USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

02 Mart 2022 19:12

MNG'NİN ODAĞINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR DÖNÜŞÜM VAR

MNG Havayolları Genel Müdürü Sedat Özkazanç, elde ettikleri başarıları sürdürmek için 2022'de sürdürülebilirlik yaklaşımını tüm iş faaliyetlerini kapsayacak şekilde entegre edeceklerine dikkat çekiyor. Şirket, 2024 ve sonrası için ise orta-büyük gövdeli uçakların dönüşüm planları için çalışmalar yürütüyor

MNG'NİN ODAĞINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR DÖNÜŞÜM VAR

1996'da yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan MNG Havayolları, Kasım 1997'de orta menzilli Airbus A300 ile Hahn (Almanya) ve Stansted'e (İngiltere) tarifeli kargo seferleri ile hizmet vermeye başladı. Bugün dört Airbus A300-600F, bir A330-200F ve en son filosuna kattığı iki A330-300 uçağından oluşan uçakla operasyonlarına devam ediyor. 465 tona ulaşan net kapasitesi ile Türkiye'deki hava kargo sektörünün önemli kısmını elinde tutan marka, 25 senelik tecrübesiyle alanında Türkiye'yi daha ileriye taşımak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hâlihazırda tarifeli uçuşları ile bazı noktalara birden fazla, haftanın her günü, Avrupa'nın birçok noktasına direkt veya multimodal taşımacılık yöntemiyle hizmet sağlıyor. Son olarak Avrupa'daki uçuş programını New York JFK Havalimanı'na kadar genişleten şirket, Avrupa ile ABD arasındaki köprünün güçlendirilmesini sağladı. Asya kıtasında ise Özbekistan ve Çin'in farklı bölgelerine uçuşlar devam ediyor. Odağına sürdürülebilir dönüşümü alan MNG Havayolları'nın Genel Müdürü Sedat Özkazanç ile önümüzdeki dönemde uygulayacakları stratejiler üzerine konuştuk.

* MNG Havayolları başarıyı nasıl yakalıyor? Diğer markalar arasında nasıl bir fark yaratıyor?

Çözüm odaklı çalışma yaklaşımımız ile her konuya proje olarak bakıyor ve proje özelinde çözümler sunuyoruz. Müşterilerimize değer katmayı bir şirket politikası olarak benimsiyoruz. Oluşturduğumuz güven ortamı ile birçok müşterimizle uzun vadeli çalışma prensibini benimsedik. Çünkü tecrübemiz sayesinde hem mali hem de operasyonel olarak avantajlarımızı biliyor, buna uygun olarak en hızlı çözümü üretebiliyoruz.

Uzun dönem ACMI anlaşmaları, uluslararası lojistik hizmeti veren hava kargo acentaları ve broker firmaları ile hızlı kargo taşımacılığı yapan integratörlere taşımacılık işlerinde gerek uçak gerekse kapasite sağlayarak önemli bir çözüm ortağı oluyoruz. Sunduğumuz esnek çözümleri mevcut koşullara hızla adapte edebiliyoruz. Dünyanın birçok noktasına hizmet veriyoruz.

YENİ FIRSATLAR YARATILDI

* Pandemi döneminde operasyonlarınızın devamlılığını sağlamak için hangi adımları attınız?

Covid-19 salgını, maalesef tüm şirketleri 2020 planlarında değişiklikler yapmak durumunda bıraktı. Sürecin başından itibaren salgının hava kargo taşımacılığı sektöründe yarattığı talebi karşılamaya ve salgınla birlikte gelen kısıtlamalara uymak için gerekli önlemleri ve ilave aksiyonları almaya yoğunlaştık. Bilinmezlik ortamında müşterilerimizin lojistik ihtiyaçlarının en kısa sürede ve en esnek çözümlerle karşılanabilmesi amacıyla filomuzu en efektif şekilde kullandık. Bununla birlikte, 'bagaj' kargo taşımacılığında yeni rotalar açmak, mevcut uzun dönem anlaşmalı iş partnerlerimiz ile yeni fırsatlar yaratmak üzerine yoğunlaştık. Bu dönemde Covid-19 etkisini minimum seviyelere indirgeyebilmek adına tüm birimlerimizle iş birliği içerisinde gerek uçuş operasyonlarında ve gerekse de Ramp ve Tesislerimizde gerekli tüm önlemler alındı. Kesintisiz hizmet anlayışını benimsedik ve evden çalışma modelini yaygınlaştırdık.

* Hava kargo dışında sunduğunuz özel hizmetler var mı?

