Kurulduğu tarihten günümüze Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına girerken çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Tüm çalışmalarında, kalkınma odaklı sürdürülebilir bankacılık anlayışını benimsediklerini söyleyen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, "2022 yıl sonu itibarıyla, bankamızın portföyünün yaklaşık yüzde 80'i Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na katkı sağlıyor. Bu amaçlarla bağlantılı kredilerimizin toplam tutarı 2.5 milyar doları aşmış durumda. İşletmelerimize sağladığımız finansmanlar ile 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı'nın 15'ine doğrudan ve dolaylı katkı sağlıyoruz. Bankamız, ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile sürdürülebilirlik çalışmalarına aktif katılım göstererek, UNEP FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri'nin kurucu imzacıları arasında yer alıyor. 2022 yılında Karbon Saydamlık Projesi (CDP)'nin İklim Değişikliği Programı kapsamındaki raporlamamız ile vererek finans sektöründe B skoru alarak en yüksek skorlardan birini de elde etmiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.
"5.3 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN GETİRDİK"
Paris İklim Anlaşması kapsamında Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefine değinen ve bu kapsamda sorumluluklarının farkında olduklarını belirten Öztop, "Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak bugüne dek ülkemize uluslararası kuruluşlardan, yarısı son 4 yılda olmak üzere 5.3 milyar doların üzerinde finansman getirdik. Kalkınma bankacılığı misyonu gereği enerji sektöründe önemli bir oyuncu olarak görev yapıyoruz" dedi.
Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altındaki fonlarla Türkiye'nin kalkınması ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacak inovatif girişimlere destek sağladıklarını ifade eden Öztop "Yönettiğimiz 6 alt fonumuz aracılığıyla, toplam 1.7 milyar TL'lik kaynağı hem yüksek büyüme potansiyeli olan teknoloji girişimlerine ve ihracat odaklı KOBİ'lere doğrudan yatırım yaparak hem de Türkiye'deki diğer girişim sermayesi fonlarına taahhütte bulunarak, girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Bugüne kadar, Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altındaki fonlarımızdan toplamda 13.7 milyon dolar bedelle, 18 yenilikçi şirkete doğrudan yatırım gerçekleştirdik ve ekosistemin öncü girişim sermayesi fonlarından 5'ine toplam 10.9 milyon Euro taahhütte bulunduk" dedi.
İLK SÜRDÜRÜLEBİLİR EUROBOND'UNU İHRAÇ ETTİ
Uluslararası finansman alanında değerli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Öztop, "Dünya Bankası ile güneş enerjisi projelerinin finansmanı, İslam Kalkınma Bankası ile deprem bölgesinde gıda sektörü projelerinin finansmanı, Japon Uluslararası Kalkınma Bankası (JBIC) ile enerji verimliliği için kredi finansmanı, OPEC Uluslararası Fonu ile KOBİ finansmanı ve Uluslararası İslami Ticaret Finans Kurumu (ITFC) ile uluslararası finansmanda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ile deprem bölgesindeki KOBİ'lerin finansmanı için bir kredi anlaşması imzaladık" dedi. 2022'de Fransız Kalkınma Ajansı'nın yatırımcısı olduğu 100 milyon Euro tutarındaki ilk Sürdürülebilir Eurobond'unu başarıyla ihraç ettiklerini söyleyen Öztop, TKYB'nin daha da güçlenerek ve kaynaklarını çeşitlendirerek Cumhuriyetin ikinci yüzyılında da sürdürülebilir kalkınma için yatırımcıların yanında yer almaya devam edeceğini belirtti.