USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

02 Mart 2022 18:57

"5 YIL İÇERİSİNDE BÖLGENİN EN BÜYÜK FINTECH ŞİRKETİ OLACAĞIMIZI ÖNGÖRÜYORUM"

"5 YIL İÇERİSİNDE BÖLGENİN EN BÜYÜK FINTECH ŞİRKETİ OLACAĞIMIZI ÖNGÖRÜYORUM"
Papara, bireysel ve kurumsal kullanıcılarına hangi çözümlerle nasıl bir kolaylık sağlıyor?

Çözümlerle nasıl bir kolaylık sağlıyor? Papara, bankacılık hizmetlerinden yararlanamayan veya bu hizmetlerden memnun olmayan kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmak ve uygun maliyetle finansal hizmetler sunmak amacıyla faaliyetlerine başladı. Gelir, yaş, cinsiyet, meslek fark etmeksizin herkesin finansal hizmetlere eşit şartlarla erişebilmesi için ürünler yaratıyor ve finansı demokratikleştirmeye çalışıyor. Bireysel kullanıcılarımız Papara ile 7/24 ücretsiz para transferi yapabiliyorlar. Fatura, İstanbulkart, oyun & e-pin ve bağış için ücretsiz ödeme yapabiliyor, harcamalarını bölüştürebiliyor, platform aboneliklerini yönetebiliyor, aylık özet ekranı ve harcama grafikleriyle bütçelerini yönetebiliyorlar. Papara Card'ları ile dünyanın her yerinde harcama yapabilirken tüm ATM'leri kullanabiliyorlar. Cashback programı ile birçok markada Papara Card ile yapılan harcamalardan anında nakit kazanabiliyorlar. Kurumsal ürünlerimiz ile de üye iş yerlerine; bireysel, bağımsız çalışanlara benzersiz teknolojiler ve çözümler sunuyor, ödeme alma yöntemleri sağlıyoruz. Finansal okuryazarlığının erken yaşlarda öğrenilmesi için geliştirilen Edu Card ile öğrenciler bütçe yönetimi konusunda farkındalık kazanıyor; veliler ise harçlık gönderebiliyor ve harcamaları kontrol edebiliyorlar.

"GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRECEĞİZ"

* E-ticaret ve pazaryerleri arasında nasıl bir etkileşim kuruluyor?

Müşteriler, e-ticaret siteleri ve pazaryerleri arasında bir köprü görevi görüyoruz. Her birine ayrı ayrı dokunuyor, ortak bir buluşma noktası yaratıyoruz. Kullanıcılarımızın büyük bir kısmı 'dijital yerli'. Kartlı ödemelerde e-ticaret payı yüzde 30'larda iken, Papara'da bu oran yüzde 70'lerde. İhtiyaçları olan ürün veya hizmeti çevrimiçi kanallardan temin etmeyi tercih ediyorlar. Biz, banka hesabı olmayan milyonlarca kullanıcımızı e-ticaret hizmeti veren kanallara kazandırıyor, hedef kitlelerini genişletmelerini sağlıyoruz. Ön ödemeli kart pazarının büyüme hızı debit ve kredi kartlarına oranla yüksek. 5 yıl sonra e-ticaret ödemelerinin yaklaşık yüzde 20'sinin, kredi/banka kartı ya da havale dışındaki alternatiflerle gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. T.C. Merkez Bankası'nın önderliğinde geliştirilen FAST ve TR Karekod ile ödeme gibi alternatif ödeme yöntemlerinin e-ticarette önemli bir paya sahip olacağını düşünüyoruz. E-ticaret ve pazaryerlerine yönelik çözümlerimiz devam edecek. Büyük ölçekli e-ticaret firmalarının ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetlere; mikro ölçekli işletmeleri, startup'ları, e-ticarete yeni başlayanları desteklemek amacıyla pazarda yer alan mevcut çözümlerden birçok anlamda farklılaşan sürprizlere hazırlanıyoruz. Geleceği şekillendirdiğimizi ve rehberlik ettiğimizi söyleyebilirim.

* Dijital bankacılık ve servis bankacılığı modeli ile sektördeki değişimler neler olacak?

