USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

11 Eylül 2020 11:15

Geçmişten gelen gücünü, katılımı 'imar’ etmek için kullanacak

Tarihi geçmişiyle finans sektörünün en köklü kurumlarından biri olan ve katılım bankacılığının en genç üyesi olarak dikkat çeken Emlak Katılım Bankası, katılım bankacılığı için yeni ürünler geliştiren ve inşaat sektörünün içinde bulunduğu finansal sorunlara çözüm üreten bir banka olarak kendini konumluyor. Özellikle son dönemdeki ihraçlarıyla öne çıkan banka, önümüzdeki dönemdeki şubeleşme hedeflerini de yukarı yönlü revize etti

Geçmişten gelen gücünü, katılımı 'imar’ etmek için kullanacak

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Türkiye'nin altıncı ve en genç katılım bankası olan Emlak Katılım Bankasi, 2019 yılında faaliyetlerine başlamıştı. 2020 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Emlak Katılım olarak hedefleri doğrultusunda ilerlediklerini ifade eden Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Nevzat Bayraktar, yıl sonunda da hedefledikleri büyüklüğü gerçekleştireceğine inandıklarını belirtiyor. Banka, 2020 yılı için planladığı 40 şube hedefini yukarı yönlü olarak revize ederken, şube kanallarının yanı sıra dijital kanallarını da geliştirmeye devam edecek. Bu kapsamda Emlak Katılım, tüm bankacılık hizmetlerinin dijital platform üzerinden sunulacağı dijital kanal olan e-şubesini de hizmete sundu. Bayraktar, Emlak Katılım olarak 2023 hedeflerine uygun bir şekilde, toplam pazar paylarını önümüzdeki dönemde artıracaklarını söylüyor.

PANDEMİ FİNANSI DA ETKİLEDİ

2019 yılının son ayından itibaren tüm dünyayı saran ve bir pandemiye dönüşen Covid-19 salgınının diğer sektörlerde olduğu gibi bankacılık sektöründe de etki oluşturduğunu söyleyen Bayraktar, pandeminin ilk etkisinin kredi büyümesi tarafında yaşandığını ve risk algısının değişmesine neden olduğuna vurgu yapıyor. “Ancak BDDK’nın likidite yöntemlerinin esnekliği reel sektöre kredi akışının devamını sağladı. Salgının oluşturduğu negatif etkilere rağmen aktif büyüklüğümüzü, aktif kalitemizi bozmadan 9.2 milyar TL’den 12.9 milyar TL’ye taşıdık. Özelikle reel sektörü destekleyen fonlar kullandırdık. Fon toplama yönüyle ise kısa vadeli 200 milyon TL ve sektörde bir ilk olma niteliği taşıyan; katılım havuzu referanslı, uzun vadeli 100 milyon TL tutarında sukuk (kira sertifikası) ihraçlarını gerçekleştirdik. Kullandırdığımız fon büyüklüğümüz 8.5 milyar TL’yi geçti” diyen Bayraktar, toplandıkları fonların da 8.6 milyar TL olduğunu ifade ediyor.

AĞIRLIKLI OLARAK KONUT SEKTÖRÜNE FON SAĞLADI

Hükümetimizin pandemi ile mücadele kapsamında oluşturduğu destek paketleri çerçevesinde, reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırma ve reel sektörü desteklemede ölçeğe uygun şekilde yer aldıklarını aktaran Bayraktar, ekonomik aktiviteye desteklerini hız kesmeden sürdürdüklerini belirtiyor. Bu bağlamda düşük maliyetli konut kredisi teşviki ile 250 alt sektörü etkileyen inşaat sektöründe amaçlanan canlanmanın büyük ölçüde sağlanmış olduğuna hep birlikte şahit olduk. Emlak Katılım da bu kampanya kapsamında sektöre desteğini veren bankaların başında yer aldı.

“Pandemi döneminde sektörün tamamında olduğu gibi Emlak Katılım’da da dijital kanalların kullanımı önemli oranda arttı. Ayrıca tamamen dijital üzerinden müşteri kabul etme ve bankacılık hizmeti verme amacıyla e-şube adında bir dijital kanal hizmeti de vermeye başladık. E-şube sayesinde fiziki şubeye ihtiyaç olmaksızın ülkemizin her yerinden sadece internet üzerinden müşteri kazanabiliyor ve bankacılık hizmeti verebiliyoruz” diyen Bayraktar, internet bankacılığı ve mobil bankacılık hizmetlerini de sürekli geliştirdiklerini kaydediyor.

KATILIMIN PAYI, KAMU İLE ARTIYOR

Emlak Katılım Bankası, herkesin bildiği üzere geçmişinde Türkiye’nin imarına büyük katkı vermiş, döneminin mimari trendini belirlemiş ve mahalleler kurmuş bir banka aslında. Bugün için de bu mirası büyük bir zenginlik olarak değerlendirdiklerini kaydeden Bayraktar, geçmişten gelen bu gücün ve zenginliğin getirdiği misyon ile oluşturdukları stratejiler kapsamında sektöre; özellikle konut ediniminde, üretim ve ticaretin finansmanında yeni finansman yöntemleri ve ürünler geliştirerek katkıda bulunacaklarına dikkat çekiyor.  

“Kamunun katılım bankası açmasını, katılım bankacılığı sektörüne ve alternatif finansman yöntemlerine gösterdiği ihtimamın bir tezahürü olarak değerlendiriyoruz. Kamu sermayeli katılım bankalarının faaliyete başlaması ve rekabet düzeyini artırması, sunulan hizmetin kalitesini yükselten, istihdamı destekleyen ve pazar payını artıran bir etki oluşturdu” diyen Bayraktar, bununla beraber katılım bankacılığının tüm bankacılık sektörü içindeki payının yüzde 6,5 seviyelerine yükseldiğini dile getiriyor.

FON, REEL EKONOMİDE KULLANILACAK

Emlak Katılım, kaynak çeşitliliğini artırmak amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’ndan 26 Mart 2020’de almış olduğu 2 milyar TL tutarındaki ihraç tavanı kapsamında 369 gün vadeli, getirisi bir aylık katılma havuzuna referanslı 100 milyon TL’lik sukuk ihracı gerçekleştirdi.

Nevzat Bayraktar, 24 Haziran tarihinde talep toplamasını gerçekleştirdikleri, 100 milyon TL tutarlı uzun vadeli kira sertifikası ihraçlarının, piyasada ihraç edilen kira sertifikalarından ayrıştığını dile getiriyor. “Kira sertifikaları, kaynak çeşitliliği açısından katılım bankalarının önemli bir fon toplama aracı. Yurt içindeki ekonomik dinamikler göz önüne alındığında, yatırımcıların tercihleri doğrultusunda, daha çok kısa vadeli kira sertifikaları ihraç ediliyor. Bu minvalde bizler de yatırımcıların tercihlerine uygun bir yapı oluşturarak uzun vadeli ve değişken getirili sukuk ihracımızı başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Söz konusu ihraç, bu özelliği ile Türkiye’nin ilk ‘getirisi katılma havuzuna referanslı kira sertifikası’ ihracı olma niteliği taşıyor” diyen Bayraktar, sukuk ihracı yoluyla uzun vadeli olarak kazandıkları fonu, reel ekonominin fonlamasında kullanacaklarını dile getiriyor.

 

EN ÇOK OKUNANLAR