USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

16 Temmuz 2019 15:25

İstanbul Havalimanı finansmanına 'Made In Turkey' damgası

İstanbul Havalimanı’nın ilk etap yatırımı için hazırlanan finansman paketinin en önemli özelliği, tamamen Türk bankalarından sağlanan destek oldu. Üç kamu bankası ve üç özel banka, ilk aşamada 4.6 milyar euro’luk kredi finansmanı sunarken, yatırım tutarının yüzde 25’i de özkaynaklardan sağlanıyor

İstanbul Havalimanı finansmanına 'Made In Turkey' damgası

Açılışı, Cumhuriyet’in kuruluşunun 95’inci yıldönümü olan 29 Ekim 2018’de yapılan İstanbul Havalimanı’nın fikrinin ortaya atılmasının tarihi, aslında 2005’e kadar uzanıyor. Söz konusu fikir ise, Recep Tayyip Erdoğan’ın henüz başbakan olduğu dönemde İstanbul’daki iki havalimanının yeterli olmadığı ve Avrupa Yakası’na üçüncüsünün inşa edileceği sözleriyle ortaya atılmıştı. Projenin hayata geçirilme süreci ise 2011’de Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde ve  ‘Vizyon 2023’ hedeflerini açıklamasıyla birlikte, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın girişimleriyle hızlandı. İhale herkesin hatırlayacağı üzere 13 Mayıs 2013 tarihinde yapılmıştı. Projenin temeli ise 7 Haziran 2014’te atıldı. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan ihalede yeni havalimanının 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklif, 22 milyar 152 milyon Euro olmuştu. KDV de eklendiğinde bu miktar, 26 milyar 142 milyon Euro’ya ulaşıyor.

4.6 MİLYAR EURO KREDİ

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük proje olan İstanbul Havalimanı’nın birinci etap kredi sözleşmesi imza töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenmişti. Törene aynı zamanda pek çok üst düzey bürokrat, İGA yönetim kurulu üyeleri ve kredi veren bankaların üst düzey yöneticileri katılmıştı. Törende 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve QNB Finansbank ile İGA arasında 16 yıl vadeli finansman kredisi için imzalar atılmıştı. İlk aşamada 6 milyar Euro’luk yatırımın hedeflendiği İstanbul Havalimanı’nda yatırımların 4.6 milyar Euro’luk kısmının söz konusu krediyle karşılanması planlanıyor. Yatırım tutarının yüzde 25’inin özkaynaklardan karşılanacağı birinci etap da yine herkesin bildiği üzere geçtiğimiz yılın 29 Ekim’ine yetiştirilmiş oldu.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK FİNANSMANI”

Düzenlenen imza töreninde İGA Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul Havalimanı’nın yapımının hızla devam ettiğini kaydetti. “İstanbul’u ve ülkemizi dünya havacılık sektörünün merkezi haline getirmek gibi büyük bir hedefimiz var” diyen Özdemir, şu yorumda bulundu: “Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımını Hazine garantisi olmadan hayata geçiriyoruz. İGA, İstanbul  Havalimanı için yapacağı yatırımlar sayesinde sadece yeni rekorlar kırmakla kalmayıp, yaratacağı ticari hacimle ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacak. İşletmeye açtığımız tarihten itibaren, yılda 886 milyon Euro + KDV olmak üzere 25 yılın sonunda toplam 22 milyar 152 milyon Euro + KDV tutarını devlet bütçesine kazandıracağız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük finansman kredisini bize sağlayan Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve QNB Finansbank’a teşekkür ediyoruz.” 

