USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

01 Mart 2022 14:03
AA

Lojistik sektörünün önündeki fırsatlar

Lojistik sektörünün önündeki fırsatlar

Pandemi; tedarik zincirlerini karıştırdı ve kırgın hale getirdi. Lojistik sektöründe beklenmedik bir darboğaz yarattı. Küresel ekonomiyi ayakta tutmak adına yeni yollar bulmaya zorladı. Global tedarik zinciri ağlarının yeni rotalar üzerinde şekillenmesi fikri ortaya çıktı. Lojistik sektörü, planlarını tekrar tekrar değiştirmek zorunda kaldı. Şimdi ise planların son halini belirlemenin ve gelecek yol haritasını çizmenin tam vakti

Türkiye; jeopolitik konumu, global trendleri yakından takip etmesi ve dinamizmi ile sektörün küresel oyuncusu olmaya aday... Karayolu ve havalimanı ağı ile devam eden yatırımlar ve transit taşımacılığa uygun limanlarıyla Türkiye, alternatif rotalarla küresel ticaretteki rolünü artırıyor. KPMG verilerine göre; Türk limanlarındaki konteyner elleçleme miktarı 2020'de 11 milyon tonu aştı. Türk lojistik sektörü 'temassız ticaret' gibi yeni uygulamalarla öne geçti. Platin olarak lojistiğe yön veren son gelişmeleri, beklentileri ve küresel trendleri sektöre yön veren isimlerin yorumlarıyla ele aldık.

Risklerini en aza indirmek isteyen şirketler için; tedarikçi çeşitlendirme, yakın coğrafyalardan tedarik ile karbon ayak izi azaltma ve taşıma yollarında alternatif çözümlere giderek daha dirençli operasyonları garanti altına almak öncelikli konular arasında yer alıyor.

Türkiye, son nokta (last-mile) taşımacılığı açısından özellikle son yıllarda globalde önemli ve lider hizmet üreticilerden biri

BU TRENDLER FARK YARATACAK

E-TİCARET RÜZGARINI ARKASINA ALAN LOJİSTİK SEKTÖRÜ, MODERN TEKNOLOJİLER İLE YENİ BİR REFORMUN EŞİĞİNDE

Limanların otonom hale getirilmesi, gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi ve altyapının modernizasyonu, demiryolu taşımacılığının payının artırılması, hizmet sözleşmeleri ve gümrük beyanlarının dijital ortamlardan yapılması gibi hususlarda ilerleme kaydedilmesinin sektörün krizlere dayanıklılığının artırılması açısından oldukça önemli olduğu görülüyor. KPMG'nin yayınladığı '2022'de Küresel Tedarik Zincirlerini Etkileyen Altı Temel Eğilim' isimli makale; 2022'de, işletmelerin, bilişsel planlama ve yapay zeka güdümlü tahmine dayalı analitik gibi daha gelişmiş dijital etkinleştiricileri benimseyerek kritik tedarik zinciri planlama yeteneklerini geliştirmeye çalışacaklarını vurguluyor. World Bank tarafından yayınlanan bir yazıda, "Firmaların ve insanların fırsatlara, pazarlara ve tedarik zincirlerine erişimini kolaylaştırmak günümüz ticaret ortamında esastır" yorumu yapılıyor. Bugünün ve bundan sonraki dönemin lojistik trendlerini belirlemede bu yaklaşımın büyük payı var.

