USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

09 Aralık 2020 10:59

Damla Alışan: Lojistikte optimizasyon ve kalite dönemi

Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan "Sektör, insan emeği gerektiren diğer taşımacılık yolları ile kıyaslandığında hız, erişebilirlik, düşük işletim maliyetleri için drone’lara yönelecek. Tedarik zinciri süreçlerine optimizasyon ve kalite katacak yenilikçi lojistik uygulamalar artacak" dedi.

Damla Alışan: Lojistikte optimizasyon ve kalite dönemi

Lojistik sektörünün hızlı bir büyüme trendine gireceği kanısındayım. Senelerdir hepimizin gündeminde daha çok demir yolunu, deniz taşımacılığını ve dolayısıyla intermodal taşıma modlarını kullanmak vardı. Bu dönemde, bu alanlardaki gelişmelere daha fazla şahit olacağız. Ayrıca, özellikle e-ticarette Koronavirüs sonrasında mecburi değişiklikler görüldü; bu sebeple daha yaygın depoculuk ve mikro dağıtım faaliyetleri gündemimize geldi, önümüzdeki yıl da gündemde olmaya devam edecek. Zira stok politikaları değişti, değişiyor. ‘Tam zamanında’ ürün politikası, karantina dönemi sonrasında yeniden tasarlanacak bir üretim politikası haline geldi. Artık kurumlar, belirsizliklere karşı envanterlerini yeniden ayarlayacak ve daha fazla stok tutma eğiliminde olacaklar. 

ENTEGRASYON KABİLİYETİ YÜKSEK YAZILIM TEKNİKLERİ GELİŞTİRİLECEK

Sektörümüzde, Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı 13 Ar-Ge merkezi var. Bunlardan ikisi, şirketimiz tarafından kuruldu. Gerçek ve sanal dünyanın birlikte hareket ettiği, kullanıcıların ve ulaşım araçlarının birbirleriyle iletişime geçtiği, böylelikle de süreçlerin hatasız ve daha verimli işlendiği bir çalışma sistemine odaklanıyoruz. Endüstri 4.0’a geçiş ile insansız depolar gündemimizde. Ayrıca, teknoloji ve dijitalizasyon anlamında çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlıyor; müşterilerimizin iş takip sistemleriyle konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım tekniklerini hayata geçirmek üzere çalışıyoruz. Hem bir teslimat yöntemi hem de taşımacılığa eşlik eden hizmetler sunan ‘drone’lar, özellikle e-ticarette paket teslimatından ilaçların taşınmasına, filo yönetimine ve yedek parça teslimatına ve hatta aynı gün içindeki gıda teslimatına kadar geniş bir taşımacılık faaliyetleri ile taşımacılık sektörünün ayrılmaz bir parçası olacak. Sektör, insan emeği gerektiren diğer taşımacılık yolları ile kıyaslandığında hız, erişebilirlik, düşük işletim maliyetleri için ‘drone’lara yönelecek. Tedarik zinciri süreçlerine optimizasyon ve kalite katacak yenilikçi lojistik uygulamalar artacak.

ÖNE ÇIKAN ÇALIŞMA MODELLERİ

Alışan Lojistik olarak intermodal taşıma alanında gelişmemiz sürdürecek, coğrafi anlamda büyüyecek, filomuzu gençleştirecek ve katma değerli hizmet operasyonlarında yenilikler yaratacağız.  Bizi farklı kılan ise birçok sektörün yanı sıra ağırlıklı olarak hızlı tüketim malları (FMCG) ve kimya sektörlerine hizmet sunmaya devam etmemiz. Bu sebeple, kimya sektörünün en önemli başlıklarından biri olan tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusunda çok ciddi bir uzmanlığımız, altyapımız, süregelen yatırımlarımız ve başarılı bir çalışma modelimiz bulunuyor. Başta SQAS ve ADR olmak üzere uluslararası standartlar ve yasal mevzuatlar düzeyinde süreçlerini yöneten şirketimiz, yatırımlarını bu temel üstüne planlamaya ve teknolojiye yatırım yapmaya devam edecek.

EN ÇOK OKUNANLAR