik, gözlemeye de devam ediyoruz. Tabii ki bunun yanında borsalarda da dramatik hareketlerin yaşandığına şahit olduk… 

GETİRİLER ŞAŞIRTTI

Özellikle pandeminin ortaya çıkmasının ardından birçok sektörün durumdan negatif etkilendiğini görsek de, bunun yanında sağlık hisselerinde tepki olarak büyük sıçramalar gözlemledik. Pandeminin henüz başlarında çok sert yükselişler görülürken, ilerleyen zamanlarda da bu hisselerde kâr realizasyonları görüldü. Dünya borsalarında da bu tip hareketler yaşanırken, Borsa İstanbul’daki (BİST) sağlık sektörü hisseleri de bu yükselişe ayak uydurdu. BİST’te bulunan altı sağlık sektörü hissesinin beşi, yılbaşından bugüne, üsttelik oldukça yüksek bir şekilde yatırımcısına kazandırdı. Dolayısıyla zorlu geçen bir yılda sağlık hisseleri, diğer sektörlerden pozitif ayrılştı.

SEKTÖRE İLGİ DEVAM EDEBİLİR

Belirttiğimiz üzere pandemi süreci içerisinde özellikle sağlık sektörü hisselerinin ön plana çıktığı görülüyor. Bu hisseler içerisinde MLP Sağlık haricindeki tüm hisselerde, yılbaşından bu yana önemli yükselişler yakaladığı görülüyor. Ahlatçı Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü Barış Ürkün, RTA Laboratuvarları’nın Koronavirüs test kitleri üretmesi ve bunları dışarıya da satmasının, ilaç dağıtım alanındaki şirketlerin de bu süreçte ön plana çıkmasının, bu şirket hisselerine olan ilgiyi artırdığını söylüyor. “Yılbaşına göre bakıldığında Deva Holding, RTA Laboratuvarları, Eczacıbaşı İlaç, Seyitler Kimya ve Lokman Hekim’in çok ciddi yükseliş performansı yakaladığını görüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde salgının dünya genelinde etkisini yeniden artırması, virüs ile ilgili aşı çalışmalarında ilerlemelerin kaydedilmesi gibi etkenlerle bu şirket hisselerinin yeniden hareketlenmeye başladıkları söylenebilir” diyen Ürkün, bu nedenle yıl sonuna kadar sağlık sektörüne ait hisselere olan ilginin devam edebileceğini düşündüklerini belirtiyor.

Ürkün ayrıca “Sosyal hayatın durma noktasına gelmesi ve insanların evlerine kapanması ile gıda sektörü ve Covid-19 salgınına karşı başlatılan aşı çalışmaları ile sağlık & ilaç sektörleri pandeminin ilk günlerinden itibaren pozitif ayrıştı. Devam eden aşı çalışmalarına rağmen dünya genelinde artmaya devam eden vaka sayıları nedeniyle önümüzdeki dönemde de sağlık & ilaç sektörleri, diğer sektörlere göre pozitif ayrışmaya ve yükseliş trendlerine devam edebilir. Sağlık sektörlerinde yatırımları olan ya da bu sektörlere yeni yatırım yapmayı düşünen yatırımcılara ilk önerimiz, salgınla ilgili haber akışını yakından takip etmeleri yönünde olacak. Güncel haber akışına ek olarak yatırım düşündükleri şirketlerin üretim tarafında ne kadar aktif olduklarını, yatırımlarını ve anlaşmalarını yakından izlemeliler. Ayrıca teknik analizine giren hisselerin destek-direnç seviyelerine bakarak alım yapmalarını öneriyoruz.” dedi.

“İKİNCİ DALGA BEKLENTİSİ ÖNEMLİ”

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya “BİST’te pandemi sürecinde sağlık sektörü hisselerinde ciddi değer artışları yaşandı. Soldaki tabloda hisselerin yılbaşındaki değerleri ile pandeminin en yoğun etkisini hissettirdiği 23 Mart tarihindeki kapanış fiyatları ile beraber o tarihten sonraki en yüksek değer ve 12 Ekim tarihli kapanış fiyatları görülüyor. BİST-100, yılbaşından beri sadece yüzde 4 artarken sağlık şirketlerinin hisselerinde performans açısından bir negatif getiriyi saymazsak, yüzde 84 ila yüzde 1883 arasında değer artışları görülüyor. En yüksek fiyatlar dikkate alındığında ise bu oranlar yüzde 49 ile yüzde 2689 arasında değişiyor. Pandeminin ikinci dalgası gelirse, sağlık hisselerinin cazibesinin devam etmesi beklenebilir. Aksi halde ciddi primlerin ardından biraz kâr realizasyonu normal karşılanabilir. Bu noktada yatırımcıların özellikle aşırı prim yapmış hisselere karşı dikkatli olmasınında fayda var" diyor.