Bu model ile bankalar ve finansal teknoloji kuruluşları arasındaki rekabet boyut değiştirecek. Telefonlarımız ve bilgisayarlarımız üzerinden bankacılık hizmetlerine ulaşabileceğiz. Maliyetler düşük tutulacak ve avantajı kullanıcılara yansıtılacak. Geleneksel bankacılık ile yeni nesil bankalar arasında kullanıcıların lehine bir rekabet oluşacak. Dijital bankacılık ve servis bankacılığı ile Papara'nın misyonu benziyor. Kullanıcılarımıza ücretsiz hesap, kart ve düşük bütçeli ürünler sunuyor; finansal hizmetlerden eşit şekilde yararlanılmasını istiyoruz. Açık bankacılık ile hayatımıza servis bankacılığı kavramı girecek. Servis bankacılığı ve FinTech'ler bu modelde yer alıyor. Servis modelinin açık bankacılık servisleri ile ara yüz geliştiren FinTech'ler, kullanıcılara en iyi deneyimi sağlamaya odaklanıyor. Kullanıcılar, servis bankacılığı modelinde uygulama içerisinde birden fazla ürün bulabiliyor ve bankalar arası geçiş yapabiliyorlar. Kullanıcıların birikimlerinin hangi bankada olduğunu takip etmeyeceği, sadece hesaplarına ve finansal ürünlere ulaştığı uygulamayı seçeceği bir gelecek hayal etmek de mümkün. Dijital bankacılık ve servis bankacılığı modeli, hedeflerimiz ile örtüşüyor. Bugüne kadar mevzuat gereği ön ödemeli hizmetler yani vadesiz banka hesabına yakın hizmetler sunabildik. Bunun ötesine geçmeliyiz. Uzun vadede belli başlı ürün ve hizmetleri sunabilmemiz için bankalarla iş birliği yapmamız ya da bir banka lisansıyla bu ürünleri sunmamız gerekiyor. Yeni düzenlemeler iki senaryo için de imkân sağlıyor. Papara'nın 12 milyon kullanıcısına, dijital bankacılık hizmeti vermek ile ilgilendiğini, açık bankacılıkta da aktif olmayı planladığını paylaşabilirim. Türkiye'de dijital bankacılık lisansı alarak pazara girmek isteyecek yabancı bankaların ve FinTech şirketlerinin sayısının yüksek olacağını düşünüyorum. Yatırımların ve girişimlerin potansiyelin altında kalabilme ihtimali de söz konusu. Çünkü mevcut durumda geleneksel bankacılık ile elektronik para kuruluşları arasında büyük bir boşluk bulunuyor. Dijital bankacılık bu ikisinin arasında konumlanan bir kavram. Elektronik para kuruluşlarının lisans alabilmesi için en az 5 milyon TL sermaye ile yola çıkması gerekirken, dijital bankacılık lisansı için asgari sermaye limiti 1 milyar TL yani 200 kat daha yüksek. Bu, arkasında büyük fonların veya bankaların olmadığı yeni girişimler için oldukça caydırıcı bir sebep.

2021'DE PAPARA'DAKİ KARTLI ÖDEMELERİN SAYISI 4 KAT BÜYÜDÜ. ÖN ÖDEMELİ KART PAZARINDA YÜZDE 52 PAZAR PAYINA ULAŞTIK VE BU ORANI 2022'DE DAHA DA YUKARIYA ÇEKECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM

"12 MİLYON OLAN KULLANICI SAYIMIZI YIL SONUNDA 17 MİLYONA ÇIKARACAĞIZ"

* 2022 beklentilerinizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2021'de Papara'daki kartlı ödemelerin sayısı 4 kat büyüdü. Ön ödemeli kart pazarında yüzde 52 pazar payına ulaştık ve bu oranı 2022'de daha da yukarıya çekeceğimizi düşünüyorum. 2022'de kullanıcılarımıza sunacağımız majör ürünlerinden ilki sigorta ürünümüz olacak. İlk olarak müşterilerimiz cep telefonu sigortası ve hemen ardından seyahat, sağlık, tamamlayıcı sağlık, zorunlu deprem ve trafik, kasko ve evcil hayvan sigortası satın alabilecek. Finansal ürün ve hizmetlerle birlikte sigorta ürünlerine tek bir platform üzerinden düşük maliyetle erişebilecek. Yatırım ürünümüzü geliştirmek de 2022 planlarımız arasında. Kullanıcılarımıza ilk olarak Nasdaq ve New York Stock Exchange borsalarına kote olmuş şirketlerin hisselerine erişim imkânı verecek, ardından Borsa İstanbul ile buluşturacağız. Bunun tecrübeli yatırımcıları ve henüz hisse senedi yatırımı ile tanışmamış kullanıcıları cezbedeceğini düşünüyorum. 12 milyon kullanıcı sayımızı yıl sonunda 17 milyona, 3-4 sene içerisinde 24 milyona çıkartmayı hedefliyoruz. Global rakiplerimizde bu kullanıcı bazına sahip az sayıda kuruluş var. Üstelik de birden fazla pazarda aktifler. Yıl sonuna kadar Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya ve İsviçre'de yaşayan Türkleri ücretsiz para transferiyle tanıştırmayı hedefliyoruz. Orta Doğu ve Kuzey Afrika da hedeflerimiz arasında. 500 milyon TL yatırım yapacağız. Organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendireceğiz. 5 yıl içerisinde Türkiye pazarında ulaşacağımız kullanıcı sayısına Avrupa pazarında kazanacağımız kullanıcıları da katarak bölgenin en büyük FinTech şirketi olmayı hedefliyoruz..

EN ÇOK OKUNANLAR