USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

30 Nisan 2018 16:04

'Girişim bankacılığı' fikirleri 'iş'e dönüştürüyor

Bankalar son dönemde başlattığı girişimcilik programlarıyla yeni fikirleri ‘iş’e dönüştürüyor. Bununla beraber bankalar, kendi içlerinden çıkarmış olduğu girişimleri de hayata geçirirken sadece finansman anlamında değil, danışman banka rolüyle de girişimcilerin yanında oluyor. Bu girişimciliği sadece üç şehirle kısıtlı tutmayan bankalar, girişimciliği Anadolu’da da destekleyerek Türk ekonomisine katkı sağlıyor.

'Girişim bankacılığı' fikirleri 'iş'e dönüştürüyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Bankacılık, artık yalnızca mevduat toplama, topladığı bu mevduatı da kredi olarak müşterilerine sunmanın çok ötesinde bir ekonomi yaratıyor. Finansal bir organizma olmanın yanı sıra bankalar, son yıllarda girişimcilik alanında attığı adımlarla kendisine yeni bir segment yaratmış durumda. Girişim bankacılığı kavramıyla yepyeni bir ekosistem sunan bu kurumlar, kuluçka ve hızlandırma merkezleri kurarken, kendilerine gelen fikirleri değerlendirip, bunun yanında kurum içinde çıkardığı girişimleri de desteklemesiyle farklılık yaratıyor. 

Türkiye’de son dönemde yalnızca özel sektörün değil, devlet desteğinin de gitgide daha çok arttığı ve stratejik bir hal aldığı girişimcilik konusunda bankaların da önemli adımlar atması, Türkiye’deki girişimcilik iklimini güçlendiriyor. Bankaların son yıllarda girişimcilere ayrı bir ilgisinin olması paralelinde sayısız girişimin de proje halinden çıkıp ekonomiye kazandırıldığına şahit oluyoruz. Bankaların girişim politikası şöyle sıralanıyor:

AKBANK’TAN GİRİŞİMCİLERE DESTEK

Akbank, girişimcilere özel finansal iş birliklerinin yanı sıra Endeavor Derneği ile birlikte girişimcilere destek sunmak üzere toplantılar gerçekleştiriyor. İlki 2011’de yapılan İyi Girişim Zirvesi’nde özel sektör, risk sermayesi ve yatırım firmalarının temsilcileri, iş liderleri ve akademisyenlerden oluşan seçkin konuşmacılar ile yüksek büyüme potansiyeli olan girişimciler bir araya geliyor. Liderlik, yönetim, girişimci finansmanı gibi konularda konferanslar, söyleşiler veya atölye çalışmaları yapılıyor. 

Endeavor Türkiye iş birliği ile hayata geçirilen CaseCampus Programı; en deneyimli akademisyenleri, en meraklı öğrencileri ve en güncel girişimci hikayelerini Türkçe içerikle ülkemizde ilk defa sınıf ortamından bağımsız bir şekilde bir araya getiriyor. Program, girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak düşünen, 30 yaşını aşmamış üniversite lisans üç ve dört sınıf öğrencileri ile lisans üstü öğrencilerini, başarılı Endeavor Girişimcileri’yle yepyeni ve inovatif, uygulamalı öğrenim ve networking ortamında buluşturuyor.

Bu yıl ayrıca Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Global Girişimcilik Kongresi’ne (Global Entrepreneurship Congress-GEC) Akbank’ın desteği de söz konusu. Türkiye’nin istikrarlı ve yüksek oranlı büyümesini desteklemeye odaklanan Akbank, dünyanın en kapsamlı girişimcilik ekosistemi paydaş toplantısında yerini aldı. 

İŞ BANKASI’NA 6 BİN BAŞVURU

İş Bankası da Türk girişimcileri desteklemek misyonu ile kurulduğu ilk günden bu yana girişimlere piston oluyor. Yıllar içerisinde yapılan çeşitli iş birliklerine ek olarak banka, start-up’ları da odağına almış durumda. 2016’da Kolektif House bünyesinde başlattığı girişimcilik ekosistemine yönelik yatırımlarını 2017’de Workup girişimcilik programının hayata geçmesine destek vererek bir üst seviyeye taşıyan İş Bankası, o zamandan bu yana da çok sayıda girişimle çeşitli iş birlikleri kurmaya devam ediyor.

Kolektif House bünyesinde Mayıs 2017’de başlattığı Workup Girişimcilik Programı’na şimdiye kadar toplam 6 bine yakın başvuru alan İş Bankası, mezun olanlarla birlikte 26 girişimi kabul ederken, şu anda 13 girişim de programa devam ediyor.

İş Bankası yetkilileri şu bilgileri veriyor: “Hızlı büyüme potansiyeli olan, teknoloji odaklı, erken aşamada yer almasına rağmen en azından bir prototipi ya da demosu olan tüm girişimlere kapımız açık. İlk bir ayı deneme, toplamda altı ay süren programda girişimler alanında uzman kişiler ve banka yöneticilerinden düzenli şekilde mentorluk desteği alma imkanına sahip olup iş fikri geliştirme, yalın girişimcilik metotları, araştırma ve müşteri geliştirme, ekip kurma ve yönetme, hukuk, finans ve muhasebe, sunum teknikleri, satış ve pazarlama, devlet hibeleri ve teknik konularda ücretsiz danışmanlık hizmetine erişebiliyor.”

ALBARAKA GARAJ, 7 PROJEYLE ÇALIŞIYOR

Albaraka Türk de son dönemde Albaraka Garaj platformuyla dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Bir kuluçka ve hızlandırma merkezi olan Albaraka Garaj, 2017 yılında 400’e yakın bir başvuru aldı. Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, banka olarak ikinci tura başlamak üzere olduklarını dile getiriyor. “İlk turda dokuz tane prototipleşmiş fikri içeriye aldık. Banka olarak bu dokuz projenin yedisiyle de çalışmaya başladık. Geri kalan ikisini de bir danışmanlık hizmeti ve ağımızdaki müşterilerle bağlantı kurarak geliştiriyoruz. Bu yıl da yine bir 10 tane projeyi içeriye almayı hedefliyoruz. Buradaki profil, tabii ki 25 ila 35 yaş arasında değişen gençlerden oluşuyor” diyen Melikşah Utku, Albaraka Keşfet platformuyla da kendi personellerine yönelik bir girişimcilik merkezleri de olduğunu ifade ediyor. “Burada da içerideki girişimcilerimizi ve fikirleri ön plana çıkaracak bir mekanizma oluşturduk. Bu platformumuzdan çıkmış olan Fenomanya adındaki uygulamayla, bankamızın kendi sosyal medyasını oluşturduk” diyen Utku, bununla beraber API’lerini de kendileriyle çalışmak isteyen iş ortaklarına açacaklarını söylüyor.

Haberin devamı Platin'de...

EN ÇOK OKUNANLAR