MNG Havayolları olarak, hava kargo taşımacılığının yanı sıra kendi uçaklarımıza kargo elleçleme ve ramp hizmetleri, diğer havayolu ve paydaş müşterilerimize ihracat geçici depolama İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da ithalat antrepo hizmetleri, yurt içi gümrüklü aktarma hizmetleri, ulusal/uluslararası karayolu transit taşımacılık hizmetleri sunuyoruz. 2019'da İstanbul Havalimanı'nda 20 bin m2'yi aşkın entegre tesisimizde tüm bu hizmetlere ilave olarak diğer havayollarına C grubu kargo posta çalışma ruhsatımız kapsamında kargo elleçleme hizmeti vermeye başladık.

"ÇÖZÜM ORTAKLIĞINDA FARK YARATIYORUZ"

Deneyimli ekibimiz, gerekli ekipmanımız teknolojiye ayak uyduran modern sistemlerimiz ile değerli eşya, lüks araç, tehlikeli madde, canlı hayvan taşımacılığı ve pharma lojistiği gibi özel kargolar uzmanlıklarımız sayesinde çözüm ortaklığında fark yaratıyoruz. Özellikle Afrika kıtasındaki ulaşım sorunu olan havalimanlarına yaptığımız charter uçuşlarla da inşaat, imalat ve madencilik sektöründeki Türk şirketlerinin lojistik sorunlarına çözüm sunuyoruz. 25 yıllık tecrübemiz ve uçuş yaptığımız noktalardaki ticari ilişkilerimiz ile ihracat operasyonlarına kaliteli lojistik desteğimizi sürdüreceğiz.

HEDEF, EN ÇOK TERCİH EDILEN HAVAYOLU OLMAK

Bu yılda ikinci A330-300 uçağımızı dönüşüme gönderdik ve ağustos ayında kargo uçağına dönüşmüş olarak filomuza dönmesini bekliyoruz. Dönüşüm süreci sonrası uçaklarımız üç kat daha fazla taşıma kapasitesine sahip oluyor ve karbon emisyonu büyük oranda azalıyor. Müşterilerimizin marka değerlerini korumak, taahhüt ettiğimiz hizmet kalitesini verebilmek adına kendimizi sürekli geliştiriyoruz. Operasyonel mükemmelliğe gösterdiğimiz önem ile sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada en çok tercih edilen hava kargo taşımacılarından biri olmaya adayız. 2024 ve sonrasında orta-büyük gövdeli uçaklarımızın dönüşüm planları için çalışmalar yapıyoruz.

* 2022'ye ilişkin hedefleriniz ve yeni yatırım planlarınız neler?

Taşıma kapasitemizi her yıl daha da artırıyoruz. 2021'de yaklaşık 240 bin ton kargo taşıdık, uçuş saati olarak ise 22 bin saate ulaştık. 2021; filomuzu büyüttüğümüz, uçuş ağımızı genişlettiğimiz ve ekip olarak büyüdüğümüz başarılı bir yıldı. 2020 ile kıyaslarsak yaklaşık %20 daha fazla kargo taşıdığımızı görüyoruz. Bu başarıları sürdürmek için 2022'de sürdürülebilirlik yaklaşımını tüm iş faaliyetlerimizi kapsayacak şekilde entegre edeceğiz.

DEĞER KATMAYA DEVAM EDECEK

En değerli kaynağımız çalışanlarımız arasında sinerjiyi, sektörü de ileri götürmek için değerlendireceğiz. İşe yeni başlayan genç yeteneklerimizin yenilikçi yaklaşımlarını tecrübeli çalışanların yol göstericiliğiyle harmanlayıp, dijital dönüşüme hep birlikte öncelik vereceğiz.

Yakaladığımız büyüme ivmesi ve yeni iş modellerimiz ile müşterilerimize, çalışanlarımıza ve topluma sürdürülebilir değer yaratmaya devam edeceğiz. Bunun yanında çevre koruma bilincinin yaygınlaştırılması için üstümüze düşeni yapacak, karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik projeler geliştireceğiz.

GÜNDEMDE FİLOYU ETKİN KULLANMAK VAR

Bugün dünyanın yaklaşık 424 farklı noktasına tarifeli ve/ veya charter olarak başarılı uçuş operasyonları düzenleyen global bir kargo havayolu olan MNG Havayolları'nın gündeminde filosunu etkin kullanmak ve modernize etmek var. Geçtiğimiz yıl, iki A330-300 uçağının filolarına katıldığını hatırlatan Sedat Özkazanç, bununla birlikte kargo uçağına dönüşümleri planlandıklarını anlatıyor ve ekliyor: "Dönüşüme gönderdiğimiz ilk uçağımız, kasım ayında Türkiye'nin ilk A330-300 P2F (passenger to freighter) uçağı olarak filomuza geri döndü."

EN ÇOK OKUNANLAR