USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bilişim

06 Şubat 2018 12:25

Yeni teknolojiler ne kadar güvenli?

Bir zamanlar cep telefonu, sosyal medya ve mobil internet gibi kavramlar hayatımıza girdiğinde oldukça heyecanlanmıştık. Şimdi ise yapay zekâ, robotlar, sürücüsüz otomobiller, insansız hava araçları ve dijital para birimleri gibi teknolojileri konuşuyoruz. Konuşması güzel, kullanması heyecanlı fakat gelelim en önemli konuya... Hayatımıza yeni giren bu teknolojilerle ne kadar güvendeyiz?

Yeni teknolojiler ne kadar güvenli?

Duygu Sayıner / [email protected]

Son zamanlarda yapay zekalardan, robotlardan ve bu teknolojilerin hayatımızı nasıl şekillendireceğinden bahsediyoruz. Aynı şekilde dijital para birimi Bitcoin ve farklı türevleri de gündemin konu başlıkları arasında yer alıyor. İnsansız hava aracı yani drone’lar bugün pek çok farklı amaçla kullanılmaya başlandı. Uzun zamandır üzerinde konuşulan sürücüsüz otomobiller de bugün hayal olmanın ötesine geçip hayatımıza girdi bile. Peki, insan faktörünü aradan çıkaran tüm bu yenilikçi teknolojiler güvenliğimizi tehdit ediyor mu? STM’nin açıkladığı yeni siber tehdit durumu raporu, yenilikçi teknolojilerin güvenliğiyle ilgili önemli bulguları ortaya koyuyor. Rapora göre akıllı telefonlar, akıllı televizyonlar, dizüstü bilgisayarlar, saatler hatta bazı otomobillerin ses sistemleri gibi Bluetooth özelliği olan hemen hemen tüm cihazlar saldırı tehdidi altında bulunuyor. BlueBorne adı verilen saldırılar 5 milyardan fazla cihazı etkileyebilecek büyüklükte bir risk olarak gösteriliyor. Bu saldırıların geçtiğimiz aylarda dünya genelinde birçok şirket ve kuruluşa zarar veren WannaCry’a benzer şekilde yayılabileceğinden endişe ediliyor.

BITCON SALDIRILARI ARTIYOR!

Raporda ilk dijital para birimi olan Bitcoin cephesinde gerçekleştirilen siber saldırılara da dikkat çekiliyor. 2017 yılında dünyanın en büyük Bitcoin borsası olarak bilinen Hong Kong’daki Bitfinex’e yapılan saldırı sonrasında 65 milyon dolar değerinde Bitcoin hırsızlığı yaşanmıştı. Yine mayıs ayı ortasında gerçekleştirilen ve büyük zarara sebep olan WannaCry saldırısının fidyelerini toplamak için açılan Bitcoin hesaplarından ağustos ayının başında 140 bin dolar eş değerinde Bitcoin 6 adet farklı hesaba gönderilerek harcandı. Yakın dönemde gündemi fazlasıyla meşgul eden Kuzey Kore’nin, 2017 ikinci yarısından itibaren Güney Kore’deki Bitcoin ve türevi servis sağlayıcılara yönelik yoğun bir saldırı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Tüm bu gelişmeler Bitcoin’in kullanımı yaygınlaştıkça siber saldırıların hedefi arasında olacağını da gösteriyor.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLEYECEK?

STM Siber Tehdit Durum Raporu’nda yer alan benzer bir tehdit de günümüz modern otomobilleriyle ilgili. En son gündemde yer bulan Renault’ya düzenlenen siber saldırı dikkate alındığında otomobillerin hava yastığı, frenler, park sensörleri vb. güvenlik sistemleri de dahil olmak üzere değişik bileşenlerinin yerinde veya uzaktan erişimle saldırganlar tarafından devre dışı bırakılmasına yol açan açıklıklar tespit ediliyor. Araştırmacılar, otomobil üreticilerinin ağ güvenliğine yönelik alacakları karşı tedbirlerle zafiyeti azaltabileceklerini, tam çözümün ise ancak gelecek kuşak otomobillere uygulanabileceğini ifade ediyorlar.

FACEBOOK HESABINIZ ELE GEÇERSE NE YAPARSINIZ?

Türkiye’de 44 milyondan fazla kişi Facebook kullanıyor. Diğer sosyal medya hesaplarının ya da pek çok uygulamanın da Facebook üzerinden kayıt oluşturmaya izin vermesi aslında Facebook’un ne kadar da önemli olduğunun bir göstergesi. Buradan şu sonucu çıkarabilirsiniz; eğer Facebook şifremi kaptırırsam ne yaparım? Evet, Facebook şifrenizi kaptırırsanız beraberinde diğer hesaplarınızı da tehlikeye atabilirsiniz. Popüler sosyal medya platformu bu konuda başa gelebileceklerin önüne geçmek için Habitat Derneği iş birliğinde, BTK’nın da desteği ile ‘Kontrol Bende’ adlı bir projeyi hayata geçirmişti. Habitat gönüllüsü üniversite öğrencilerinden oluşan eğitmenler, Eylül ayından bu yana 2 bin 300 kişiye Facebook’un güvenli kullanımı ve sorumlu çevrimiçi davranışlar konusunda eğitim verdi. Eğitimler boyunca Habitat gönüllülerinin en sık karşılaştıkları sorulardan biri de Facebook hesabının ele geçirilmesi durumunda izlenmesi gereken yollar oldu. 

GÜVENLİ ŞİFRE NASIL OLMALI?

Eğitmenlerin sıkça soru aldığı diğer konular ise şifre belirleme ve iki faktörlü kimlik doğrulaması olarak sıralanıyor. Güçlü bir Facebook şifresi oluşturmak için en az 6 karakter uzunluğunda, rakam, harf ve noktalama işaretlerinden oluşan karmaşık bir şifre seçilmesi öneriliyor. Facebook şifrenizin e-posta veya banka hesaplarınız gibi hesaplara giriş yaparken kullandığınız şifrelerden farklı olması gerektiğinin de altı çiziliyor. İki faktörlü kimlik doğrulaması ise Facebook hesabınızı şifrenize ek olarak korumanıza yardımcı olan bir güvenlik özelliği olarak tanımlanıyor. İki faktörlü kimlik doğrulamasını kurduğunuzda, birisi tanınmayan bir bilgisayar veya mobil cihazdan Facebook’a her erişmeye çalıştığında, sizden özel bir güvenlik kodu girmeniz veya bu girişi onaylamanız isteniyor.

Haberin detayları Platin'de...

EN ÇOK OKUNANLAR