YILLIK FAİZ YÜZDE 4,25

Türkiye’de sıfırdan gerçekleştirilen bir altyapı projesine verilen en büyük kredi olma özelliği taşıyan finansman paketinin vadesi, dört yılı geri ödemesiz toplam 16 yıl olarak belirlendi. Kredi paketinin ilk dört yılı için yıllık yüzde 4,25 faiz alınacak. Sonraki altı yıl içinde yine yıllık yüzde 4,25 faiz belirlenirken, son altı yılın faiz oranı farklı tutuldu. Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon konsorsiyumu da ilk etap için 1.5 milyar Euro özkaynak koyuldu. Başlangıçta 5’li konsorsiyum söz konusuyken, bu yılın başında Kolin İnşaat, konsorsiyumdan çekildiğini açıkladı. Kolin İnşaat’tan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin son dönemde ortaya koyduğu önemli mega projelerden biri olan İstanbul Havalimanı’nın sıfır noktasından itibaren ortakları arasında yer alan kuruluşumuz, bu yatırımın projenin tamamlanma aşamasına gelmesi ve işletmeye açılmasıyla birlikte yeni bir değerlendirmeye gitme kararı almıştır. Kolin İnşaat olarak farklı işlerimizde de ortaklığımızı sürdürdüğümüz İGA’daki ortaklarımızla İGA’daki hisselerimizin devri üzerine görüşmeleri sürdürdüğümüzü bildirmek isteriz” denildi. 

FİNANSMAN, ALTI BANKADAN

İhalesi Mayıs 2013’te gerçekleşen Türkiye’nin en büyük altyapı projesi olan İstanbul Havalimanı’nın ilk etabı için gerekli olan kredi miktarı 4.6 milyar Euro olarak belirlenmişti. Kredi anlaşmasında üçü kamu ve üçü de özel olmak üzere toplam altı Türk bankası yer aldı. Kamu ve özel bankaların sağladığı finansmanda da oran, yüzde 70 kamu, yüzde 30 özel bankalar olarak karşımıza çıkıyor. Bu paralelde kamu bankaları finansmanda aslan payı 1.5 milyar Euro’luk dilimle Ziraat Bankası’nda bulunuyor. Ziraat Bankası’nı ise 1’er milyar Euro’luk krediyle Halkbank ve VakıfBank takip ediyor. Özel bankalar tarafında bakıldığında ise DenizBank’ın 700 milyon Euro ile başı çektiğini görüyoruz. Garanti ve QNB Finansbank’ın da başlangıçta 300’er milyon Euro vereceği kararlaştırılmıştı. İleriki günlerde ise bankaların bu rakamların üzerine çıktığına da şahit olduk.

DESTEĞİN BÜYÜK KISMI SAĞLANDI

Garanti Bankası da İstanbul Havalimanı’na toplamda 380.4 milyon Euro finansman desteği sağlayan özel bankalardan. Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olan İstanbul Havalimanı’na desteklerini yeni fazlarda yapılacak yatırımlar için de sürdürmek istediklerini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, bankaların İstanbul Havalimanı Faz 1 yatırımlarına verilen finansman desteğinin yüzde 76’sını sağladığını belirtti. Edin, “Bankamızın finansmandaki tüm bankalar içindeki payı ise yüzde 6,7 oldu. İstanbul Havalimanı’nın hayata geçmesiyle birlikte ülke ekonomimize büyük katkılar sunacak böylesine önemli bir projede yer alıyoruz. Bankamız ülke kalkınmasına ve ekonomimizin sürdürülebilirliğine katkı yapan projelerin finansmanında yer almaya devam edecek” dedi.

DENİZBANK’TAN 700 MİLYON EURO'LUK KREDİ

İstanbul Havalimanı’nın ilk etap inşaatı için 2015 yılında altı bankadan toplamda 4.6 milyar Euro kredi sağlanmıştı. Türkiye’nin en büyük projesinde özel bankalar arasında en yüksek finansmanı sağlayan banka ise 700 milyon Euro’luk krediyle DenizBank olmuştu. Geçtiğimiz dönemlerde İstanbul Havalimanı gibi, Bodrum Havalimanı, Ilısu Barajı, Kıbrıs Barış Suyu gibi Türkiye için büyük önem taşıyan projelerin finansmanına da katıldıklarının altını çizen DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Önümüzdeki dönemde de altyapı, enerji, sağlık, ulaşım ve turizm sektörlerinde, kalkınmamızı hızlandıracak projelere destek sağlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR