USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

10 Eylül 2020 11:50

Kamu katılım bankaları, pandemide ekonomiye can suyu oldu

İlk kamu katılım bankası olarak 2015 yılında başladığı faaliyetlerine hız kesmeden devam eden Ziraat Katılım, sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik hedefiyle yol alıyor. 2020 yılı mayıs sonu itibariyle dijital bankacılık kanallarına sahip müşteri sayısını 250 bine çıkaran banka, İstanbul’un Uluslararası İslami Finans Merkezi olması yönünde gerekli adımları atmasıyla da öne çıkıyor

Kamu katılım bankaları, pandemide ekonomiye can suyu oldu

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Ziraat Katılım’ın toplam aktifleri 2019 yılı sonuna göre 2020'nin ikinci çeyreğinde yüzde 27 artışla 46.1 milyar TL’ye ulaşırken, toplanan fonlar yine aynı döneme göre yüzde 30 artış ile 33 milyar TL seviyesine ulaştı. Kullandırılan nakdi fonlar ise yüzde 40 artışla 33.1 milyar TL seviyesine çıkarken, Ziraat Katılım’ın tüm sektöre sağladığı nakdi ve gayri nakdi finansman toplamı 51 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bankalarının Haziran 2020 itibariyle 46 milyar TL aktif büyüklük ve 37 milyar TL finansman büyüklüğü ile 2020 yıl sonu büyüme hedeflerine şimdiden ulaştığını belirten Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, şubeleşme faaliyetlerinin ise hızla sürdüğünü, şu an itibariyle 101’inci şubelerini açtıklarını söylüyor. Bankada hedef, 2020 yıl sonu itibariyle 107 şubeye ulaşmak.

DİJİTALE YATIRIM ÖNE ÇIKIYOR

Müşterilerine katılım bankacılığı ürün ve kanallarını kullanma imkanı sunduklarını dile getiren Özdemir, “Müşteri odaklı, daha hızlı, daha kolay ve daha güvenilir çözümler için dijital dönüşüm stratejimizi uygulamaktayız. Başta Katılım Mobil uygulamamız olmak üzere tüm dijital kanallarımızda yeni ürün, hizmet ve teknolojik gelişmelere uyum sağlıyoruz. Bu kapsamda; Katılım Mobil uygulamamızdaki bağış ve vergi ödemeleri işlemlerine karekod ve barkod okuma teknolojilerini ekleyip müşterilerimizin kullanımına açtık” diyor. 

2020 Mayıs sonu itibariyle dijital bankacılık kanallarına sahip müşteri sayısını 250 bin kişiye ulaştıran Ziraat Katılım, aktif olarak kanallarını kullanan müşteri oranını ise yüzde 85’e çıkarmasıyla da dikkat çekiyor. “Dijital kanal kullanan müşterilerimiz için müşteri deneyimini iyileştirme çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Katılım Mobil uygulamamızda mobil cihazlara özgü uygulamalara (IOS araç takımı gibi) entegrasyon yapılması hedefleniyor” diyen Özdemir, müşterilerinin, dijital onay projeleri sayesinde talimatlarını şubelere gitmeden Katılım Mobil uygulaması üzerinden yapabilmelerini hedeflediklerini aktarıyor.

REEL SEKTÖR VE BİREYLER FONLANDI

‘Paylaştıkça Daha Fazlası’ ilkesiyle katılım bankacılığında hizmet sunmaya başlayan Ziraat Katılım’ın temel hedeflerini,  güçlü sermaye yapısı, dengeli büyüme ve sürdürülebilir kârlılık çerçevesinde milli ekonomiye en üst düzeyde katkıda bulunmak olarak nitelendiren Özdemir, Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının martta görülmesi sonrasında salgının etkisinin, hizmet sektöründe ve imalat sanayinde hissedildiğini aktarıyor. Özdemir, “Ziraat Katılım, yurt içi ve yurt dışından sağladığı kaynakları ülke ekonomisine en verimli olacak şekilde kullandırmayı göz önüne alarak reel sektörü ve bireyleri destekleyecek kredi politikalarını uygulamayı tercih etti” şeklinde konuşuyor. 

Kamu bankalarının ekonomiye destek paketi kapsamında başlatılan sıfır veya ikinci el konut satın alımlarının finansmanına yönelik olarak da banka, bugüne kadar 6 bin 175 müşterisine, 1.7 milyar TL’lik finansman sağladı.

DESTEK PAKETLERİYLE EKONOMİYE CAN SUYU

Metin Özdemir, Covid-19 salgınının ekonomik yaşama ilişkin olası hasarlarını en aza indirme hedefiyle alınan önlemler kapsamında Ziraat Katılım olarak; Ekonomik İstikrar Kalkanı hamlesi doğrultusunda, vatandaşların ve iş dünyasının bu dönemde nakit akışlarında yaşayabilecekleri bozulmaya karşı çok sayıda destek paketi uygulamaya alındığını belirtiyor.

“Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbirleri kapsamında salgından doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen bankamız tüzel müşterilerinin ekonomik faaliyetlerini olumlu etkileyecek temel ihtiyaçlarının uygun koşulda finanse edilebilmesi amacıyla KGF ile bankamız arasında protokol imzalandı” diyen Özdemir, Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde KGF teminatlı finansman imkanı sağlayan ‘İşe Devam Finansman Desteği Paketi’ ve  ‘Çek Ödeme Destek Paketi’ oluşturulduğunu ifade ediyor.

ALTI AY ÖDEMESİZ KREDİ

Yine bahsedilen Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında; salgından doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen bireysel müşterilerinin sağlık, kira, fatura gibi temel ihtiyaçlarının uygun koşulda finanse edilebilmesi amacıyla Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde banka, KGF teminatlı ‘Temel İhtiyaç Destek Finansmanı’ hazırladı. Bireysel müşterilerine 10 bin TL’ye kadar, altı ayı ödemesiz dönemli, 36 aya kadar vadeli aylık eşit taksitli finansman imkanı sağladıklarına dikkat çeken Özdemir, üretim altyapısı ve iş gücü piyasasını ayakta tutmanın, ekonominin tüm paydaşlarının ortak hedefi olduğu inancında olduklarına vurgu yapıyor. 

Bu süreçte Ziraat Katılım, ticari ve bireysel müşterilerinin taksit erteleme taleplerinin alınması, nakit akışı bozulan veya bozulması öngörülen ve buna bağlı ödeme sorunu yaşayabilecek müşterilerinin mevcut finansmanlarının da altı aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere uygun vadeli yapılandırma uygulamalarını devreye almasıyla da reel ekonomiye destek vermişti.

EN ÇOK OKUNANLAR