USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

13 Şubat 2020 17:27

Hayri Dağlı: Tek yön biletle Afrika'ya başlayan yolculuk

Idea Universal Derneği Kurucusu Hayri Dağlı, filantropi ile ilgili Platin'e "6 yıl önce kent yaşamı ve konforundan vazgeçerek, yeryüzünde hayal kurmayı bırakmak zorunda kalmış 1 milyar insanın hikayesini zerre miskal mertebesinde anlamak adına bir empati yolculuğuna çıktım" dedi

Hayri Dağlı: Tek yön biletle Afrika'ya başlayan yolculuk

Kendimi; açlık, susuzluk, iklim krizi, eşitsizlik ve aşırı yoksulluk gibi yeryüzünün en temel sorunlarının çözümüne, sahada çalışarak katkıda bulunan bir gönüllü olarak tanımlıyorum. Bu noktada filantropist dostlarımızla çalışıyor; birlikte şeffaf, sürdürülebilir ve nitelikli dönüşüm yaratan programlar yürütüyoruz. Vicdana, akla ve bilime dayalı bu iş birliği sayesinde unutulmuş coğrafyalardaki on binlerce kişi bugün sürdürülebilir su, gıda, enerji ve eğitime ulaşıyor. Daha güzel bir gelecek hayali kurabiliyor. 
6 yıl önce kent yaşamı ve konforundan vazgeçerek, yeryüzünde hayal kurmayı bırakmak zorunda kalmış 1 milyar insanın hikayesini zerre miskal mertebesinde anlamak adına bir empati yolculuğuna çıktım. Afrika’ya tek yön bilet aldım. Bir köye yerleştim ve komşularım gibi günde 1 doların altında yaşamaya başladım. Gece yatağa aç girmemek için gıdamı kendim ürettim. Suyu kuyudan içtim. 1 dolarım bittiğinde yemeğimi komşumla yedim. Sömürgeciliğin ve iç savaşların karanlık yüzünü gördüm. Gerillalar tarafından rehin alınmaya çalışıldım. 30 kilo verdim ama çok şey kazandım. 

125 BİN KİŞİYE KALICI DÖNÜŞÜM GÖTÜRÜLDÜ

Orada yaşadığım süre içinde Afrika’ya yapılan yardımların çoğunun sürdürülebilir olmadığını, aksine o coğrafyayı bağımlı hale getirdiğini fark ettim. Adanmış bir grup insanla şeffaflık, hesap verebilirlik ve bağımsızlık değerleri etrafında IDEA Universal Derneği’ni kurduk. 

Dönüşüm için yerel halk ve yerel yönetimlerle birlikte çalışmanın gücüne inandık. İnovasyon ve teknoloji ile sorunları çözebileceğimizi fark ettik. Geliştirdiğimiz Akıllı Köyler modeli ile Asya ve Afrika’da 6 ülkede, 125 bin kişiye kalıcı dönüşüm götürdük. Su, tarım, enerji ve eğitim sorunlarını bütüncül, kalıcı ve yenilikçi bir şekilde çözen ‘Akıllı Köyler’, Birleşmiş Milletler tarafından örnek uygulama olarak gösterildi. TRT Belgesel, Akıllı Köyler’in belgeselini çekti. Tek seferlik yardımlar yapmak yerine yardıma ihtiyaç duymayan, doğaya saygılı ve üreten köyler tasarladık. 

YOLUMUZ UZUN, ENERJİMİZ YÜKSEK

IDEA Universal Derneği olarak bağışçılarımızı projelerimizin tam da kalbinde görmek istiyoruz. Uluslararası standartlara uygun bir raporlama sistemi geliştirdik. Hatta yakın zamanda bağışçılarımız Türkiye’de ilk kez yapılacak bir uygulama ile harita üzerinden bağışlarını takip edebilecekler. Yeryüzünde 1 milyar insan temiz suya ulaşamıyor. Her 10 kişiden biri gece yatağa aç girmek zorunda. Açlık ve susuzluk dünyadaki tüm savaşlardan daha fazla can alıyor. Adanmışlık sayesinde bu durumu kısa zamanda, kısıtlı kaynaklarla 125 bin insan için dönüştürmeyi başardık. Bunların hiçbirisini iş, spor ve medya alanındaki filantropist dostlarımız olmadan yapamazdık. Onlara buradan bir kez daha teşekkür ederiz. Hedefimiz; yeryüzünde açlığı ve susuzluğu tarihe gömene kadar durmadan ve yorulmadan çalışmak. Yolumuz uzun, enerjimiz yüksek ve inancımız da tam.

EN ÇOK OKUNANLAR