USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

06 Ağustos 2020 10:31

Ingame’in 'Zula’sındaki amaç, e-sporu tabana yaymak

Yüzde 100 yerli yapım bir oyun olan Zula, e-spora da yatkınlığı olması için ilk aşamada PC tarafında geliştirildi. Daha profesyonel oyuncuların oynayabileceği bir oyun tipi olan First Personal Shooter (FPS) oyunu ve rakipleri de Türkiye’deki pazarda pay sahibi olan dünya çapında şirketlerden oluşuyor. Ingame Group bünyesindeki Lokum Games tarafından 2013’te yapımına başlanan Zula PC, 2015’te oyuncularıyla buluştu

Ingame’in 'Zula’sındaki amaç, e-sporu tabana yaymak

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Bugüne kadar PC oyunu olarak online platformda oynanan Zula, bu yılın ocak ayında Zula Mobile ile cep telefonlarına da girdi. Henüz açık beta sürümünde olmasına rağmen Zula oyuncularından yoğun ilgi gören Zula Mobile, kısa sürede sadece Türkiye’de 3 milyondan fazla indirildi. Oyun tamamen açıldığında, Türkiye’de 10 milyon indirilmesi öngörülüyor. Zula’nın bu paralelde günlük 300 bin civarında aktif kullanıcı sayısı bulunurken, aylık da 1.5 milyon aktif oyuncusu mevcut.

Türkiye’de ve dünyada toplam 30 milyon oyuncusu bulunan Zula’da hedef ise iki yıl içinde 100 milyon oyuncuya ulaşmak olarak belirlendi.

TAMAMI TÜRK MÜHENDİSLERCE GELİŞTİRİLDİ

Zula’yı diğer oyunlardan ayıran en büyük farkı, tamamı Türk mühendis ve tasarımcılar tarafından geliştirilen bir oyun olması. InGame Group Kurucu Ortağı ve CEO’su Burak Gözalan, bu noktada Zula’nın karakterlerinin, Türk geliştiricilerin elinden çıkması ve haritaların genellikle Türkiye coğrafyasının kültürünü yansıtmasının, ülke içinden oyuncuların kendilerini oyuna daha yakın hissetmesini, yurt dışından oyuncuların da Türkiye’yi tanımasını sağladığını dile getiriyor. Haritalarda Üsküdar, Trabzon Uzungöl, Safranbolu, Çanakkale gibi tarihi ve turistik yerler bulunurken; 29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs’ta kutlamalar, Ramazan boyunca sahur-iftar hatırlatmaları, mahya ve tanıtımlar, bayramda torpiller, zillere basıp kaçan çocuklar gibi içerikler de oyuncular tarafından ilgiyle karşılanıyor.

TÜM METRİKLERDE ARTIŞ YAŞANDI

Covid-19 sürecinde dijital kullanım araçlarına nasıl yüklendiğimizi artık uzun uzun anlatmaya gerek yok. Bu bakımdan halihazırda 30 milyon kişi tarafından oynanan Zula’yı, pandemi döneminde Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde oynayanların sayısının her bir metrikte artış gösterdiğine dikkat çeken Gözalan, 11 Mart tarihini baz aldıklarında, bu tarihten itibaren Zula oynayan oyuncu sayısında, yeni oyuncu sayısında ve eski oyuncuların oyuna dönüşünde büyük artışlar yaşandığını söylüyor. “Günlük aktif kullanıcı sayımız yüzde 20 artarken, aylık kazandığımız yeni kullanıcı sayısı ise yüzde 15’lik bir artış gösterdi. Oyuncularımızın devamlı evde olduğu bu dönemde oyun oynama sürelerinde de belirgin büyük bir yükseliş oldu” diyen Gözalan, normalde ortalama günlük 60 dakikaya yakın olan Zula’nın oyun oynama süresinin de yüzde 17 oranında arttığına işaret ediyor.

10 MİLYON TL’LİK YATIRIM

InGame Group olarak yerli bir şirketler grubu olmanın, kendilerine verdiğini düşündükleri sorumlulukla yatırımlar yaptıklarını; e-sporun tabana yayılması, hem Türkiye’de hem de dünyada oyun ve e-sporda bir marka haline gelmesi için kendi katkılarını koymak hedefiyle hareket ettiklerinin altını çizen Gözalan, yurt dışında da büyümelerini devam ettirdiklerini söylüyor. Bu noktada grup, MENA Bölgesi’ne yoğunlaşıyor. Önümüzdeki iki yıl içinde 100 milyon oyuncuya ulaşarak bölgenin en büyüğü olmak gibi bir hedeflerinin yanında Türkiye’de oyun ve e-spora 

en çok yatırımı yapan şirketler grubu olduklarına dikkat çeken Gözalan, 2020 boyunca 10 milyon TL’lik yatırım gerçekleştireceklerini de aktarıyor.

“OYUN ŞİRKETİ DEĞİL, OYUNCU ŞİRKETİYİZ”

Çalışmalarında e-sporun tabana yayılmasını her zaman öncelikleri arasında tutan InGame Group, Türkiye’nin ilk e-spor merkezi olan 2 bin 500 kişi kapasiteli Nonstop Zula Espor Merkezi’nin açılışını 2019 Ocak’ında gerçekleştirmişti. Türkiye’de e-sporu tabana yaymak hedefiyle, Türkiye’deki iki resmi e-spor liginden biri olan Zula Süper Lig’i düzenlediklerini dile getiren Gözalan, karşılaşmaların e-spor taraftar kitlesinden büyük ilgi gördüğünün de altını çiziyor. 

“Biz, kendimizi her şeyden önce bir oyun şirketi değil, oyuncu şirketi olarak tanımlıyoruz. Bunun yanında InGame Group olarak sponsorluk ilişkilerine büyük değer veriyoruz. Bu bağlamda kısa süre önce genç kitleye ulaşılmasında en önemli mecra haline gelen dijital oyun alanında önemli bir iş birliğine imza attık ve dünyanın en gelişmiş oyun içi reklam platformu Anzu ile iş birliği gerçekleştirdik” diyen Göazlan, temmuz ayı içinde de Vodafone ile iş birliğine imza attıklarını, Vodafone FreeZone altında gerçekleşen bu iş birliklerinin e-spora ilgiyi ve Zula severlerin oyun deneyimlerini artırarak sektöre katkı anlamında önemli bir adım olacağına inandıklarını belirtiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR