USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

12 Ekim 2020 10:12

"Dünyadaki konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz"

Başladığı günden bu yana MBFW Istanbul’a destek veren Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), sektörün vitrini konumundaki bu etkinliği global platformlara taşıyarak Türk tasarımcılarının dünyadaki sesini duyurmayı hedefliyor. Kendileri de birer tasarımcı olan ve MTD’nin eş başkanlık görevini sürdüren Özlem Kaya ve Özgür Masur ile dernek çalışmaları, MBFWI süreci, sektör ve sergileyecekleri koleksiyon üzerine konuştuk

"Dünyadaki konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz"

Dalida Özatay Erus / [email protected]

•Moda Tasarımcıları Derneği’nin son dönemde odaklandığı konular neler?  

MTD, Türkiye moda tasarım sektörünün, dünya moda akımlarının oluşumunda belirleyici bir ‘ekol’ haline gelmesi vizyonuyla 2006’da kuruldu. Gerek genç tasarımcıların sektöre kazandırılması gerekse iç ve dış piyasada tasarımcıların varlıklarını sürdürmeleri için gereken desteğin sağlanması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Diğer yandan her yıl gerçekleşen Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması ile yılda iki defa geçekleşen MBFW Istanbul, odaklandığımız etkinlikler. 

• Dernek, MBFWI etkinliğinde nasıl konumlanıyor, çalışmaları neler?

Başladığı günden bu yana MBFW Istanbul’a destek veren derneklerden biri olan MTD, bu platformda aktif olarak yer alıyor. Etkinliğin organizasyonunu üstlenen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile birlikte MTD’nin de dahil olduğu ve farklı paydaşlarla uyum içerisinde çalışmalarımızı yürüttüğümüz, ortak kararlar aldığımız MBFWI Çalışma Grubu’muz var. En iyiyi hedefleyerek etkinliği global platformlara taşımak ve dünyada sesimizi duyurmak, ihracatı desteklemek adına, sektörün vitrini diyebileceğimiz bu değerli etkinliği hep birlikte daha yukarıya taşımaya çalışıyoruz.

“ÜRETİMDEKİ SORUNU ÇÖZMELİYİZ”

• Türk modasının tasarımsal eksileri ve artıları sizce neler?

Tasarımda çok fazla eksiğimiz olduğunu düşünmüyorum. Türk tasarımcıları olarak tasarımdan fazla, üretimde sorun yaşıyoruz. Evet, üretici bir ülkeyiz ve hammadde açısından çok şanslıyız. Fakat üretim montanları küçük tasarımcı markaları olarak bizler kumaş tedarik ve üretim sorunumuzu çözersek hem iç piyasa hem de ihracata daha rahat cevap verebiliriz.

• Tüketici alışkanlıkları farklılaşırken sektörde neler değişiyor?

Organik bir yapıya sahip olan modanın eski zamanlarına baktığımızda da dönemsel olarak sürekli form değiştirdiğini görüyoruz. Şu an geldiği yerde stil ön planda. Trend ürünlerin tek tek kullanımının değil de bir bütün olan tarzın öne çıktığı bir zamandayız. Moda anlayışım da böyle zaten, trendler ne olursa olsun herkesin tarzı doğrultusunda alışveriş yapması yönünde. Pandemi süreciyle de herkesin farkındalığının arttığı ve bize aslında nelere ihtiyaç duyduğumuzu öğrettiği bir dönem yaşıyoruz. 

• MBFW Istanbul’da sergileyeceğiniz koleksiyonunuzdan bahseder misiniz?

Maskülenlik her zaman markamın temel elementlerinden biri. Bu koleksiyonda da biraz kendimden biraz da çevremdeki kadınlardan yola çıkarak içimizdeki o erkeksi tavrı öne çıkarmak istedim. İlkbahar/Yaz 2021 koleksiyonumda yerine göre feminenlikten vazgeçmeyen, güçlü, kimseye ihtiyaç duymayan ama narin bir profili anlatıyorum. Bej, haki yeşil, beyaz, siyah ve lacivertten oluşan renk skalasında birbirinin önüne geçmeyen ama kendi içinde kombine edilebilen bir matematiği var.

