USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

20 Ocak 2021 02:41

Anar Mammadov: Dijitalleşmeyi kültür haline getirdik

Platin Global 100 Endeksi 'Kimya ve Plastik Sektörü' birincisi SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov dijitalleşmedeki yeni yol haritasını Platin'e açıkladı. Mammadov "Pandemi öncesinde planladığımız satış hedeflerimize, salgın koşullarına rağmen ulaşmayı başardık. 2020 yılının ilk dokuz aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre net kârımız, yüzde 36 artarak 311 milyon TL seviyesine yükselmiş oldu" dedi.

Anar Mammadov: Dijitalleşmeyi kültür haline getirdik

Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olan Petkim’i, Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın en dijital şirketi haline getirmek için 2018 yılında dijital dönüşüm sürecini başlattık. Bu amaçla bir Dijitalleşme Departmanı oluşturduk ve 2019 yılı boyunca da Petkim’de ‘dijitalleşme’ bilincinin organizasyon içinde yayılımını sağladık. Veriye dayalı karar alma süreçleri ve algoritmalar oluşturarak başarılı senaryoları gerçek süreçlere uyguladık. Tüm bu adımlarla Petkim’in operasyonel ve enerji verimliliğini, üretilen iş hacmini ve ürün kalitesini artırmayı başardık.

2020 yılında ham petrol fiyatlarındaki ani değişikliklerin etkisi ile tüm sektörlerde önemli gelişmeler yaşandı. Pek çok tesis hammadde sıkıntısı yaşarken biz STAR Rafineri ile sağladığımız sinerji sayesinde Petkim’in ihtiyacı olan naftayı kesintisiz ve aynı kalitede alarak üretimimize ara vermeden devam ettik.

TÜRKİYE’NİN ADINI DÜNYAYA DUYURDUK

Dijital uygulamalarımızla yakaladığımız Endüstri 4.0 standardı sayesinde Petkim, Ocak 2020’de Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ‘Global Lighthouse Network’üne seçildi. ‘Geleceğin tesisleri’ kabul edilen ve 54 üyesi bulunan Global Lighthouse Network’e 2020 yılında Türkiye’den seçilen tek şirketin Petkim olması bizim için büyük bir gurur kaynağı oldu.

Bu dijital yolculuğumuzu yaygınlaştırmak için Rafineri ve Petrokimya İş Birimimizdeki bir diğer grup şirketimiz olan STAR Rafineri’de de çalışmalara başladık. Diğer grup şirketlerimizde de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

Endüstri 4.0 prensiplerini ve dünyadaki en iyi sektör uygulamalarını hayata geçiren projelerimiz sayesinde üretim birimi fonksiyonlarımızın endüstriyel sistemler ve kurumsal uygulamalarla entegrasyonunu sağladık.

130 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Fabrikalarımızda özellikle enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konusunda katkı sağlayacak adımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Yatırımlarımızı planlarken sadece finansal sonuçlara odaklı değil, sürdürülebilirlik vizyonumuzu ve Türkiye ekonomisine sağlayacağımız katkıları da düşünerek nihai kararlarımızı veriyoruz. Bu yaklaşımla 2019 yılında Petkim’de dijitalleşme, enerji verimliliği, iş sağlığı ve güvenliği ile proses güvenliğini odağımıza alarak yaklaşık 130 milyon dolar değerinde yatırımı hayata geçirdik.

EN ÇOK OKUNANLAR