PSİKOLOJİK YÜKSELİŞLER GÖRÜLEBİLİR

BİST-100 yılbaşından bu yana yüzde 4 seviyesinde bir yükseliş yaşadı. Sağlık hisselerinde ise yüzde 100’leri geçen büyümeler gördük. Aslına baktığımızda sektör hisselerine sadece Borsa İstanbul’da değil, küresel çapta alım geldi. İlaç, kağıt, hastane, medikal gibi sektörler, Türkiye’de olduğu gibi global piyasalarda da hızlı artışlar gösterdi. Uzmanlar bu noktada pandeminin etkilerinin devam etmesinin, şirket bilançolarına pozitif yansıyabileceğine dikkat çekiyor. Bu noktada pandemi ile doğrudan ilişkili ürün satan veya pazarlayan şirketlerin hisse fiyatlarmalarında yükselişler görülebilir. Yanı sıra aşı dağıtımını yapacak olan ilaç firmaları açısından da pandemi olumlu algılanabilir. Ancak bu etki içeride sınırlı olur ve daha çok psikolojik olarak gerçekleşir. “Dolayısıyla küresel sağlık sektöründe, aşıyı kim bulup pazarlamaya başlarsa, bu sürecin kazananı o olacak” diyen uzmanlar, vaka sayısı artsa bile görece olarak mart dönemindeki kadar volatil bir yükseliş olmamasını bekliyor.

BORÇLULUKTA SORUN YOK

Sağlık ve ilaç hisselerinde olumlu sayılabilecek bir ikinci çeyrek evresi izledik. Bu bakımdan İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer, bu şirketlerdeki sonuçlarla beraber, borçluluk oranlarında da sorun bulunmadığını dile getiriyor. Yalçınkaya “Pandeminin yoğun olduğu dönemde sağlık hisselerinde psikolojik bir yükseliş oldu diyebiliriz. Ancak bu şirketlerin bilançolarında çok büyük sıçramalar da gözlemledik diyemiyoruz. Dolayısıyla sağlık sektöründeki şirketler, normal standart büyümelerini devam ettirdiler. Yani pandemi döneminin, bu şirketlerin kârlılıklarına ekstra anlamda olumlu yansımadığına şahit olduk. Psikolojik bir etkiyle hareket eden ilaç sektörü için bugün dünyada ikinci dalga endişeleriyle tekrar yönün yukarı döndüğünü izliyoruz. Yine aynı psikolojik etkiyle Borsa İstanbul’a kote olmuş sağlık hisselerinde de aynı yükselişler söz konusu olabilir. Kârlılık konusunda katma değer bir katkı olmadığından, sağlık şirketlerinin hisselerindeki yükselişlerin geçici olabileceği düşünülebilir.  Bu paralelde de ilaç şirketlerindeki hareketin, şu an yaşadığımız konjonktürden kaynaklandığını söylemek mümkün.” dedi.

MLP SAĞLIK

Şirket, 2020'nin ikinci çeyreğinde 22.8 milyon TL zarar açıkladı. Aynı dönemde ciro, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 15 geriledi. Şirketin net borç pozisyonunda önemli bir değişim bulunmamakla birlikte bu dönemde 2.1 milyar TL’lik borç pozisyonu söz konusu. Şirketin net borç/FAVÖK rasyosu 2.7 seviyesinde. Dolayısıyla şirketin borç çevirme konusunda sıkıntısı bulunmuyor.

ECZACIBAŞI İLAÇ

Şirket ikinci çeyrekte 166 milyon TL ciro açıkladı. Bu rakam, geçen yılın aynı çeyreğinin yüzde 14 altında. Bununla birlikte net kârda geçen yıla göre yüzde 8 gerileme var. Şimdilik Eczacıbaşı İlaç’ın borç pozisyonunu çevirme konusunda bir sıkıntı söz konusu değil.

RTA LABORATUVARLARI

Şirket, en son bilanço dönemi olan ikinci çeyrekte 54.4 milyon TL ciro açıkladı. Geçen yıl ikinci dönemde 3.5 milyon TL net kâr açıklayan RTA, 2020 ikinci çeyreğinde 26.4 milyon TL’lik kâr yazdı. Şirketin net borç pozisyonu bulunmuyor.

DEVA HOLDİNG

Şirketin ikinci çeyrekte cirosu, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12 arttı. Esas faaliyet kârı ve FAVÖK de aynı dönem dikkate alındığında sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 15 yükseldi. Net kârda ise yüzde 70 artış söz konusu. Şirketin net borç/FAVÖK’ü dikkate alındığında, 0,9x ile oldukça düşük seviyelerde olduğu görülüyor.

LOKMAN HEKİM

Yılın ikinci çeyrek döneminde 59.3 milyon TL’lik hasılata imza atan Lokman Hekim, net kârda da 2.7 milyon TL elde etti. Şirketin ikinci dönemdeki esas faaliyet kârı ise 2.9 milyon TL’yle geçen yılın aynı döneminin üstünde geldi.

SEYİTLER KİMYA

İkinci çeyrekte satış gelişleri 9.5 milyon TL olan ve bir önceki yılın aynı dönemine göre cirosunu yükselten şirket, net kârda da 1.9 milyon TL’ye ulaşarak, 2019 ikinci çeyreğindeki 761 bin TL’lik kârını yükseltmiş oldu.

 

EN ÇOK OKUNANLAR