USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

10 Şubat 2020 17:43

Dr. Mahmut Karaman: İyilik davranışını kazandırmayı amaçlıyor

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi-Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi / Aşhane-Kardeşlik Seferberliği Kurucusu Dr. Mahmut Karaman "Hayırseverlik, bu ülkenin tarihinde çok güçlü bir uygulama olarak her zaman varlığını sürdürmüş ve sürdürmeye de devam edecek. Yapılması gereken ne ise her zaman yapılır. Irmak her zaman mecrasını bulur" dedi

Dr. Mahmut Karaman: İyilik davranışını kazandırmayı amaçlıyor

‘Filantropist’ kelimesini reddediyorum. Anadolu topraklarındaki bin yıllık hayırseverlik tecrübesini görmeden, bu topraklardaki ‘iyilik’ davranışlarını Eski Yunan mitolojisindeki tanrılar arası kavgalara dayandırarak açıklamayı en hafifinden yanlış buluyorum. Eğer iyilik davranışlarına kaynaklık edecek bir yaratıcı aranıyorsa insanı ‘eşrefi mahlûkat’ olarak yaratan Allah var. ‘Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’ diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Cami duvarlarında kuşlara ev, mahalledeki komşular için Sadaka Taşı uygulaması olan bir gelenekten geliyoruz. Bunu görmezlikten gelerek bu ülkedeki iyilik davranışlarını ithal hatta işgal amaçlı düşüncelere dayandırmak yanlış. Ama ne yazık ki, bu tür bir dalganın ülkemizde yayıldığını görüyoruz. Bu anlayışı oldukça yanlış ve zararlı bulduğumuzu belirtmekle yetinelim şimdilik. Konuyu ‘hayırseverlik’ kavramı ile ele alacak olursak kısaca iyilik yapılan insanları kesinlikle teşhir etmemek, kendi nefsini öne çıkarmamak, kesinlikle bir beklenti içinde olmamak, ‘yoksula yardım’ anlayışı ile değil, ‘insan olmanın temel şartı’ olarak, yani ‘insan olabilmek için kendine yardım/kendine iyilik’ anlayışı ile iyilik davranışlarında bulunmak gibi özelliklere vurgu yapabiliriz.  Amacımız, iyilik davranışı ile ilgili ‘yoksula yardım’ şeklindeki yanlış anlayışı değiştirerek iyilik davranışının insan olabilmek için herkes için zorunlu bir ihtiyaç olduğunu anlatarak, herkesi iyilik davranışına yönlendirmek. Diğer temel ihtiyaçlarımız gibi insan olmak için mutlaka başkasına/ötekine iyilik yapmaya ihtiyacımız var. Kısaca biz yoksullara yardım değil, iyilik davranışlarını kazandırmak suretiyle varlıklı kesime iyilik yapmaya çalışıyoruz. En küçük çocuktan en yaşlı insana kadar herkese iyilik davranışını kazandırmaya çalışıyoruz. 

AŞHANE İÇİN HERKES ELİNDEN GELENİ YAPIYOR

Aşhane faaliyeti, Kardeşlik Seferberliği hareketinin evsizlere yönelik bir uygulaması olarak beş yıl önce oğlum ile aramızda yaşanan kavgalı bir sürecin sonunda ortaya çıktı. Kardeşlik Seferberliği adı altında 20 civarında grubumuz var. Aşhane aracı ise yaz aylarında ortalama 600 kişiye sabah-akşam çorba dağıtıyor. Kış aylarında ise aynı zamanda bu insanlara bot, mont, battaniye gibi ilave hizmetler veriyor. Bugünlerde akşam çorbasına ilave bir çeşit yemek daha eklemenin çalışmalarını yürütüyoruz. Ayrıca bu insanlara, asgari haftada bir hamam ve berber hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bu hizmetlerle ilgili ayrılmış bir bütçe yok, karşımıza çıkan ihtiyaçları karşılayan küçük bir hayırsever arkadaş/dost grubumuz var. Herkes elinden geleni yapıyor. Hayırseverlik bu ülkenin tarihinde çok güçlü bir uygulama olarak her zaman varlığını sürdürmüş ve sürdürmeye de devam edecek. Yapılması gereken ne ise her zaman yapılır. Irmak her zaman mecrasını bulur.

EN ÇOK OKUNANLAR