USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 20:17

Afrika'nın liman kenti Cape Town

Sırtını Masa Dağı’na taslayan Cape Town, iki okyanusun nefesini üzerinde hisseden ve doğası kadar modern yaşamıyla da ziyaretçisini büyüleyen bir şehir. Güzellikleri ile Cape Town’u tanımaya hazır mısınız?

Afrika'nın liman kenti Cape Town

İtalya’da doğan ve Kenya vatandaşı olan Kuki Gallmann’ın ‘Rüyamdaki Afrika’ kitabı, 1991 yılında yayımlandığında okuyanı çok etkilemişti. Ailesi ile Kenya’ya yerleşen Gallmann kitabında, kıtanın kendine has zorluklarıyla mücadele ederken yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgiyi gözler önüne seriyor. Kitap, yıllar sonra senaryolaştırılarak beyaz perdeye aktarıldı. Filmi izleyen pek çok kişi, bu gizemli kıtaya seyahat etmek istedi… Zira Afrika, kıta olarak yıllarca batının meraklı ilgisi kadar sömürgeci davranışına da maruz kaldı. Bugün hâlâ yerel kabilelerin geleneksel yaşamlarını sürdürürken kıta, modern şehirleri ile de dikkat çekiyor. Tıpkı Cape Town gibi…

Hint ve Atlas Okyanusu’nun buluştuğu, Güney Afrika’nın en güzel liman şehri Cape Town, doğası, kozmopolit şehir hayatı ve gelenekselliğin modernizmle buluştuğu yapısıyla ziyaretçilerini hemen etkiliyor. Tarihte, zengin doğal kaynakları ve kolay deniz ulaşımı nedeni ile sömürge devletlerinin pek fazla ilgisini çekiyor. Bu ilgi, kısa sürede halkı rahatsız edecek boyuta gelirken özellikle ırkçılık temelli pek çok sorun yaşanıyor. Nelson Mandela’nın önderliğinde gelişen ve anti ırkçılık olarak tanımlanabilen anti-Apartheid pek çok şeyi değiştirse de bugün halen zenginlik ve yoksulluk arasında ciddi bir uçurum olduğu rahatlıkla gözlemlenebiliyor.

GÜNEY AFRİKA’NIN UÇ NOKTASI

Denizden yaklaşık 245 metre yüksekliğindeki Ümit Burnu, Güney Afrika’nın en uç noktası olarak kabul ediliyor. Günlük turların düzenlendiği Ümit Burnu’nda penguenlerin ve bir maymun türü olan babunların yaşamlarını yakından izleyebilirsiniz.

RENKLİ KASABA

Daha önce Malay Mahallesi olarak bilinen Bo-Kaap, renkli binaları ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla dikkat çekiyor. Eski yıllarda tek tip kıyafet giymeye zorlanan Güney Afrikalı Malaylar, özgürlüklerine kavuştuklarında evlerinin dış cephesini canlı renklerle boyayarak geçmiş yılların acısını çıkartmak istemişler.

MASA DAĞI

Cape Town’un simgesi olan Masa Dağı, hem uzaktan görüntüsü hem de bünyesindeki ulusal parkı ile dikkat çekiyor. Dağa çıkmak isteyen maceraperestler için pek çok etkinlik düzenleniyor. Yürüyüş parkurlarından veya teleferikle dağa ulaşılabiliyor. Masa’ya çıktığınızda gözünüzün önünde şehir ve okyanus uzanıyor.

ADADAKİ MÜZE

Şehrin yedi buçuk kilometre açığında bulunan Roben Adası, hem İngiliz hem de Hollanda döneminde hastane, askeri üst ve hapishane olarak kullanılmış. İkinci Dünya Savaşı sonrasında siyasi suçluların tutulduğu hapishanede, başta Nelson Mandela olmak üzere pek çok siyasi isim burada hapis tutulmuş. UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan ada, 1996 yılından bu yana müze olarak hizmet verirken günümüzde demokrasinin, baskı ve ırkçılık karşısında elde ettiği zaferi sembolize ediyor.

RIHTIMDA BİR GÜN

Günün her saati hareketli olan Victoria&Alfred Rıhtımı, tarihte Avrupalı denizcilerin önemli bir durak yeri olmuş. Kraliçe Victoria’nın oğlu Alfred tarafından inşa edilen bu liman, manzarası ile ziyaretçilerini büyülüyor. Çeşitli alışveriş merkezleri, restoranların yanı sıra Two Oceans Aquarium özellikle turistlerin ilgisini çekiyor. Akvaryumda balina izleme turları da düzenleniyor. Rıhtıma, Cape Town Harbor Metrorail İstasyonu’ndan rahatlıkla ulaşılıyor.

ÇAĞDAŞ SANATTA ÖRNEK

Eylül 2017’de açılan Zeitz Afrika Çağdaş Sanat Müzesi’nde Afrika sanatının örnekleri sergileniyor. Tasarımı Londra kökenli Heatherwick Studio’ya ait olan müze, 1920’lerde kentin en yüksek binası olan bir tahıl silosunun yerinde konumlanıyor. Mekan, boru şeklinde 80 adet galeriye bölünürken karmaşık bir ağ oluşumu ortaya çıkıyor. Silindirler üstüne yerleştirilmiş lamine camdan yapılmış küpler ise Afrikalı sanatçı El Loko’ya ait. Müzede bar, restoran, çatı alana yerleştirilmiş heykel bahçesi ve otel gibi alanlar yer alıyor.

YEREL LEZZETLER

Şehrin en turistik bölgesi Waterfront’da yer alan V&A Food Market, içerisinde küçük küçük tezgahların, dükkanların bulunduğu açık pazar görünümlü bir yiyecek bir marketi. Deniz mahsullerinden sebzeye Afrika’nın 50’ye yakın yerel tatlarının sergilendiği markette, değişik lezzetler deneyimleyebilirsiniz.

DOĞANIN BONKÖRLÜĞÜ

Masa Dağı’nın doğu eteğinde yer alan Kirstenbosch Bahçesi, Afrika’nın önemli 10 botanik bahçesinden biri. İngiliz asıllı Güney Afrikalı siyasetçi ve iş adamı Cecil John Rhodes’un hükümete miras olarak bıraktığı bir arazi, o yıllarda bir çiftlikken 1913 yılında botanik bilimci Harold Pearson tarafından bahçeye dönüştürülüyor. Güney Afrika’da yetişen yedi binin üzerinde bitkiye ev sahipliği yapan bahçe, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde de yer alıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR