USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

18 Kasım 2020 21:57

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu: Zamanı biz yönetemiyoruz, zaman bizi yönetiyor

Youtuber ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu "Gecesi gündüzü olmayan çok yorucu bir iş temposunun ötesinde en büyük zorluk; üstlendiğiniz sorumluluk ve bunun yarattığı stres... Öte yandan, başarılı bir ameliyatın sonunda aldığınız keyif, basit bir teşekkür veya 'Allah razı olsun’ ifadesi, bütün zorlukları ve stresi değer kılıyor" dedi.

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu: Zamanı biz yönetemiyoruz, zaman bizi yönetiyor

Tam 41 yıllık hekimim. Bu süre içinde yurt içinde ve yurt dışında, üniversite, kamu ve özel sektörde çalıştım. Tıbbın en zor ve en stresli branşlarından olan kalp-damar cerrahisi uzmanıyım. Hekimlik, hele cerrahlık çok zor bir meslek. Gecesi gündüzü olmayan çok yorucu bir iş temposunun ötesinde en büyük zorluk; üstlendiğiniz sorumluluk ve bunun yarattığı stres... Öte yandan, başarılı bir ameliyatın sonunda aldığınız keyif, basit bir teşekkür veya ‘Allah razı olsun’ ifadesi, bütün zorlukları ve stresi değer kılıyor. Bir günümüzün nasıl geçtiğine gelince… Gün erken başlar. Ameliyatlar büyük bir disiplin içinde sistematik bir şekilde gerçekleştirilir. Bu, işin nispeten kolay kısmı. Ondan sonrası yani hastaların çok dikkat gerektiren yoğun bakım süreci, çıkabilecek sorunlar, beklenmedik durumlar, bu arada yeni acil vakalar, serviste yatan hastaların takibi, yeni muayene hastaları hızlı bir tempo içinde ve biraz kaotik oluyor. Zamanı biz yönetemiyoruz, zaman bizi yönetiyor. Ama günün sonunda bir şeyler başarmış, birilerine faydalı olmuş olmanın verdiği hoş bir duygu kalıyor.

YENİ ODAĞI, ‘DISEASE REVERSAL’

Son birkaç yıldır aktif cerrahi yaşantımı sona erdirdim. Tabiri caiz ise kulvar değiştirdim. Artık daha az yorucu, daha az stresli ama yine de çok anlamlı ve dolu dolu bir mesleki yola girdim. Başlıca faaliyet alanlarım son yılların tıptaki en önemli trendlerinden; ‘disease reversal’, yani hastalıkların geriye çevrilmesi… Cleveland Clinic Hastanesi’nde doğup buradan dünyaya yayılan bu yeni tıbbi yaklaşım ile obezite, şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi hastalıkları özel beslenme, egzersiz ve medikal tedavi ile geriletmek ve çok zaman tamamen sıfırlamak mümkün olabiliyor. Bütün kronik hastalıkların oluşmasında en önemli faktör; yaşam tarzımız ve beslenme olduğundan ‘Hipokrat’ın “Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun’ prensibinden hareketle sağlıklı yaşam ve beslenme konularına daha çok zaman ayırıyorum. Bu süreç içinde 3 kitap yazdım; 30 Günde 10 Yıl, 45’ten Sonra, Doktor Mutfakta…

YOUTUBE KANALIYLA GELEN BAŞARI

YouTube yaklaşık 18 ay önce açtım. Kitaplarımın yayınlanması ve TV kanallarına sıkça çıkmaya başladığımdan beri değişik konularda sorularla karşılaşmaya başladım. İnsanların doğruluğuna güvendiği kaynaklara ihtiyacı olduğunu gördüm. Uzmanı olduğum konularda güncel bilimsel verilere dayanan kısa videolar hazırlıyorum. Bir şeyleri doğru yapmış olmalıyım ki çok kısa sürede 160 binin üzerinde takipçi sayısına ulaştım. Geleneksel medyada yer bulamayan yazarlar, sanatçılar, içerik yaratıcıları hatta politikacılar ve sivil toplum kuruluşları için bulunmaz bir sahne ve fırsat oldu sosyal medya. Çok ilgi gören sağlık konuları suistimal edilebiliyor. YouTube kanalımda bu konulara açıklık getirmeye çalışıyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR