56 şehirde hava meydanımız oldu. Dünyadaki hava yolculuğunun büyüme oranının birkaç katı Türkiye’de gerçekleşti. Deniz yolunda yüzde 1 de olsa yatırım var. 2019 yılında ulaştırma yüzde 31 ile açık ara önde. Sabit sermaye yatırımlarına baktığımız zaman 2020 programında, Covid-19 sürecine rağmen ulaştırmaya ayrılan pay 49 milyar dolar. Kamu-özel iş birliği ile de işler yapılıyor. KÖİ dediğimiz kamu-özel sektör iş birliğine baktığımız zaman yatırımlar artarak devam ediyor. 2020’de, Covid-19’a rağmen 374 milyar lira seviyesinde yatırım gerçekleşti. Hem özel hem devlet yatırımı, 2020’de 423 milyar lira değerine ulaştı. Bu dönemde ulaştırma yatırımları hız kesmeden devam etti.
ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATILIYOR
2021’de de yatırım programı var. Kamu-özel iş birliği ile yapılan projeler devam ediyor. En önemlilerinden bir Çanakkale Köprüsü… 18 Mart 2022’de hizmete açılacak. Orta açıklığı Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluşuna atfen 2023 metre. Birçok ilk barındırıyor. Öte yanda, dijitalleşmenin artmasıyla ve evden çalışmaya geçilmesiyle beraber; yollar üzerindeki sıkışıklık, kaza riski ve maliyetler azaltacak. Mobil uygulama ile taksilerin boş dolaşmaması, lazım olduğu zaman gelmesi, yine birçok ürünün internet üzerinden satın alınması inanılmaz bir katkı sağlayacak. Zaman, hava kirliliği ve trafik güvenliği açısından katkı verecek.
EN BÜYÜK ORTAKLAR; GÜNEY KORE VE JAPONYA
Ulaşım alanında, dünyadaki en önemli 10 projenin 6’sı Türkiye’de gerçekleşti. Bu, kamu-özel iş birliği sayesinde… 130 milyar liralık bir yatırım, bu şekilde gerçekleşti. Bunların neredeyse 95 milyarı tamamlanmış. Son 15 yıl içerinde yüzde 73’ünü tamamlamışız. Yüzde 27’si de devam ediyor. Çanakkale Köprüsü’nü de Türk- yabancı iş birliği ile gerçekleştiriyoruz. Hükümetin 2021 yılı için en önemli projelerinden biri, yapısal yatırımların ve yabancı yatırımların gerçekleşmesi için reformlar hayata geçirmek. Ulaştırmada ileri ülkelerden biri Japonya… Avrasya ve Marmara’yda, Japonya’dan çok büyük destek aldık. Güney Kore de öncü ülkelerden. Ulaştırmadaki en büyük ortaklar; Güney Kore ve Japonya. Bazı sistemlerde Çin’den önemi ölçüde yararlanılabiliyor. Yüksek hızlı trene baktığımız zaman İspanya desteğini görebiliyoruz. Bizim de üstünde çalıştığımız metrobüsün, lastik tekerlekli metroya dönüşmesi konusunda yine Güney Kore yakından ilgileniyor. Metrobüsün, bu yeni sistemle kapasitesini artıracak olması çok önemli bir konu. Sistem, lastikli tekerliğe çevrildiği zaman kapasitesinin 2’ye katlayacak ve kısa sürede inşa edilebilecek. Şu an böyle bir çalışmanın ön hazırlığını yapıyoruz. Elektrikli olacağı için havayı kirletmeyecek. Sürücüsüz olacağı için kaza riski de olmayacak. Aynı projeyi Bursa ve Sakarya için önerdik. Onlarla da üniversite olarak sözleşmelerimizi yaptık. Son noktaya geldiler.