USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

11 Aralık 2018 16:25

17. MÜSİAD EXPO ve IBF, Türkiye'den dünyaya mesaj verdi

2018'de 140 farklı ülkeden, 7 binin üzerinde yatırımcıyı ve devlet adamını konuk eden, dünyanın en önemli ekonomi, finans ve ticaret zirvelerinden biri olan 17. MÜSİAD EXPO’DA Türkiye, bölge ve dünya ekseninde ekonominin geleceği konuşuldu. MÜSİAD EXPO, uluslararası iş fırsatları sunan bir platform olduğu kadar bu yıl, üretmek isteyen sanayicinin yüzünü güldürecek somut projelerin de öne çıktığı bir fikir paylaşım ortamına dönüştü

17. MÜSİAD EXPO ve IBF, Türkiye'den dünyaya mesaj verdi

Umut Çelik / [email protected]

Bu yıl 140 farklı ülkeden, 7 binden fazla yatırımcıyı ve devlet adamını konuk eden, dünyanın en önemli ekonomi, finans ve ticaret zirvelerinden biri olan 17. MÜSİAD EXPO, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı görkemli bir törenle sona erdi. Dünyaya önemli mesajların verildiği zirvede, International Business Forum’da ise(IBF)Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet konusu ele alındı. Tarihi yatırımların ve önemli fırsatların konuşulduğu 17. MÜSİAD EXPO’da 2023 hedefleri vurgusu yapıldı.

“YATIRIM İÇİN GELENLERİN YANINDAYIZ”

6. Uluslararası Genç İşadamları Kongresi kapsamında gerçekleşen MÜSİAD EXPO Kapanış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD EXPO’nun başarısının en önemli göstergesinin 140’tan fazla ülkenin katılımı, 7 binden fazla katılımcı ve 40 binden fazla şirkete ev sahipliği yapması olduğunu söyledi. "Ülkemize yatırım için gelenlerin tüm imkanlarımızla yanındayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Tüm devlet kurumlarımız yerli yatırımcılarımızın da emrine amadedir. Ancak, imkanlarımızı ve potansiyelimizi yurt dışında anlatmaya katkı sağlamak konusunda MÜSİAD başta olmak üzere kurumlarımızdan daha fazla gayret bekliyoruz.” 16 yıllık iktidar dönemlerinde bir başarı öyküsü yarattıklarını ifade eden Erdoğan, ekonomiden eğitime, sağlıktan ulaşıma pek çok alanda büyük projelere imza attıklarını vurguladı. Türkiye’nin 2023 yılında, tasarımdan üretime, 2 trilyon dolar milli geliri olan ve 500 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülke olmaya kararlı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Türkiye 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacaktır” dedi.

“KAPIMIZ KATMA DEĞER ÜRETENLERE AÇIK”

17. MÜSAİD EXPO’nun açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, organizasyon boyunca geçmiş yıllarda olduğu gibi çok verimli ticari ortaklıklar ve yatırım iş birlikleri kurulacağından en ufak bir şüphesi olmadığını vurguladı. Ticaret savaşının galibinin olmayacağını kaydeden Varank, “Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin çoğunda büyüme beklentileri, ticaretteki bu gibi belirsizliklerden ötürü aşağı yönlü revize ediliyor. Buna seyirci kalmamalıyız. Yatırımın, üretimin ve ticaretin canlanması için kolektif bir çabaya ihtiyaç var. MÜSİAD EXPO gibi organizasyonlar da bu çabanın somut çıktılara dönüşmesi açısından önemli fırsatlar barındırıyor. Önümüzdeki dönemde yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin üretileceği endüstri bölgeleri kurulmasına yönelik faaliyetlerimiz devam edecek” dedi.  

