USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

06 Ekim 2022 13:26

ENAVISION 800'ün yazılımı ve rezonatörleri Ermaksan'a ait

800x800 milimetre üretim kapasitesine sahip büyük boyutlu eklemeli imalat makinasını (ENAVISION 800) dünyada üretebilen sınırlı sayıdaki firmalardan biri olan Ermaksan, makinanın yazılımını ve rezonatörlerini de kendi geliştirdi.

ENAVISION 800'ün yazılımı ve rezonatörleri Ermaksan'a ait

Ermaksan, 2014 yılında TÜBİTAK projesi ile çıktığı inovasyon yolunda, geldiği noktada 120 milimetreden 800x800 milimetre (ENAVISION 800) tabla ölçüsüne kadar makinalar üretebilir konuma geldi. Eklemeli imalat teknolojisinde makineyi yapmanın yanı sıra bunun hammaddesini yani tozunu da üretebilen şirketin, aktif ve reaktif toz üretebilme kapasitesinde iki farklı toz üretim kulesi bulunuyor. Ayrıca üretilen tozların parametre çalışmalarının yapıldığı tam donanımlı laboratuvarları da mevcut. Tüm bunların dünyanın sayılı ülkeleri tarafından yapılabildiğine dikkat çeken Ermaksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan, 800x800 milimetre üretim kapasitesine sahip büyük boyutlu eklemeli imalat makinasını da dünyada üretebilen sınırlı sayıdaki firmalardan biri olduklarını vurgulayarak, böylesine nitelikli ve katma değerli bir makineyi yerli imkanlarla üreterek Türkiye'ye kazandırmanın gururunu yaşadıklarını söylüyor.

Makinanın teknik özelliklerinden bahseden Özkayan, şöyle devam ediyor: "ENAVISION 800 makinamız tam otomatik. Tozu üretim alanına, üretim alanındaki tozu da elek sistemine otomatik aktarmakta ve üretim tablasına tozu otomatik serebilmektedir. Tablanın düzlüğünü sensörler yardımı ile otomatik ayarlıyor. Yazılımı Ermaksan yazılım geliştirme mühendisleri tarafından yapıldı. ENAVISION 800 makinamızda dört adet Ermaksan üretimi 1000 watt gücünde rezonatör kullanılıyor. Dört adet dinamik tarama kafalı makine olması, tek kafalıya göre dört kat daha hızlı olacağı anlamına geliyor. Ayrıca böyle bir projede en kritik ürün olan rezonatörün Ermaksan üretimi olması da ayrı bir gurur kaynağı."

TÜRKİYE'NİN İLKLERİ ERMAKSAN'DAN

Pek çok yeni nesil teknolojiyi Türkiye'de ilk kez hayata geçiren Ermaksan, kendi öz kaynaklarıyla geliştirdiği teknolojilerini 120'den fazla ülkeye ihraç ediyor. Şirketin Türkiye'de ilkleri ise şöyle sıralanıyor:

* Türkiye'nin ilk 800x800 milimetre üretim kapasitesine sahip büyük boyutlu eklemeli imalat makinası,

* Yüzde 100 yerli lazer çipi,

* Lazer diyot modülü,

* Lazer ışın kaynağı,

* 3D eklemeli imalat makinesi,

* Pek çok alanda sıcaklık, basınç, titreşim, kuvvet gibi çeşitli ölçümlerin yapılmasına olanak sağlayan ve Türkiye'de ilk kez üretilen Fiber Bragg Grating (FBG) sensörleri.

MAKİNENİN ATOMİZASYON KULELERİNİ DE TASARLAYIP ÜRETTİ

Öte yandan 3D eklemeli imalat makinelerinde 20, 30 ve 50 mikron değerinde titanyum, inconel ve alüminyum tozlar kullanılmakta ve bu hammadde yurt dışından ithal ediliyor. Küçük kutularda ve çok yüksek ücretlerle geliyor. Ermaksan bu makineyi tasarlarken, makinenin atomizasyon kulelerini de tasarladı ve üretti. Dolayısıyla Ermaksan'ın şu anda kendi ürettiği ve seri imalata da koyduğu titanyum tozu hammaddesini üretebilen atomizasyon kuleleri bulunuyor. İnconel üretebilen kuleleri var. Ermaksan böylece ithal ve stratejik açıdan çok önemli olan hammaddeye de bağımlılığı kaldırdı.

KENDİ ÖZ KAYNAKLARIYLA GELİŞTİRDİĞİ TEKNOLOJİLERİ 120'DEN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDİYOR

"ENAVISION 800 makinamız tam otomatik. Tozu üretim alanına, üretim alanındaki tozu da elek sistemine otomatik aktarıyor ve üretim tablasına tozu otomatik serebiliyor. Tablanın düzlüğünü sensörler yardımı ile otomatik ayarlıyor. Yazılımı, Ermaksan yazılım geliştirme mühendisleri tarafından yapıldı "

Ar-Ge Merkezi'nin katkılarıyla yarıiletken, elektronik sistemler, lazer rezonatör ve SLM metodu ile çalışan metal 3D yazıcı gibi yeni ürünler üretiyor

Ermaksan AddItIve tarafından geliştirilen 3D eklemeli imalat makinesi; savunma, havacılık, uydu, medikal, dental, kalıpçılık, otomotiv, kuyumculuk, kişiselleştirilmiş üretim gibi birçok sektörde uygulama imkânı sunuyor

EN ÇOK OKUNANLAR