USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

12 Kasım 2020 11:10

Metin Ayışık: Yatırımcı pandemide BIST'e yöneldi

Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık "Covid-19 sürecinin başlamasıyla yatırımcılar bu süreçten etkilenmeyecek veya dönemi daha iyi konumda geçirecek sektörlere yöneldi. Yazılım, gıda perakende, gıda, altın madeni ve telekom şirketlerine yönelik yatırım trendi devam ediyor" dedi

Metin Ayışık: Yatırımcı pandemide BIST'e yöneldi

Pandemi ile beraber yatırımcıların genelde daha defansif yatırım araçlarına eğildiğini söyleyen Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık; bu kapsamda dolar, altın ve gümüşün, trendin başlıca eğilim gösterdiği varlıklar olduğunu belirtiyor. Öte yandan faizlerde düşüş trendinin başlaması ile birlikte alternatif yatırım aracı arayan yatırımcıların BİST endeksine de yatırım yaptığını söyleyen Ayışık, yılbaşından bu yana 500 bin yeni yatırımcı kazanan BİST’in yatırımcı sayısının 1.7 milyona yaklaştığını ifade ederken, gerek küresel ölçüde gerekse Türkiye özelinde belirsizliklerin yüksek seyrettiği bir dönemden geçtiğimizi hatırlatıyor. Bu belirsizlikler de portföylerde korumacı ve çeşitlendirilmiş bir yapının tercih edilmesine neden oluyor.  

ALTIN VE DÖVİZ ÖNERİLİYOR

Ayışık; “Elbette vade, risk profili ve getiri beklentisi gibi kriterler, portföylerin kişiye uygun olması gerektiğini işaret etse de biz burada sermaye piyasalarını bilen, belli ölçülerde risk alabilerek, orta uzun vadeli bir bakış açısına sahip bir yaklaşım sergilediğimizde, portföylerde küresel likidite genişlemesi ve riskler için bir miktar altın, çeşitlendirme adına bir miktar dolar ve devamında ağırlığın ucuz kaldığını düşündüğümüz BİST-100 içinden oluşması koşuluyla bir miktar da hisse senedi bulundurmanın faydalı olacağını düşünüyoruz” diyor. Bu portföy içinde ilerleyen dönemde, diğer yatırım araçlarında doğabilecek fırsatları değerlendirme adına kısa vadeli mevduat alternatifi yatırım araçlarına da yer verilmesi gerektiği kaydediyor. Ayışık, bahsettikleri yatırımcı profili göz önünde bulundurulduğunda toplamı yüzde 40’ı bulacak oranlarda altın ve döviz, burayı dengeleyecek ölçüde yüzde 40 civarı kısa vadeli TL mevduat, bono gibi sabit getirili ürünler ve asgari yüzde 20 olmak ve uygun koşullarda artırmak üzere hisse senedine dayalı ürünlerin tercih edilebileceğini söylüyor. 

YATIRIM DA DİJİTALE KAYIYOR

Son yedi aylık dönemde salgın sonrasında evden çalışma veya evde geçirilen saatlerin artması, yine bu dönemde faizlerdeki önemli düşüş, Borsa İstanbul hisse yatırımcısını yüzde 50 artırarak 1.7 milyona ulaştırdı. Yine son dönemde halka arzlara gerek yatırımcıların gerekse şirket sahiplerinin ilgisi, yatırımcının hisse senedi yatırımlarını devam ettiriyor. Ayışık; “Teknolojiye yoğun yatırım yapan bir şirket olarak bu sürece çok hızlı adapte olduk. Dijital ortamda yatırımcıların hesap açılışlarını kolaylaştırmamız, bu sürecin önemli bir avantajı oldu. Uzaktan mesafeli sözleşmelerin uygulama esaslarının belirginleşmesi ile hesap açımı, yatırımcılar açısından daha da kolaylaşacak. Bu süreçte hesap açımından danışmanlık hizmetlerine kadar işlerimizi hiç aksatmadan yatırımcılarımıza kaliteli hizmet vermeyi başardık” yorumunda bulunuyor.

 

EN ÇOK OKUNANLAR