USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

09 Eylül 2019 17:09

"Dünya altın üretiminde önemli oyunculardanız"

İstanbul Altın Rafinerisi CEO'su Ayşen Esen “İAR olarak bugün 12 banka ile yürüttüğümüz altın bankacılığı uygulamaları, hazine ile birlikte yürüttüğümüz altın tahvili çalışmaları, yakın zamanda uygulamaya geçireceğimiz yeni ve kapsamlı projelerimizle, hep daha fazla yastık altındaki altını ekonomiye katmaya çalışıyoruz” dedi

"Dünya altın üretiminde önemli oyunculardanız"

Türkiye altın konusunda çok köklü geçmişi olan bir ülke. İlk standardize altın para Manisa bölgesinde M.Ö 564’de basılırken, halkımız bin yıllardır altını bir ticaret aracı olarak kullandı. Dünyada ise yine binlerce yıldır kullanılan saf altın için 1700’lü yıllarda standartlar oluşturuldu. Bundan sonra ülkeler paralarını altın standardına bağladılar.

REZERV AÇISINDAN 13’ÜNCÜYÜZ

Bugün dünyanın yıllık altın üretimi 4 bin 500 ton mertebelerine geldi. Talep olarak da bu miktarın yaklaşık 2 bin tonu mücevher sektörüne, 350 tonu sanayi ve teknolojiye, bin 600 tonu yatırım alanına giderken, yıllık bazda 400 ton civarında altın merkez bankaları ve resmi kurumlara akıyor.

Dünyadaki bu dağılım içinde Türkiye önemli bir rol oynuyor. Mücevherat tüketiminde ülkemiz, Hindistan, Çin ve Amerika’nın ardından 4’üncü sırada yer alırken, üretim tarafında da 3 ila 5’inci sıralar arasında yer değiştiriyor. Merkez Bankası rezervleri açısından ise Türkiye 13’üncü sırada yer alıyor. Madencilik açısından da ülkemizde 6 bin 500 ton potansiyele karşı bin ton rezerv bulunuyor, ancak yılda 30-40 ton mertebesinde altın çıkarılıyor.

İAR, EN BÜYÜK 10 RAFİNERİDEN BİRİ

İşte bu noktada Türkiye’de kurulan ilk resmi altın rafinerisi olarak, İstanbul Altın Rafinerisi devreye giriyor. İAR, LBMA (London Bullion Market Association) tarafından akredite edilmiş dünyadaki 68 ‘Good Delivery List’ rafinerisinden biridir ve kapasite açısından da en büyük 10 rafineri içinde yer alıyor. Aynı zamanda COMEX’e (merkezi New York’da bulunan dünyanın en büyük vadeli altın borsası) altınları kabul edilen Türkiye’den ilk ve tek firma olma özelliğine de sahip. Yıllardır kat edilen yol bugün bizi bu noktaya getirdi. İAR Global 20 firması arasında yer almış bulunuyor. 

Ülkemizde henüz madenlerden çıkarılan altın miktarı hedeflenenin çok altında olmakla birlikte, altın sektörünün gelişmiş olması hurda sirkülasyonunun yüksek olmasını sağlıyor. Yüzyıllardır büyüklerimiz altına yatırım yaptı, hasatını alıp parasını altına çevirdi, evlenirken altın taktı, Anadolu’da altın kadınlarımızın güvencesi oldu. Ancak, bu altın zaman içinde yastık altına itilmiş ekonominin dışında kaldı. 

200 MİLYAR DOLARLIK DEĞER

Ekonomi dışında kalan altınla ilgili birçok hesap yapıldı. Bu paralelde de en az 3 bin ton ile 5 bin ton arası altının yastık altında olduğunu hesaplanıyor. Bu da yaklaşık 200 milyar dolarlık bir değerin ekonominin içinde olmaması demek. 

Dünya altın pazarında hak ettiğimiz yeri almamız ve sürdürülebilir şekilde güçlenmemiz için özellikle devletin desteği ise olmazsa olmaz. Finansal dünya ile yakından ilgili olan altın konusunda bizlerin ekonomi, maliye ve hazine yönetimleri ile el ele çalışmamız çok önemli. Yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması, çevre hassasiyetini koruyarak madenciliğin geliştirilmesi, farklı kaynakların geliştirilmesi ile ithalatın azaltılması, rafinasyon konusunda dünya pazarındaki yerimizi hizmet güvenilirliği ve ülke repütasyonu ile güçlendirmemiz en önemli önceliğimiz olarak karşımıza çıkıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR