USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

09 Eylül 2020 10:33

İnovatif fikirler Albaraka Garaj'da gerçekleşiyor

Açıkladığı güçlü finansal sonuçlarının yanında özellikle dijital ve mobil bankacılık alanında yaptığı yatırımlarla yurt dışına açılan Albaraka Türk, kendi bünyesinde kurmuş olduğu start-up hızlandırma merkezi olan Albaraka Garaj’da da, pandemi sürecinde olmamıza rağmen dördüncü dönemine başladı. Girişim sermayesi yatırım fonu ile bu girişimlere yatırım yapan banka, girişimcilere yönelik ikinci ofisini de kısa zaman içinde açmış olacak

İnovatif fikirler Albaraka Garaj'da gerçekleşiyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Albaraka Türk olarak pandemi sürecinde teknolojik altyapıları sayesinde kesintisiz hizmetlerini aksatmadan ticari müşterilerinin finansman taksitlerini öteleme taleplerini karşılamaya devam ettiklerini dile getiren Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, müşterilerinin limitlerini artırdıklarını ve KOBİ Destek Paketi ile yanlarında olduklarını belirtiyor. Salgın döneminde kurmuş oldukları start-up hızlandırma merkezi olan Albaraka Garaj’ın 4’üncü dönemine de başladıklarını aktaran Utku, yatırımlarını ve yol haritalarını Platin okurlarıyla paylaştı.

• Öncelikle henüz açıklamış olduğunuz operasyonel sonuçlarınızla başlayalım isterseniz. Albaraka Türk, 2020'nin ilk yarısını nasıl geçirdi?

Yılın altı aylık döneminde nbankamızın toplam aktiflerinin geçtiğimiz yıl sonuna göre yüzde 15,69 artarak 59.5 milyar TL’ye ulaştığını görüyoruz. Aynı dönemde toplam fon kullanımı yüzde 21,03 artış ile 37.4 milyar TL olurken kâr ve zarara katılım hesapları ile özel cari hesaplar aracılığıyla toplanan fonlar, 2019 yıl sonuna göre yüzde 14,58 artarak 45.6 milyar TL’ye yükseldi. Yılın ilk yarısında ise bankamız geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 26,52 artış ile 62.9 milyon TL kâr elde etti. 

• Pandemi süresince birçok sektörün negatif etkilendiğini gördük. Bu dönemde Albaraka Türk olarak size emanet edilen birikimleri hangi alanlarda değerlendirdiniz? 

Her ne kadar pandemi sürecinde olumsuz etkilenen sektörler olsa da Albaraka olarak ilk günden itibaren aldığımız hızlı aksiyonlar sayesinde bu dönemi en az etkilenecek şekilde tamamladık. Kredi Garanti Fonu’nun pandemi süresince OPEX ve çek ödeme destek kredi paketleri ile müşterilerimize 1.2 milyar TL’ye yakın finansman kullandırarak ekonomimizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunduk. Aynı zamanda KOBİ müşterilerimize KOBİ Destek Finansmanı kampanyamız ile 9 milyar TL kaynak sağladık. KOBİ’lerimizin işletme ihtiyaçlarını gidermeyi ve ticari akışın devamlılığını sağlamayı görev olarak görüyoruz. Bu nedenle, Albaraka olarak özellikle tek bir sektöre yöneldiğimizi söylemek doğru olmayacaktır. Elbette krizden çok fazla olumsuz etkilenmiş olan ve gelecek öngörüsünün zor olduğu sektörlerde kaynaklarımızın verimli şekilde kullanılabilmesi için daha temkinli hareket ediyoruz. Ancak ekonomik paydaşlarla yaptığımız anlaşmalar ve güvenilir yatırımlarla birikimleri doğru noktalara kanalize ediyoruz.

• Peki bu dönemde hangi sektörlerin ön plana çıktığını söyleyebilirsiniz?

Pandeminin global etkisiyle birlikte gıda, tekstil ve kimya sektöründe faaliyet yürüten firmalarımızın aktif bir büyüme içerisinde olduğunu finansman taleplerinden ve firmalarımızın yatırım taleplerinden gözlemleyebiliyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu sektörlere ek olarak medikal ve sağlık sektörünün de Türkiye’nin odak alanı olacağını değerlendiriyoruz. Albaraka olarak ekonominin sürdürülebilmesi için işletmelerin ihtiyaçlarını maksimum seviyede gerçekleştirdiğimiz gibi bireysel müşterilerimizin de konut ve araç ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmuş bulunmaktayız. Özellikle pandemi döneminde konut ve araç finansmanı kampanyalarımız ile birlikte binlerce kişiyi konut ve araç sahibi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

• Covid-19 sürecinde dijital ve mobil kanallarınızdaki trend nasıldı? 

