USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

29 Nisan 2021 14:21

Tarım bankacılığı da gömlek değiştiriyor

Bankalar tarım alanında varlıklarını finansmana erişim açısından geliştirirken; dijital tarım uygulamaları ve destekleriyle farklılaşmaya başladı. Yani tarımda da dijitalleşen bankalar, çiftçi ve girişimcilere finansmanın yanında bilgiyi de sunarak, yeni bakış açıları kazandırıyor.

Tarım bankacılığı da gömlek değiştiriyor

Akıllı tarım (Tarım 4.0) ana temalı bir sayı hazırlayıp da bankalardan bahsetmememiz pek mümkün değil. Çünkü işin hem finansman hem de inovasyon tarafında bankaların ağırlığını görüyoruz. Bugüne kadar daha çok tarım kredisi tarafında bankaların ağırlığını duysak da, günümüzde tarım bankacılığı daha entegre bir hal almasıyla da bankalar adına özel bir ihtisas alanı oluşturuyor. Günümüzde akıllı tarım uygulamalarını kendi sistemleriyle bütünleşik hale getiren bankalar, çiftçi ve girişimcilere bilgi sağlamakla kalmayıp, tasarruf açısından da önemli işlere imza atıyor.

BİLGİYE ULAŞIM VE DİJİTALLİK

Tarım bankacılığında da işin renginin birkaç zamandır değiştiğini söyleyebiliriz. Eskiden olsa böylesi bir haberde daha çok bankaların çiftçilere ne kadarlık kredi kullandırdığına ilişkin verileri yetkililerden almaya çalışırdık. Şimdi ise bankaların da tarıma daha farklı yaklaştığını görüyoruz. Son 13-14 yıldır büyümenin en yoğun yaşandığı taraf olan dijital bankacılığın uzantıları, tarıma da sirayet etmiş durumda. Bankalar gerek kendi içlerinde çıkarmış oldukları teknoloji şirketleri, gerekse FinTech'lerden aldıkları yardımla özellikle akıllı tarım alanında çıkarmış oldukları uygulamalar ve akademik desteklerle tarımı bir adım daha ileriye taşımak için müşterilerinin yanında olmaya başladı. Bu yöntemle hem çiftçiler hem de girişimciler tasarrufa yönlendirilirken, bilginin esas güç olduğu daha da ortaya çıkarılmış oldu.

EKİLEBİLİR ARAZİLER AZALIYOR

Küresel çapta 2001 yılına kadar artan ekilebilir tarım arazi miktarı, 2001 yılından sonra azalmaya başlıyor. Başka bir ifade ile kişi başına düşen ekilebilir arazi miktarı her yıl azalıyor. Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyar kişiye ulaşacağı düşünüldüğünde, verimlilik çok kritik bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Tam da bu noktada DenizBank Tarım Bankacılığı Grubu Tarım Bankacılığı Pazarlama Grup Müdürü Canan Aytekin'e yönelttiğimiz tarım kredileri içinde akıllı tarıma ne kadarlık pay ayırdıkları sorusuna aldığımız yanıt, aslında bu alanın Türkiye'de yeni yeni palazlanmaya başladığı şeklinde oluyor. Ülkemizde yeni kullanılmaya başlayan akıllı tarım yöntemlerinin yurt dışından yüksek maliyetle temin edilebildiğini söyleyen Aytekin, özellikle tarım alanında yeni teknolojiler üreten şirketlerin çoğalmasıyla bu alanda giderek artan bir kullanım olacağını öngörüyor.

DİJİTAL OKURYAZAR ÇİFTÇİ

Aslında üzerinde durulması gereken, son dönemdeki en önemli başlıklardan biri de bu: Dijital okuryazar çiftçi... Yani çiftçinin finansal ve dijital anlamda okuryazarlığı artırılırken; ilaç, gübre, sulama gibi pek çok konuda üretim maliyetlerinden tasarruf sağladığı bir yapıdan bahsediyoruz. Bu açıdan İş Bankası'nın teknoloji iştiraki olan Softtech tarafından geliştirilen İmeceMobil uygulaması, konu için güzel bir örnek. Tarım sektörüne özgü dijital-mobil bir uygulama oluşturmak fikrinin, ilk kez 2014 yılında masaya yatırıldığını aktaran İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, o dönemde genel algının; 'çiftçi dijital okuryazarlığa sahip değildir, bu tür uygulamaları kullanamaz' şeklinde olduğunu söylüyor. Şimşek, "Bu algıyı yıktığımızı söyleyebilirim. İmeceMobil uygulaması sayesinde; tarla, bahçe ve hayvancılık üretim tesisi bilgilerini kaydedilebiliyor ve bu alanların hava tahmin raporları görülebiliyor, anlık hava olayları hakkında önceden uyarı alabiliyorlar" diyor.

ZİRAAT'TEN GENÇ ÇİFTÇİ AKADEMİSİ

Bankaların tarım ve akıllı tarım alanındaki varlığı yalnızca finansman ve dijital tarafla da sınırlı değil. Özellikle akademik alanda verilen destekler hem Türkiye tarımı hem de çiftçi ve girişimciler için yeni ufuklar açabiliyor. Bu bağlamda 2019 yılında hayata geçirdikleri Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi'nin 300 mezun verdiğini hatırlatan Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf, mezunlarının işletmelerini kurmaya başladığını ve halihazırda çiftçilikle uğraşanların ise faaliyetlerini akademide edindikleri bilgilerle geliştirdiğini belirtiyor. "Akademi mezunu genç çiftçilerimizin başarı öyküleri zaman zaman medyada da kendine yer buluyor" diyen Pişmaf, akademileri için 16 binin üzerinde başvuru aldıklarını aktarıyor.

DİJİTALİN ÖNEMİ ANLAŞILDI

Pandemi ile birlikte dijital bankacılık, kırsal bölgelerde yaşayan çiftçiler açısından daha da önemli bir hale geldi. Şekerbank Kobi, Perakende ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tuğbay Kumoğlu, kendilerinin de bu noktada tarım bankacılığı müşteri temsilcilerinin sahadaki etkinliğini artıracak, finansmana erişimi kolaylaştıracak Tablet Projesi'ni hayata geçirdiklerini aktarıyor. "Banki adını verdiğimiz Tablet Projesi ile müşteri temsilcilerimiz evden veya sahadan bankadaki tüm ürün ve bilgilere erişerek, pandemi nedeniyle sosyal mesafe kurallarına uyarak çalışma imkanı buldular" diyen Kumoğlu, proje ile ayrıca banka şubesine gelemeyen müşterilerine veya şubeleri olmayan kırsal bölgelere de ulaşırken; köy kahvelerinde, tarlada, müşterilerine her an her yerde ulaştıklarının altını çiziyor.

EN ÇOK OKUNANLAR