USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

17 Ekim 2022 14:44

Aktif Bank, Türkiye ile Afrika arasında ihracat köprüsü kuruyor

Kurduğu finansal köprülerle sadece Türk ihracatçılarına değil, tüm dünyaya sağladığı güvenli dış ticaret hizmetleriyle global oyuncular arasında yer alan Aktif Bank, Afrika coğrafyasına verdiği önem sonucunda 2021'de 1 milyar dolarlık para hareketini yönetti. Aktif Bank, bu rakamın 2022'de 1.25 milyar doları aşmasını hedefliyor.

Aktif Bank, Türkiye ile Afrika  arasında ihracat köprüsü kuruyor

Finansal, teknolojik, ekonomik ve stratejik gelişmeleri yakından izleyip, yeni bakış açısıyla yorumlayan ve yüksek adaptasyon hızıyla karşılayan Aktif Bank, Türk iş insanlarıyla sınırlı kalmayan dış ticaret hizmetleriyle dikkat çekiyor. Türkiye ile bağlantısı olmayan üçüncü ülkelerin işlemlerinde de aracı banka rolü üstlenen Aktif Bank'ın Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hakan Pürdeloğlu ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Suat Utku ile konuştuk.

TÜM DÜNYAYI KAPSAYAN DIŞ TİCARET HİZMETİ

MUZAFFER SUAT UTKU

> Aktif Bank'ın genişleyen finansal ekosisteminde uluslararası bankacılık alanındaki faaliyetlerinin yeri nedir?

Türkiye'nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank olarak, yatırım bankacılığını yeniden yorumladığımız yenilikçi iş modellerimiz ve teknoloji yatırımlarımızla aynı zamanda Türkiye'nin en büyük finansal teknolojiler ekosistemi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Sadece Türk ihracatçılarına değil tüm dünyaya verdiğimiz dış ticaret hizmetlerinin yanı sıra finansal teknolojilerin de ihracatı noktasında uluslararası piyasalarda öncü bir oyuncuyuz. üstleniyoruz. Uluslararası arenadaki bu gücümüzü Türkiye'de benzeri olmayan çalışma modelimize, uluslararası bankacılık vizyonumuza ve 11 farklı dilde hizmet verebilen donanımlı bir ekibe borçluyuz. Ekibimiz yalnızca 2021'de pandemiye rağmen çoğu Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na olmak üzere 22 ülkeye ziyaret gerçekleştirdi. Bu seyahatlerde sadece bankalarla değil kamu kurumları ve ilgili bölgede önde gelen kuruluşlar ile de görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Böylece ülkelerin ihtiyaçlarını yerinde tespit ederek iş insanlarımıza rehberlik etmeye çalışıyoruz.

> Dış ticaretteki çözüm ve hizmetlerinizin kapsadığı coğrafi alanlar hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öne çıkan bölge ya da bölgeler var mı?

Aktif Bank olarak 80 ülkede yerleşik finansal kurumlar lehine limitlerimiz mevcut; sektördeki diğer bankalara nazaran riskini üstlendiğimiz banka sayısı özellikle zor coğrafyalarda daha fazla. Bankalarla olan çalışmalarımız sayesinde ihracatçı müşterilerimiz alacaklarını rahatlıkla tahsil etme imkanına kavuşuyorlar. Ülkemizin Afrika ticaretini artırmak ve Türk ihracatçısını Afrika'da desteklemek amacı ile Afrexim ile stratejik bir iş birliği anlaşmamız var. Bu anlaşma Türk ihracatçılarına 50 ülkede yerleşik 250 banka vasıtasıyla dış ticaret yapma olanağı sağlıyor. Ödeme garantisi sunduğumuz tüm bu ülkelere yapılacak vadeli satışlarda erken tahsilat imkânı da sunuyoruz. İhracatçılarımız alacaklarını erken tahsil ederek bankalara teminat sunmadan kendilerine finansman yaratabiliyor.

(Aktif Bank Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Suat Utku)

Tüm bunlara ilave olarak, Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgelerinde para transferlerini ve dış ticaret işlemlerini kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla sırasıyla Intra Africa Payment Platformu ve CIS Payment Platformunu kurduk. Platformlarımız sayesinde, ilgili ülkelerdeki para transferlerini yurt içi ödeme kolaylığında gerçekleştirebiliyoruz. Öyle ki, Intra Africa Payment platformumuz, Afrika ülkelerinin bankalar arası para transferlerine ve aşı ödemelerine aracılık için kullanılıyor.

Afrika'da yerleşik 200'e yakın bankanın Aktif Bank ile hesap ilişkisi mevcut. Türk bankacılığı adına gururla ifade etmeliyiz ki, Afrika içi ödeme operasyonlarını yöneten ve bu amaçla Afrika'ya özel bir platform kuran dünyanın öncü bankasıyız.