E-TİCARET LOJİSTİĞİ KÜRESEL ANLAMDA POZİTİF İVMELİ BÜYÜME YAŞADI

Salgın, tek bir pazara bağlı kalmanın endüstri için yol açtığı sıkıntıları gün yüzüne çıkardı. Yeni pazarlara ulaşmanın önemini ortaya koydu. Bu bağlamda, ülkemiz adına T.C. Ticaret Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı Türkiye'nin ihracat menzilinin 2 bin kilometreden, 8 bin 500 kilometreye çıkarılması hedefi stratejik öneme sahip. Öte yandan, yine bu dönemde hem tüketici hem de şirketler bağlamında e-ticarete çok ciddi bir talep ve yönelim gerçekleşti. E-ticaret lojistiği küresel anlamda pozitif ivmeli büyüme yaşadı. Statista verilerine göre; 2025 yılına kadar, çevrimiçi satışlardaki büyümeden etkilenen e-ticaret lojistik pazarı ise 557 milyar Euro'ya yükselecek. Türkiye'nin, coğrafi ve jeopolitik konumu itibariyle uluslararası çapta Avrupa, Orta Doğu ve Asya arasında e-ticaret lojistik pazarında kilit bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı Mehmethan Yallagöz, şu yorumda bulunuyor: "Dolaşım sistemi vücutta en ücra köşelere en gerektiği anda nasıl hayat veriyorsa, lojistik ve dağıtım sistemleri de e-ticaret için aynı hayati öneme sahip. İç pazarda da e-ticaret oyuncuları son yıllarda işlem hacmi ve ürün çeşitliliği bağlamında istikrarlı şekilde artan ve pandemi sonrası da ciddi bir patlama yaşayan talep ve tüketici beklentileri nedeniyle lojistik alanında birçok çözüm ürettiler ve ciddi yatırımlar yaptılar." Kısaca, e-ticaretin daha önce görülmemiş bir büyüme yaşaması, lojistik sektörünün geleceğinde ve otomasyon süreçlerinde ön plana çıkacak. Sektör için 'hız' vazgeçilmez bir trend olmayı sürdürecek. E-ticaret, dijital uygulamalar ve evrakta otomasyon konuları, uzunca bir süre daha masada kalmaya devam edecek.

Gartner'in verilerine göre; 2026'ya kadar tedarik zinciri kuruluşlarının yüzde 50'sinden fazlası, karar verme yeteneğini artırmak için makine öğrenimini kullanacak

RAKAMLARLA E-TİCARETİN, KÜRESEL LOJİSTİK PAZARINA ETKİSİ

4.9 trilyon $ - Perakende e-ticaret satışlarının dünya çapında ulaştığı değer

7.4 trilyon $ - 2025'te ulaşılmasi öngörülen büyüklük

557 milyar € - Çevrimiçi satışlardaki büyümeden etkilenen e-ticaret lojistik pazarının 2025'te ulaşacağı pazar hacmi

ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILA ŞEKİL VERECEK 6 LOJİSTİK TRENDİ

GELECEĞE ŞIMDIDEN YOL GÖSTERECEK UZUN VADELI PLANLAR YAPMAK, SEKTÖRÜN GELIŞIMINI BELIRLEYECEK BIR ALAN... KEARNEY TÜRKIYE KIDEMLI YÖNETICISI, ENDÜSTRIYEL ÜRETIM VE LOJISTIK SEKTÖR LIDERI COŞKUN ÇÖMLEKÇI, ÖNÜMÜZDEKI 10 YILIN LOJISTIK TRENDLERINI ŞÖYLE SIRALIYOR:

01I İLERİ TEKNOLOJİLER: Otomasyon, robotik, yapay zeka, IoT, büyük veri analitiği, blokzincir, algoritmaya dayalı sistemler gibi teknolojilerin uygulamalarının artmasıyla lojistik sektöründe gelişmeler olacak.

02I OTONOM TAKİP SİSTEMLERİ: Sahada uygulamalarını görmeye başladığımız teslimattaki sorunların tespiti kolaylaştıracak otonom takip sistemleri, davetsiz misafirleri bulabilmek adına biyometrik gözden geçirme, konteynır izleme mekanizmaları ve teslimatların sürücüsüz araçlar ile yapılması gibi konular yaygınlık kazanacak. Son nokta taşımacılığında (last-mile delivery) harcanan emeği azaltmak adına büyük veri destekli kapasite planlaması önemli gündemlerden biri olacak.

03I AKILLI GÖZLÜKLER: Akıllı gözlüklerin ileriki zamanda lens halini alacağı, denetim ve kalite kontrol sürecinde de doğruluğu artıracağı bekleniyor.

04I AKILLI KONTEYNIRLAR: Kablosuz internet ağları ve sensör kullanılarak akıllı konteynırların müşteriye siparişini takip etme olanağı sunacağı öngörülüyor.

05I SENSÖR TEKNOLOJİSİ: Ürünlere takılan sensörler sayesinde sipariş edilen ürünlerin üretimden çıkıp rafa gelene kadarki tüm operasyonu izlenebilir hale gelecek ve iyileştirmelere fırsat sağlayacak.

06I SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MİSYONU: Sürdürülebilirlik alanında ise işletmelerin yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan araç kullanımını artırması, yeşil girişimlere odaklanan yeni bir değer zincirinin oluşturulması, karbon salınımını azaltacak lojistik filolarının kullanılması ve katlanır konteynırlar ile hacimsel verimliliğin sağlanması bekleniyor.

EN ÇOK OKUNANLAR