TİCARET DİPLOMASİSİ YÜRÜTÜYOR

17. MÜSİAD Expo açılışında konuşma yapan MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan da, MÜSİAD olarak bundan 28 yıl önce başladıkları yolculuklarında, bugün varılan noktada olgunluk çağını yaşadıklarını aktardı. MÜSİAD’ın sadece ülkesinde değil dünyanın dört bir yanında beraberlik ruhunu ateşleyen, birleştirici bir unsur olduğunu söyleyen Kaan, “85 ülke, 215 irtibat noktasına ulaştırdığımız teşkilat ağımızdan aldığımız güçle, bir ‘Ticaret Diplomasisi’ yürütüyoruz. Birer ticari ataşe gibi çalışan yurt dışı şube başkanlarımız ve temsilcilerimiz aracılığıyla, bulunduğumuz ülkelerde iş insanlarını bir araya getiriyor ve ülkelerimiz arasında işlevsel bir köprü kuruyoruz. Teşkilatlanma çalışması yürüttüğümüz ülkelerin önemli STK’ları, kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği anlaşmasına giderek ve MoU anlaşmaları imzalayarak Türkiye adına önemli ticaret köprüleri kuruyoruz” diye konuştu.

“HEDEFLERE BERABER YÜRÜYORUZ”

TBMM Başkanı Binali Yıldırım ise 17. MÜSİAD EXPO’nun açılış yemeğinde davetlilere hitap etti. Yıldırım, etkinliği bir ticaret şöleni olarak niteledi ve MÜSİAD’a bugüne kadar katkıda bulunanlara teşekkür etti. İş adamları ve sanayicilerin son 10 yılda büyük başarılara imza attığını aktaran Binali Yıldırım, “85 ülkede iş yapan, oralarda Türkiye’nin bayrağını dalgalandıran muazzam bir organizasyondan bahsediyoruz.” dedi.

IBF ANA TEMALARIYLA İLGİ ÇEKTİ

Türkiye’yi, bölgeyi ve dünya ekonomisini ilgilendiren pek çok gündem maddesinin konuşulduğu uluslararası bir fikir platformu olan 22. International Business Forum (IBF) da bu kapsamda İstanbul WOW Otel’de hayata geçirildi. Ana teması ‘Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet’ olan IBF Kongresi’nde Suriyeli Uluslararası İş Adamları Derneği (SİBA), Suriyeli İş Adamları Derneği (SİAD), İslam Ekonomisi ve Finansı Derneği (IIF), Kalkınma İçin Yatırımcılar Derneği (NEMA), Yemen Türk İş Kulübü (ANAYAD) ve IBF arasında iş birliği anlaşması imzalandı. T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da kongredeki konuşmasında ekonomimizin normalleşme sürecine girdiğini, Yeni Ekonomik Program’ın ortaya koyduğu hedeflerin son çeyrekte kendini göstermeye başladığını dile getirdi.

“ÇAĞI ANLAYAN GİRİŞİMCİ GENÇLERE İHTİYAÇ VAR”

17. MÜSİAD EXPO 'da 6.Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK), geleceğin girişimci ve sanayicilerini bir araya getirdi. Yurtiçi ve yurtdışından 58 farklı ülkeden Genç MÜSİAD Başkanları’nın katılım gösterdiği Kongre, “İşin başında gençler var” sloganıyla hayata geçirildi. “Gençlik, Girişimcilik ve Bilgi Ekonomisi” ana teması çerçevesinde birçok alt başlığın konuşulduğu Kongre’de, yeni nesil girişimciler için aydınlatıcı ve yön gösterici konularda, akademik dünyadan ve iş çevrelerinden yerli yabancı pek çok konuşmacı vardı.

Genç MÜSİAD Başkanı Engin Akdağ, ekonominin ve kalkınmanın genç girişimcilerin donanımına, çağın gereksinimlerini doğru anlamasına ve başarmaya olan inancına bağlı olduğunu belirtti. Başarılı bir ekonominin temel taşlarından birinin gençler olduğuna dikkat çeken Engin Akdağ, bu nedenle genç yatırımcı ve girişimcilerin yararlanabileceği fikir alışverişi ortamlarının çok önemli ve katma değerli olduğunu ifade etti. Akdağ şöyle devam etti: “Bizler Genç MÜSİAD olarak, bilhassa bilgiyi geliştirmeyi, paylaşmayı ve yönetmeyi bilen girişimcilere duyulan ihtiyaç doğrultusunda, bunu başarabilen ve bütün insanlığa örnek teşkil edecek bir gençlik yetiştirmeyi dert edindik" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR