USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

18 Aralık 2020 13:09

Gamze Halide Berberoğlu: Elektrikli ve hibrit modellerin yaygınlaşması kaçınılmaz

TEB Cetelem Genel Müdürü Gamze Halide Berberoğlu "2030 yılında satılacak elektrikli araçların klasik araçlara oranının ortalama yüzde 25’ler seviyesinde olacağı tahmin ediliyor" dedi.

Gamze Halide Berberoğlu: Elektrikli ve hibrit modellerin yaygınlaşması kaçınılmaz

Finansman sektöründe dijital çözümlerin fark yarattığına inanıyoruz. Her yıl Cetelem Araştırma Merkezi’nin desteğiyle sektörde farklı konularda araştırmalar hazırlıyoruz. Bu yıl, ‘Mobilite, Coğrafya, Kuşaklar-Otomotiv Dünyasındaki Bölünme’ başlıklı 2020 Cetelem Gözlemevi araştırmasını hazırladık. Araştırma, otomotiv sektörünün sürekli geliştiğini ve değişim gösterdiğini gözler önüne seriyor. Özellikle Avrupa’da karbondioksit emisyonlarının azaltılmasına yönelik hedefler, otomotiv üreticilerinin üretimlerini bu kriterlere uygun hale getirmek için baskı altına sokuyor. Hedeflerini gerçekleştirmek zorunda olan üreticilerle birlikte ülkemizde de elektrikli ve hibrit modellerin yaygınlaşması kaçınılmaz oluyor. 2030 yılında satılacak elektrikli araçların klasik araçlara oranının ortalama yüzde 25’ler seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Elektrikli araçların yaygınlaşabilmesi için hükümetlerin ilgili teşvikler sağlaması, şarj altyapısını ve elektrikli otomotiv paylaşım filolarının gelişimini desteklemesi gerekiyor. 

Türkiye’de yerli otomobilin tamamen elektrikli olarak üretilecek olması, bu yönde atılan önemli bir pozitif adım. Bu doğrultuda verilecek teşvik ve desteklerin artması da önemli olacak. Büyük bir kısmı taşıt kredilerinden oluşan finansman sektörünün, mevcut payını koruyarak yılı tamamlayacağını düşünüyoruz. Yine otomobil firmalarının global hedefleriyle paralel olarak piyasaya daha doğa dostu seçenekler sunacağını, elektrikli ve hibrit araç modellerinde ve bu modellerin satışlarında artış olacağını öngörüyoruz.  

EN ÇOK OKUNANLAR