Lojistik, tedarik zincirinin nihai müşteriye direkt dokunan en önemli parçası olmaya devam ediyor. Geleneksel ticaretten e-ticarete geçişin hızlanmasıyla tedarik zinciri yönetimi ve lojistik üzerine yatırımlarda daha iyi ve hızlı servis için özellikle izlenebilirlik, akıllı tedarik zinciri çözümleri, robotik otomasyon uygulamaları, esneklik ve network optimizasyonu ihtiyaçları artacak. Aslında en büyük ihtiyacımız; hem ticaret verilerini hem de tedarik zincirindeki verileri çok iyi okumak ve geleceği tüm senaryolarıyla birlikte tahmin edebilmek. Şirketler tedarik zincirlerindeki riskleri baştan sona şeffaf izlenebilirlik sistemleri ve kestirimci analitiklerle daha iyi yöneterek çok daha çevik, esnek ve hızlı karar verebilir hale getirmek için akıllı lojistik konseptleri üzerinde çalışmak zorunda kalacak. Bunun yanında standardizasyon ve optimizasyon hedefleyen maliyet odaklı tedarik zincirlerinden çevik, hızlı, dayanıklı tedarik zincirleri arayışı sonucunda uzun dönemli partnerlik odaklı iş modelleri ön plana çıkacak. İnsanlar, devletler ve şirketler sürdürülebilirlik konusunda daha da talepkâr olacak. Bu anlamda uzun zamandır konuşulan karbon emisyonu vergisi getirilebilir. Hedefimiz; 2050’de 0 emisyon…
LOKAL KARGO OPERASYONU YATIRIMLARI HIZLANACAK
Önümüzdeki 20 yılda yeşil çözümler, son adım teslimat, gerçek zamanlı görünürlük, büyük veri ve analitikler, otonom araçlar, akıllı lojistik, otomasyon ve robotik çözümleri gibi teknolojiler, konseptler ve trendlerde ilerlemeler hızlanacak. Ticaret gözüyle bakarsak, e-ticaretin değer zincirinin Türkiye’deki en zayıf halkası maalesef halen lokal kargo operasyonları… Bu alana yönelik yatırımlar da hızlanmalı. Drone lojistiği denildiğinde akla teslimat geliyor. Onun öncesinde depo envanter sayımları ve dış saha güvenlik kontrolleri alanlarında drone denemelerimiz tüm dünyada devam ediyor. Türkiye Ar-Ge merkezimizde her iki konuda da prototip çalışmalarımızı yaptık ancak özellikle teknik sebeplerle depo içinde kullanımının erken olduğunu görüyoruz. Drone ile teslimatın yaygınlaşması için teknolojinin daha da olgunlaşması ve sosyal hayatımıza entegre olabilmesi için gerekli uyarlamaların yapılması gerekiyor. Drone lojistiğinin bir sonraki adımını konuşmak için önce sürecin nasıl ilerlediğini görmeliyiz. Lisans ve izin çalışmaları, teknolojinin ilerlemesi ve nihai müşteri ihtiyaçları birlikte bu drone teslimatı ihtiyacını şekillendirmeye devam ediyor. 2025 itibariyle dünyanın belirli ülkelerinde daha yaygın biçimde göreceğiz. Büyük veri odaklı akıllı şehir lojistiği, hyperloop denilen çok hızlı ulaşım yöntemleri ve uzun vadede uzay lojistiği gibi konular ise gelecek adımları arasında yer alıyor.
ÖZEL ÇÖZÜMLER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Türkiye Ar-Ge çalışmalarımız hızlanarak devam ediyor. Başlıca odaklandığımız trendler ise artırılmış gerçeklik, robotik ve otomasyon, nakliye optimizasyonu, dijital güvenli taşımacılık, nesnelerin interneti, büyük veri ve analitikler ile makine öğrenmesi.