USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

22 Mayıs 2017 16:10

Ziraat Bankası ilk çeyrekte de kredi hacmini yükseltti

Hizmet kalitesinin yanında, ürün zenginliği ve tarım finansmanındaki bilgi birikimi ve deneyiminde akla ilk gelen marka olan Ziraat Bankası, yıl sonuna kadar tarım kredilerini 50 milyar TL’nin üzerine çıkarmayı öngörüyor

Ziraat Bankası ilk çeyrekte de kredi hacmini yükseltti

Ziraat Bankası, tarladan tabağa kadar tarımsal değer zincirinin tüm halkalarının finansmanında doğru çözümlerle aktif ve etkin olabilmeyi, temel hedefi olarak belirlemiş durumda. Bankanın tarım politikaları bölüm başkanı Ferhat Pişmaf, bu çerçevedeki kredilerinin toplam kurumsal kredileri içerisindeki payının yüzde 36’nın üzerinde olduğunu belirtirken, sorularımızı şöyle yanıtlıyor:

 

2016 yılında ne kadarlık tarım kredisi kullandırdınız? 

Bankamızca 2016 yılında çiftçilerimize kullandırılan tarım kredileri 8.4 milyar TL artarak 42 milyar TL’nin üzerine çıktı. 2016'da sağlanan artış yaklaşık yüzde 25 olarak gerçekleşti. Kredi konuları itibariyle değerlendirdiğimizde tarımsal mekanizasyona yönelik kullandırdığımız krediler ilk sırada yer alırken, bunu hayvansal üretime yönelik krediler izledi. 2016 yıl sonu itibariyle bankamızca kullandırılan tarım kredilerinin yüzde 37’si yatırıma yönelik harcamaların finansmanından oluşuyor. Geçen yıl tarımsal yatırım kredilerimizdeki artış yüzde 22, işletme kredilerimizdeki artış ise yüzde 27 olarak gerçekleşti.

 

Sübvansiyon uygulamaları dışında kullandırdığınız kredilerde durum nedir?

Faiz indirimi (sübvansiyon) uygulamaları dışında kullandırdığımız tarım kredileri yüzde 49’luk bir artışla 10 milyar TL’yi aştı. Sübvansiyon uygulanan kredilerimiz bir kenarda tutulsa dahi bu rakamla da Ziraat Bankası sektör lideri olmaya devam ediyor.
Toplam tarım kredilerimiz artarken, tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi oranlarımızın yüzde 0,9 düzeyinde kalması çok önemsediğimiz bir gelişme. Takipteki kredi oranının bu seviyelerde kalmasında hem doğru kredilendirme, hem üreticilerimizin kredi borçlarını ödeme alışkanlığının yüksek olması, hem de bankamızın muhtelif nedenlerle ödeme güçlüğüne düşen üreticilerimize sunduğu erteleme ve yapılandırma seçeneklerinin büyük etkisi bulunuyor.

 

Ziraat Bankası, tarladan tabağa kadar tarımsal değer zincirinin tüm halkalarının finansmanında doğru çözümlerle aktif ve etkin olabilmeyi, temel hedefi olarak belirlemiş durumda. “Bankamızca kullandırılan tarım kredileri, kurumsal kredi başlığı altında değerlendiriliyor. Tarım kredilerimizin toplam kurumsal nakit krediler içindeki payı 2016 yıl sonu itibariyle yüzde 26 düzeyinde. BDDK verilerine göre sektörde bu oran yüzde 5,5. Tarım, ziraat bankası için dün olduğu gibi bugün de birinci sektör durumunda”

 

 

Tarım kredileri segmentinde 2017 yılı sizin açınızdan nasıl başladı? 
Yıla iyi bir başlangıç yaptık. Tarım kredilerimizde üç aylık dönemde 2.4 milyar TL’lik bir artış gerçekleştirdik. Böylece mart ayı sonu itibariyle toplam tarım kredilerimiz 44.4 milyar TL’yi aştı. Bu kredilerimizin yaklaşık 10.9 milyar TL’lik bölümü, diğer bir deyişle yaklaşık yüzde 25’i sübvansiyona tabi olmayan kredilerden oluşuyor. İlk çeyrekte kredi kullandırdığımız müşteri sayısını yaklaşık 19 bin kişi artırdık. Bu artışla mart sonu itibariyle kredili tarım müşterilerimizin sayısı 608 bin kişiyi aştı. 

 

Hangi hizmetlerinizle tarım bankacılığında fark yaratıyorsunuz?

Biz tarım bankacılığını yalnızca tarım kredilerinden ibaret görmüyoruz. Bu alanda kredi büyüklüğünden ziyade hizmet kalitemizi artırmayı, büyük şehirlerdeki müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerin tamamını, tek banka olduğumuz 400’ün üzerindeki noktadaki müşterilerimize de aynı kalitede sunmanın gayreti içerisindeyiz. Bu çerçevede, küçük ölçekli işletme sahibi üreticilerimize hızlı, kolay ulaşılabilir ve tamamen bilgi sistemleri üzerinden işleyen süreçlerle hizmet verirken, orta ve büyük ölçekli işletme sahibi üreticilerimize iş ve yatırım bazında çözümler üretmeye çalışıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR