“TÜRKİYE’DE PAZARI KÜÇÜK ÜRÜNLERE YÖNELİNMELİ”
Alpha Farm Kurucusu Mert Özal "Alpha Farm’ın kuruluş amacı, tarımı adım adım dijitalleştirmek. İlk ürünümüz Akıllı Mantar; endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT), yapay zeka ve otomasyon teknolojilerini kullanarak, uzaktan erişimle üreticilerin verimini ve üretim sürecini iyileştiriyor. Uzaktan erişim sağlayarak üreticinin istediği yerden ve istediği zaman çiftliğinin durumunu kontrol edebilmesini ve otomasyonu, iklimlendirme cihazlarını mobil uygulama üzerinden tek tuşla kontrol etmesini sağlıyor. Sıcaklık, nem, karbondioksit, kompost sıcaklığı ve kompost nemi gibi mantarcılık için kritik olan verileri anlık olarak analiz ediliyor. Veriye dayalı otomasyonumuz ile hem ürün verimliliği hem de ürün kalitesi artıyor. Genç çiftçilerimiz, globalde kabul görmüş ama Türkiye’de pazarı küçük olan ürünlere odaklanabilirler. Mantar, buna çok güzel bir örnek. Türkiye’deki mantar üretiminin, global pazara oranı sadece binde 3. Ete muadil, ucuz bir protein kaynağı ve birçok ilacın hammaddesi. Bu veriler, mantarın önemli bir potansiyel taşıdığını gösteriyor." dedi.
“SU TEKNOLOJİLERİ ODAKLI GİRİŞİMLER ARTACAK”
Kök Projekt Kurucu Ortağı ve CEO’su Semi Hakim "Kök Projekt, gıda&tarım sektöründe çalışan, bir girişim hızlandırma ve kurumsal inovasyon partner şirketi... Şirketler, kamu kuruluşları, yatırım fonları ve STK’lar ile iş birliği kurarak gıda&tarım sektöründe girişimcilik programları yürütüyoruz. 2015’ten bu yana Türkiye ile birlikte Orta Doğu, Eski Sovyet Coğrafyası, Asya-Pasifik ve Sahraaltı Afrikası gibi geniş bir coğrafyada çalışmalarımızı geliştiriyoruz. Günümüzde su kaynaklarının %70’i direkt ya da dolaylı olarak tarımsal üretimlerde kullanılıyor. İklim değişikliğinin etkilerini de göz önüne aldığımızda, bu süreç gıdanın geleceği adına ciddi bir problem. Bu kapsamda özellikle kontrollü sulama, suya erişim, su arıtma veya su kullanımını azaltacak girişimler öne çıkacak. Hassas tarım teknolojileri sayesinde tohum, gübreleme ya da ilaçlama sürecinde dengeli ve verimli olarak sürecin gerçekleşmesini sağlayan teknolojilerin, sahaya entegrasyonu konusunda da globalde bir artış gözleniyor. Biyogübre ve biyoilaç ürünleri geliştiren girişimler de hızla artıyor." dedi.
“IOT TEKNOLOJİLERE YATIRIM ZAMANI”
Vahaa Kurucu Ortağı Nehir Boyacıoğlu "Vahaa şehirde yaşayan kişilerin, kendi evlerinin rahatlığında dikey tarım yapabilmesi ve kimyasal içermeyen ürünlerini, yılın 365 günü üretebilmesi için tasarlanmış bir akıllı bahçe... Hidroponik yetiştirme yöntemi ile IoT teknolojisini birleştirdiğimiz Vahaa akıllı bahçe, geleneksel tarıma oranla %70 daha az su tüketiyor. Akıllı ışıklandırma ve sulama ile de tüm sıkıcı işleri Vahaa hallediyor. Sanal bir asistan görevi gören Vahaa mobil uygulama tüm üretim sürecinde kullanıcıyı yönlendiriyor, bildirimler gönderiyor. Araştırmalar, üretime bu şekilde devam ettiğimiz takdirde global olarak sadece 60 yıl tarım yapılabileceğini öngörüyor. Sürdürülebilir ve akıllı tarım yöntemleriyle yol alınmalı. Dikey tarımın da bir örneği olduğu doğal kaynakları verimli kullanan yöntemler keşfetmeli, sıfır atık ve sıfır pestisit politikası izlemeliyiz. IoT teknolojisi verimliliği artırıyor, yeni iş modelleri çıkarıyor. 2027'de 35 milyar dolarlık bir pazar olacağı öngörülen tarım- IoT pazarı, bu trendin önemini gösteriyor." dedi.
“MULTİ-DİSİPLİNER BAKIŞ AÇISI GELİŞTİRİLMELİ”
Doktar Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Uçer "Kendimizi tarımsal bilgi şirketi olarak tanımlıyoruz. Bilgiyi ortaya çıkarabilmek için ise nesnelerin interneti tabanlı sensör ve uzaktan algılama teknolojileri geliştiriyor, gelen verileri bilgiye dönüştürebilmek için bitkinin matematiğini modelleyen yapay zeka algoritmaları oluşturuyor ve tüm bunları kullanıcı dostu yazılımlar ile üreticilere ve kurumlara sunuyoruz. 10 yıl içerisinde tarımda yaratılan her 100 liralık değerin 30’u teknolojiden gelecek. Ülke bazında değişmekle birlikte her ülkede ekonominin toplam gayrisafi hasılasının %3 ile 10’unu tarım ve gıda sektörü oluşturuyor. Bu bağlamda çok büyüyecek bir alandan bahsediyoruz. Burada farklı birkaç kategori var: Birincisi verinin toplanması ve yapay zeka ile bilgiye dönüştürülmesi, ikincisi robotik teknolojiler ile bilginin uygulanması ve üçüncüsü ise tüm sürecin şeffaflığının ve izlenebilirliğinin sağlanması. Yazılımı, donanımı, biyolojiyi, kimyayı, uzaktan algılamayı ve toprağı iyi bilmelisiniz. Multidisipliner bakış açısı geliştirilmesi şart." diyor.