USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

19 Mart 2019 15:33

Makineci kadınlar ‘var gücüyle’ çalışıyor

Makine sektöründe kadın istihdamını artırmaya yönelik bir proje başlatan Türkiye’nin Makinecileri, ‘Kadın Makinecilerle Var Gücümüzle’ isimli proje kapsamında, bu alanda çalışan kadın yöneticiler ile üniversitelerin mühendislik bölümünde okuyan genç kadınları buluşturuyor. Amaç, olabildiğince kısa bir sürede sektördeki kadın istihdamını iki katına çıkarmak

Makineci kadınlar ‘var gücüyle’ çalışıyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Toplamda 400 bine yaklaşan Türkiye makine istihdamındaki kadın sayısı yaklaşık yüzde 14 seviyesinde. Türkiye’nin Makinecileri, bu oranı artırmak, iş gücü havuzunu genişletmek, mühendislik bilgi ve becerisi olan genç kadınların katılımıyla Türkiye’nin beşeri sermayesini daha da yukarı taşımak üzere kolları sıvadı. 

“Bir ülkenin teknolojisini geliştirmekten sorumlu temel faaliyet alanı makine sanayisidir. Bu sektörün her zaman en iyi mühendis ve teknikerlere ihtiyacı var. Cinsiyet, sektörümüzde bir tercih sebebi olamaz” diyen Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, sektörde kadınların sayısını artırmak, özellikle Ar-Ge ve tasarım, test ve kalite, üretim planlaması gibi fiziki güç değil, analitik formasyon gerektiren tüm birimlerle yönetim kademelerinde olabildiğince kısa sürede iki katına çıkarmak ve her 3 çalışandan birinin kadın olmasını sağlamak istediklerini dile getiriyor.

“MÜHENDİSLİK, KADINLAR İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN”

Kadın Makinecilerle Var Gücümüzle’ projesini, Türkiye’nin Makinecileri markamızla, cinsiyete dayalı iş bölümüne karşı makine sektöründe kadın istihdamını artırmak için hayata geçirdik. Proje kapsamında lise ve üniversite öğrencisi genç kadınları cesaretlendirmek, doğru bilgilendirmek önceliğimiz. Son olarak, Adana Çukurova Üniversitesi’nde Şef Arda Türkmen’in moderatörlüğünde bir etkinlik düzenledik. Onlara makine sektörünün genç kadın mühendislerin zekası ve yeteneğine ihtiyacı olduğunu ve sanayide kadının önemini anlattık. Arda Türkmen, bir erkek olarak mutfakta nasıl harikalar yaratabiliyorsa, kadınların da sanayide aynı oranda başarılı olabileceğini düşündürmek istedik. 

Makinelerin ardında pırıl pırıl, farklı düşünen, sorgulayan, öğretilenle yetinmeyen, vazgeçmeyen, yenilikçi genç beyinlere ihtiyacımız var. Mühendisliği, bütün yaratıcı vasıflarıyla birlikte kadınlar için biçilmiş kaftan olarak görüyorum.”

 

EN ÇOK OKUNANLAR