Dijital tarafta mobilin merkezde olduğu bütünleşik kanal vizyonu ile ilerliyoruz. Bu kapsamda Albaraka Mobil’de birçok önemli hizmet sunuyoruz. Pratik giriş seçenekleri, yüz tanıma, QR kodla para çekme/yatırma, işlem bildirimleri, Mobil Asistan (sesle ve chat ile işlem yapabilme özelliği) bunlardan bazıları. Katılım bankalarında bir ilk olarak Albaraka mobil ve internet şubesinde 7/24 TL transfer hizmetini müşterilerimize sunduk. Birleşik Ödeme ile birlikte yürüttüğümüz bu proje ile müşterilerimiz, mesai saatleri dışında tatil günlerinde anlaşmalı bankalara TL gönderebilme imkanına sahip oldular. 

Diğer bir yenilikçi uygulamamız ise müşterilerimizin e-ticaret işlemlerine aracılık etmek için geliştirdiğimiz 'Albaraka ile Öde' uygulaması. Bu uygulama ile müşterilerimiz N11, Ereyon gibi e-ticaret sitelerinde işlem yaparken, Albaraka internet şubesine bağlanarak ödemelerini hesaplarından pratik bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Bu projenin ikinci aşaması olan alışveriş işlemi esnasında finansman kullandırmaya yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Tüm bunlar sayesinde müşterilerimiz işlemlerinin yüzde 80’ini dijital kanallarımız üzerinden gerçekleştiriyor. Burada en yaygın olarak yapılan işlemler ise para transferleri, hesap işlemleri, ödemeler ve yatırım işlemleri...

• Bu dönemde Albaraka Garaj, nasıl bir dönem geçirdi? Virüs dolayısıyla buradaki işleyiş nasıl devam etti? 

Albaraka Garaj açısından üçüncü dönemin ortalarına doğru pandemi süreci bizi etkilemiş oldu. Garaj’ın önemli bir kısmı iletişimden geçiyor. 'Uzak olmak bizi etkiler' tedirginliğini yaşadık biraz. Ancak bu süreçten tecrübelerimizi heybemize doldurarak çıktık. Tüm iş geliştirme toplantılarımızı ve mentorluk görüşmelerimizi online ortama taşıdık ve üçüncü dönemizi başarıyla tamamladık. Dördüncü dönem için Türkiye’den hatta dünyanın dört bir yanındaki insanlardan başvuru aldık. Online görüşmeler yaptık. Bunların dışında girişimcilik ekosistemiyle daha iletişimde olmak adına canlı yayınlar gerçekleştirdik. Albaraka Garaj’a yolu düşmüş girişimlerimizi tanıtmak ve yeni girişimcilere yol gösterme amaçlı bir program yaptık. Pandemi sürecinde dördüncü sezona da başlamış olduk. Ön hızlandırma programımız tamamen online olarak devam ediyor. Programımızda tüm eğitimler ve görüşmeler online oluyor. Henüz fiziki olarak görüşemesek de gönüllerimiz bir diyoruz.

• Albaraka Garaj’ın ilk üç döneminde toplamda kaç girişim ön plana çıkmıştı? 

Bugüne kadar üç dönem boyunca girişimcileri ağırladık. Toplamda 34 girişime ev sahipliği yaptık. Hepsi ile iletişimi koparmadan yola devam ediyoruz. Hâlâ belirli konularda ihtiyaç olduğunda Albaraka Garaj’da yer almış girişimcilerimizle iletişime geçiyoruz. İlk dönem sekiz, ikinci dönem 10, üçüncü dönemde ise 14 girişime ev sahipliği yaptık.

• Bu girişimlere ne kadarlık bir fon desteğiniz oldu? 

Bu sezona kadar Albaraka Garaj girişimleri ile 30’dan fazla POC çalışması ve ürün doğrulaması yapılan süreçte 8 milyon TL’ye yakın ürün satın alımı gerçekleşti ve banka bünyesinde kullanılmaya başlandı. Ayrıca üç dönem boyunca girişimcilere 1 milyon TL’lik hibe olarak finansal destek sağlandı. 34 girişimi destekleyen Albaraka Garaj’da ilk üç sezonda Albaraka Portföy tarafından yönetilen Girişim Sermayesi Yatırım Fonu üzerinden Garaj girişimcilerine toplam 7 milyona yakın yatırım yapıldı. 