•Dünyada olduğu gibi İstanbul’daki moda haftası da dijital platformlarda gerçekleşecek. Bu sezon MBFWI ile ilgili sizi en çok heyecanlandıran şey nedir?

Evet, gerçekten çok heyecanlıyım. İlk defa elimizde olmayan sebeplerden dolayı daha önce tecrübe etmediğimiz bir ilki deneyimliyoruz. Şimdiye kadar hazırladığım koleksiyonlarda dünyanın belli başlı noktalarında, markamı bilen insanlara ulaşabilmiştim. Pandeminin getirdiği durumla beraber dijital anlamda dünyanın en önemli yayınlarını takip eden tüm modaseverlere ulaşacağız. Bu benim için büyük bir heyecan. Olduğum coğrafya ve bu ülke için büyük bir vitrin. Bu sezonu, Türkiye Tanıtım Grubu’nun (TTG) destekleriyle gerçekleştiriyoruz. Bu bağlamda da hedefimiz hem Türkiye’yi hem de Türk modasını uluslararası arenada en iyi şekilde tanıtmak. 30’dan fazla tasarımcının defilesinin yanı sıra günümüz moda endüstrisine alternatif bakış açıları sunan, modanın farklı alanlarına ışık tutan ilham verici paneller ve Podcast’ler de takvim dahilinde. Moda yayıncılığı anlamında global ölçekte lider iki marka olan Vogue Runway ve Business of Fashion ile MBFWI’nin bir iş birliği mevcut. Koleksiyonlar, bu platformlarda uluslararası arenada yerini alacak. Bir de dijital satın alma platformu JOOR ile bu sezon partner olduk. Tüm koleksiyonlar, bu platformla global satın alma sorumlularına açılacak. 

“TÜRK MODASI, DÜNYADA YÜKSELİŞTE”

• MBFWI, dünyadaki moda haftaları arasında nasıl konumlanıyor? Bu organizasyonun Türk modasına ne gibi katkısı oluyor?

Türkiye’nin tekstil sektöründeki yeri ve üretim anlamındaki başarısı tartışılmaz. MBFWI de dünyaya Türk moda sektörünü anlatmak için çok önemli bir vitrin. Fakat şimdiye kadar dünyada, Türk moda tasarımcıları kendilerini ifade edebilmek konusunda çok fazla zorlukla karşılaşılıyordu. Ülkelerin kendi aralarındaki sosyal, siyasi bağlantıları ve farklı birçok sebepten dolayı, Türkiye’yi kendi aralarında görmek istemiyorlardı. Sadece pandemi anlamında değil, şahsi duygularım ve gördüklerim; yaklaşık 5 yıldır İstanbul ve Türkiye’deki moda tasarımcılarına bakışın, tüm dünyada pozitif anlamda yükselişte olması. Coğrafyanın önemi olmadan insanlar kabul etmeye ve sahiplenmeye, başka ülkelerin modasının ne olduğunu merak etmeye başladı. 

• MBFWI’nın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Önümüzdeki seneden itibaren çok daha farklı bir noktada olacağını düşünüyorum. Disipline olmaya çalışan bir moda haftamız oldu. Bu süreçte, dijital moda haftası için oluşturulan koleksiyonların başarısını, insanlarla olan temasını bir MTD eş başkanı ve bir moda tasarımcısı olarak takip ettim, bu durumdan mutluyum.

• Moda haftası için nasıl bir koleksiyon oluşturdunuz?

Amaca yönelik bir çalışma ve çok renkli bir koleksiyon. Viscose pamuk ve ipek ile şifon ve krep kumaşlarla harmanlanan, riviera duygusunun öne çıktığı bir yaz koleksiyonu.

EN ÇOK OKUNANLAR