USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

15 Haziran 2020 13:01

Blockchain teknolojisinin enerji sektöründeki kullanımı artacak

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, enerji sektörününün geleceği ile ilgili öngörülerini Platin'e açıkladı

Blockchain teknolojisinin enerji sektöründeki kullanımı artacak

SOCAR Türkiye’nin iştiraki olan STAR Rafineri ve Petkim ile faaliyet gösterdiğimiz rafineri ve petrokimya alanlarında dijital dönüşümle birlikte; ‘yüksek kaliteli ürün’, ‘hız’, ‘yüksek verimlilik’, ‘en az çevresel etki’, ‘esnek üretim kabiliyeti’ gibi uygulamalar öne çıkıyor. Artık tüm iş süreçlerinin dijital sistemlerle birbirine entegre edildiği bir yönetimden söz ediyoruz. Son yıllarda trendlerde öne çıkan veri bilimi, makine öğrenmesi ve yapay zeka bizim de önümüzdeki dönemde odaklanmaya devam edeceğimiz alanlar olacak. Mevcut aşamada üretim sahalarımızdaki binlerce sensör yardımıyla her an büyük miktarda veri topluyoruz. Bu verilerin toplanması, işlenmesi, görselleştirilmesi ve modellenerek aksiyon aldırabilir hale getirilmesinde kullanılan yeni teknolojiler bugün olduğu kadar önümüzdeki yıllarda da önceliğimiz olacak. Ayrıca, şirketlerimizde robotik süreç otomasyonunu (RPA) daha da yaygın bir şekilde kullanmayı planlıyoruz. Bu alanda robotların yanı sıra süreç madenciliği gibi yeni teknolojiler ve gelişim alanları da çok yakından ilgilendiğimiz konular arasında bulunuyor. Yine; trendlere baktığımızda şeffaf, merkezi bir yapıya sahip olmayan küresel bir veri tabanı olarak özetlenebilecek blockchain’in (blok zinciri) enerji sektöründeki kullanımının giderek artığını görüyoruz. Petrokimyada hammadde ve nihai ürün tedarik zincirini takip etme sürecinde blockchain teknolojisi önümüzdeki yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkacak.

HIZ, ESNEKLİK VE VERİMLİLİK 

Enerji sektörünün dijitalleşme yolculuğunda yeni hedef ve amaçların başında; doğru verinin toplanması, bu veriden anlamlı ve katma değeri yüksek öngörülerin oluşturulması, bu öngörüleri kullanarak en yüksek değeri yaratan tahmin ve optimizasyon modellerinin yaratılması geliyor. Dijital dönüşümde ürün kalitesini ve verimliliği daha da yükseltmek, hız, çeviklik, esnek üretim kabiliyeti, çalışanların yükünü hafifletmek, yüksek kârlılık ve tabii ki çevresel etkiyi en aza indirmeyi planlıyoruz. 2018’den itibaren grup şirketlerimizde Endüstri 4.0 prensiplerini ve en iyi sektör uygulamalarını referans alarak, dijital dönüşüme yön veren birçok bilgi teknolojileri projesini hayata geçirdik. Büyüme potansiyeli çok yüksek olan petrokimya sektöründeki talebe yetişebilmek için önceliğimizi; bize hız, esneklik ve verimlilik katan Endüstri 4.0 uygulamalarını tüm iş süreçlerimize entegre etmek olarak belirledik. Rafineri ve petrokimya sektöründe hayata geçirdiğimiz dijital dönüşüm ve entegrasyonun ne kadar önemli olduğunu tüm dünyanın büyük mücadele verdiği Covid-19 salgını sürecinde bir kez daha gördük. 

AR-GE ÇALIŞMALARI DESTEKLENMELİ

Türkiye, enerjide coğrafi konum ve pazar olarak oldukça avantajlı. Enerji sektörü de teknoloji kullanımına son derece açık. Petrol, rafineri, petrokimya, doğalgaz, elektrik üretim, dağıtım diye sıralayabileceğimiz enerji sektörünün tüm oyuncuları verimli üretim, müşterinin ihtiyacına hızlı yanıt vermek, sürdürülebilirliği sağlamak adına dijital dönüşüme açık olduğu gibi bu yönde atılan ciddi adımlar da var. Dezavantaj konusuna gelince ise karışımıza kısıtlı kaynaklar çıkıyor. Türkiye’de pek çok sektörde olduğu gibi enerjide de Ar-Ge çalışmalarının dünya ortalamasının altında kalması dezavantaj olarak kabul edilebilir. Özel sektörün potansiyelini, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının desteklemesi ise bu anlamda ciddi bir sinerji ortaya çıkaracak.

 

EN ÇOK OKUNANLAR