İlk üç sezonda toplam dört girişime yatırım yapıldı. İlk dönemden eğitim teknolojileri alanında çalışan Pedudi ve oyunlaştırma çözümü olan Inooster’e; ikinci dönemde ise bir robotik süreç otomasyonu çözümü olan Kronnika ve e-ticaret siteleri arasında entegrasyon çözümü sunan Tam Entegre’ye yatırımımız söz konusuydu. Üçüncü dönem yatırımları ise hâlâ sürüyor. Bunlardan ikisinin yatırımı tamamlandı. Ticari hesapları tek ekranda toplayan Vomsis ve kişiye özel aylık kıyafet gönderimi sağlayan Clotie, yatırım alan girişimlerimiz oldu. 

• Albaraka Garaj’da yeni dönem başladı mı? Bu dönemde ne tür girişimlerin yoğun olduğunu görüyorsunuz? 

Yeni dönem 1 Temmuz itibariyle başladı. 1 Ekim’e kadar ön hızlandırma sürecimiz devam edecek. Hızlandırma programı olduğu için henüz hibe tutarları belli değil ancak sağladığımız destekleri saymak mümkün. İlk olarak girişimciler Albaraka Türk Genel Müdürlük binasındaki Garaj’a ait alanda bir yıl süreyle ücretsiz bir şekilde çalışma imkanı bulacaklar. Ayrıca İstanbul içerisinde girişimcilere yönelik ikinci bir ofis açılacağının müjdesini de vermiş olalım. Girişimcilere 50 bin TL’ye kadar finansal destek, mentorluk desteği, birebir pazarlama ve satış, danışmanlık hizmetleri ve ücretsiz API kullanımı gibi imkanlar sağlanıyor. Son aşamada ise Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile ilk üç dönemde olduğu gibi girişimlere yatırım sağlıyoruz. 

Yoğunluk hususunda da sanırım pandemi etkisiyle bu dönemde sağlık ve kişisel gelişim alanlarındaki girişimlerden çok başvuru aldık. Ayrıca bankada bulunan bir girişimcilik merkezi olunca genelde FinTech ağırlıklı olduğu düşünülüyor ama biz herkese eşit mesafedeyiz.

• Türkiye’de faizsiz bankacılığın hedef kitlesinde, özellikle mobil tarafa yapılan yatırımlar sonucunda bir değişim görülüyor mu? 

Albaraka Türk olarak hedef kitlemizde katılım bankacılığı özelinde bir sınırlama bulunmuyor. Faizsizlik prensibinin tüm kesimlerden insanları kapsayabilecek ve ülkemizin refahına katkı sağlayabilecek hatta dünyanın ekonomik sorunlarına çözüm bulabilecek bir sistem olduğuna inanıyoruz. Tüm sektörde olduğu gibi bizde de mobil bankacılığa olan ilgi gittikçe artıyor. Bu alanda talep diğer bankalar da olduğu gibi dijitali kullanmayı seven kitleden geliyor. Gençler doğal olarak öne çıkıyor ancak pandemi ile birlikte daha önce dijital kanal kullanmayan birçok müşteriye de hizmet vermeye başladık.

• 2023 yılında katılım bankacılığının tüm bankacılık sektörü içinde yüzde 15’lik bir paya ulaşması öngörülüyor. Bu bağlamda İstanbul Finans Merkezi projesini düşündüğümüzde, katılım bankaları bu büyümenin neresinde duruyor? 

İstanbul Finans Merkezi’nin önemli amaçlarından biri de Türkiye’nin faizsiz finans alanında gelişim göstererek dünyada bu alanda öncü olmak. İstanbul Finans Merkezi ile birlikte organizasyonumuzun gelişerek 2023 yılında yüzde 15’lik bir paya ulaşmasını hedefliyoruz. Katılım bankalarının finans merkezi ile birlikte sermaye noktasında elleri güçlenebilir ve ayrıca organizasyonun gelişmesiyle yeni faizsiz ürünlerle birlikte portföyün gelişmesi amaçlanabilir. 

Öte yandan dijitalleşmenin önemi salgın döneminde de ortaya çıktı. Dijitalleşme yatırımlarımızı artırıp geleceğin dünyasında yerimizi daha da sağlamlaştırarak büyümemizi sürdürülebilir kılmamız gerekiyor. İstanbul Finans Merkezi bu amaçlarımıza yardımcı olurken, büyümemize destek de olacak. 

 

EN ÇOK OKUNANLAR