USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

19 Haziran 2020 11:24

Bankacılığı biraz daha açmaya ne dersiniz?

Açık bankacılık... Bu tabiri önümüzdeki dönemde daha çok duymaya devam edeceğiz. Bankaların kendi bünyesinde sakladığı finansal verileri, kişilerin izni dahilinde diğer finansal kurumlarla paylaşmasına olanak sağlayan bu kavram; hem bankaların hem fintech girişimlerinin hem de son kullanıcıların bankacılık sistemine bakışını değiştirecek. Dolayısıyla açık bankacılıkla sektörde verinin demokratikleştiğine de şahit olacağız

Bankacılığı biraz daha açmaya ne dersiniz?

PLATİN HAZİRAN SAYISINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, "Bankacılık gereklidir, bankalar değil…" der. Bu cümlenin gerçek anlamının, şu günlerde daha çok ortaya çıktığına şahit oluyoruz. Pandemi sonrasında sadece Türkiye değil, tüm dünya genelinde, hangi bankacılık işlemimizi şubeye giderek hallettik, bir düşünelim… Uzun zamandır dile getirilen ‘yeni normal’ kavramı paralelinde, bankaların da yeni trendlere ayak uydurduğunu, hatta bu değişime öncü olduğunu biliyoruz. Açık bankacılık da, bankaların oldukça sıcak baktığı ve tüm finans dünyasının yatırımlarını bu kavrama göre şekillendirmeye başladığı bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. 

ŞU AÇIK BANKACILIK DEDİKLERİ…

Bankaların sunduğu API’lar (Uygulama Programlama Arayüzü) üzerinden izinli olarak verilerin paylaşılması vasıtasıyla üçüncü parti kurumların finansal hizmetler geliştirmesine izin verilmesi olarak tanımlanan açık bankacılık, sektör açısından verinin demokratikleşmesi anlamını taşıyor. Kısacası FinTech şirketleriyle paylaşılan verilerle, nihai tüketiciye daha düşük maliyetlerle daha yenilikçi ürünlerin sunulması hedefleniyor. Açık bankacılık, bankalarda mevcut olan ve dijital ortamda saklanan finansal verilerin, kişilerin izni dahilinde diğer finansal kurumlarla belli protokoller çerçevesinde paylaşılmasını sağlıyor.

Devamı Platin Haziran sayısında...

EN ÇOK OKUNANLAR