Afrika ile olan ilişkimize yeni bir boyut kazandırmak için 2022 Mart ayında Ruanda Temsilcilik Ofisimiz faaliyetine başladı; ülkenin Afrika dışından ilk yabancı sermayeli ticari bankası olarak Doğu Afrika iş ortaklarımızla yakın temasımızı sürdürüyor ve ihracatçılarımızın hayatını kolaylaştırmaya devam ediyoruz.

Aktif Bank olarak sadece Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgelerinden değil, tüm dünya geneline yayılmış 108 ülkede 500 banka ile hesap ilişkisi tesis etmeyi başardık.

GÜVENLİ DIŞ TİCARETİN FİNANSAL KÖPRÜLERİNİ KURUYOR

HAKAN PÜRDELOĞLU

> Dış ticaret alanında Türk iş adamlarına ne tür destekler ve çözümler sunuyorsunuz?

Sahip olduğumuz bilgi, beceri ve bağlantılarımız sayesinde oluşturduğumuz finansal köprüleri Türk ihracatçısının hizmetine sunuyoruz; ihracat bedellerinin zamanında ve eksiksiz tahsil edilmesinin yanında banka risklerini de üstlenerek müşterilerimize güvenli ticaretin kapılarını açıyoruz. Danışmanlık, ödeme garantileri ve finansman olanaklarımızın yanı sıra hazırladığımız özel dış ticaret paketleri ile maliyet avantajı yaratarak dış ticaret yapan firmalara desteğimizi sürdürüyoruz.

Sadece Türk ihracatçılarına değil tüm dünyaya verdiğimiz dış ticaret hizmetleri ile dünya ticaretine yön veren önemli bir oyuncu konumundayız.

> Dış ticarette farklı bölge ya da ülke uygulamalarında nasıl bir politika izliyorsunuz?

Firmalar üretimlerini artırırken, iç pazara olan bağımlılığını azaltmak, rekabeti yaymak ve piyasalarda yaşanabilecek durgunluğun baskısını azaltmak amacıyla ihracata adım atıyorlar. Ancak iç pazarlara göre daha karmaşık, farklı ve çok yönlü olan dış pazar çevresi sebebiyle uluslararası alanda başarılı olmak kolay değildir. İhracatçılarımız sınırları aşarken ekonomik ve politik risklerin yanında birçok ticari riskle de karşı karşıya kalıyor. Sınırlarımızın dışındaki bir ticareti yönetmek uzmanlık gerektiriyor. Biz de riskleri görebilen, yönetebilen, fırsata çevirebilen uzman bir ekibiz.

Aktif Bank olarak Türkiye sınırlarının ötesinde ihracatçılarımıza garanti ve finansman sağlayacak tüm olanaklara sahibiz. Alanında uzman ekibimiz ve çözümcü yaklaşımımız ile Türk ihracatçısının her zaman yanındayız.

(Aktif Bank Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hakan Pürdeloğlu)

"AFRİKA'YA HİÇ İHRAÇ ETMEDİĞİMİZ BİN 250 ÜRÜN MEVCUT"

> Afrika bölgesindeki uzmanlığınızdan yola çıkarak Türk ihracatçısına önerileriniz nelerdir?

Afrika ihracatında kimyevi madde ve mamuller, elektrik elektronik ve otomotiv sektörleri ön plana çıkıyor. Ayrıca kıtanın halı ithalatının yüzde 54'ünü Türkiye tedarik ediyor. AfCFTA, Türkiye'nin kıtayla olan iktisadi ilişkilerini güçlendirmek adına da bir fırsat oluşturuyor. Türkiye'nin diğer ülkelere ihraç edip Afrika ülkelerine hiç ihraç etmediği bin 250 ürün mevcut. Afrika ülkeleri bu ürünlerde dünyadan 50,2 milyar dolarlık ithalat yaparken Türkiye ise Afrika ülkeleri dışındaki ülkelere 2,2 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bölgeye yapılacak ihracat hacminin artırılması adına Türkiye'nin, ihracatta rekabet üstünlüğü bulunmasına rağmen bölgeye yeteri kadar ihraç etmediği ürünler üzerine yoğunlaşması gerektiğini düşünüyoruz.

AFRİKA İLE 1.25 MİLYAR DOLARLIK PARA HAREKETİ HEDEFİ

MUZAFFER SUAT UTKU

> Dış ticarette sunduğunuz çözümlerin finansal büyüklüğünün 2022 sonu itibariyle nasıl bir seviyede olacağını öngörüyorsunuz?

Aktif Bank olarak ihracatçılarımıza destek vermeye devam ederken yatırım bankacılığı konusundaki tecrübemizi de bu kıtaya başarıyla taşıyoruz. Afrika coğrafyasına verdiğimiz önem doğrultusunda ihracatçılarımızın yanı sıra enerji, inşaat faaliyetleri yapan iş adamlarımızın da sorunlarını çözüyor, onlara çözüm ortağı oluyoruz.

Geçen yıl Afrika ile yaklaşık 1 milyar dolarlık bir para hareketini yönettik, 2022'de ise bu rakamın 1.25 milyar doları aşacağını öngörüyor ve yüzde 25'lik bir büyüme hedefliyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR