USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.04.2022 08:01:00

OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ

Tıpkı diğer tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektörü de bütünüyle değişiyor, daha doğrusu dönüşüyor. Gün geçtikçe hızlanan teknolojik gelişmeler ve farklılaşan tüketici davranışları, otomotiv endüstrisini ve ilintili alanları, geleceğin belirginleşen dinamiklerine uyumlanmaya zorluyor. Yakın gelecekte sektörün sürdürülebilirliğe odaklı elektrikli, akıllı ve online araçlara yönlenişi, büyük bir paradigma değişikliğini de beraberinde getirecek. Otomotiv sektörü, sahip olmanın yanı sıra mobilite odaklı esnek bireysel ya da filo paylaşım modellerine, birbirine sensörlerle ve gerçek zamanlı online bağlantılarla entegre olmuş farklı eksosistemlerin parçası olmaya, dolayısıyla yepyeni bir dünyaya doğru telaşlı adımlarla ilerliyor. Hatta koşuyor... Otomotiv sektörü; 'hibrit' vitese geçmek ve bugünü kurtarırken geleceği inşaetme becerisini göstererek, bu kaçınılmaz çağ geçişinin derin farkındalığı içinde olmalı.

BİZİ NE GİBİ GELİŞMELER BEKLİYOR?

1-Her şeyden önce sektörün tüm oyuncuları, operasyonlarını sürekli biçimde daha verimli ve hızlı hale getirmeye odaklanmalı. Bu da ancak esnek, çevik ve inovatif olmakla, yüksek seviyede yazılım, cobot, robot kullanımıyla ve yetkin, yaratıcı insan kaynağı ile mümkün olabilecek.

2-Elektrikli ve internete bağlı, akıllı, sensörlü otonom araçlara yönleniş artarak devam edecek. Araçlar giderek daha fazla sensörle ve bağlantıyla donanacak, daha akıllı olacak, sonunda da full otonom hale gelecekler.

3-Şehir içi ulaşımda, kısa mesafelerde kullanılmak üzere küçük, elektrikli, basit fonksiyonlara sahip, paylaşım modelli filolar artacak. Bu durum bireylere esnek, ucuz ve kolay mobilite olanağı sağlarken; otomotiv firmaları için ise yeni gelir havuzları, iş birlikleri doğuracak

4-Araç sahipliği yerine kullan-bırak, paylaş vb. modellere kayış olacak. Bu da her şeyin mobilden, online'dan halledildiği 'abonelik' sistemlerini, farklı iş modellerini geliştirecek. Tüm dünyada yaşlanan ve artık özgürce gezmek isteyen ya da birtakım sağlık, yaşamsal ihtiyaçları oluşan insanlar, otonom araç ve paylaşım ekonomisinin daha önce hiç hesaba katmadığı yeni yıldızları olacaklar.

5-Uçan arabalar, taksiler, ambulanslar, acil durum araçları, vb. konular tabii ki ilerleyecek. Ancak sanıldığı kadar yaygınlaşmaları çok hızlı olamayacak. Bu alanların regüle edilmesi, güvenlik önlemlerinin alınması epey zaman alacağa benziyor.

6-Malzeme, kaplama ve boya teknolojilerindeki inovasyonlar; dayanıklılık, hafiflik, çeşitlilik, ucuzluk getirecek. Yenilikler sektöre hem tasarım hem de maliyet açısından yepyeni kapılar açacak. Tüm bu gelişmeler, araçların ana gövdeleriyle birlikte temel fonksiyonlarında, diğer aparatlarında ve kullanılan teknolojilerde yeniden tasarım yaklaşımlarını zorunlu kılacak.

7-Tüm bunlar ve genel olarak diğer alanlardaki teknolojik gelimeler; pazarlama, satış, işletme, bakım, onarım, müşteri hizmetleri gibi işlevleri de farklılaştıracak. Bunların her birinde yapay zekaya, robota, Web 3.0'a, blockchain ve kripto varlıklara, Metaverse, NFT gibi alanlara, artırılmış, sanal ve karışık gerçeklik uygulamalarına geçiş hızlanacak.

8-Showroom'lar, eğitim sahaları azalacak. Onların yerini bilgisayarlardan, ekranlardan erişilen farklı ya tamamen dijital ya da hem dijital hem fiziksel deneyimlerin yaşandığı 'fijital' çözüm ve uygulamalar alacak.

9-Otomotiv sektöründeki gelişmeler, diğer tüm sektörlerdeki iş modellerine, yetkinliklere, mesleklere ve uygulamalara ilham olacak.

10-Bu trendi de siz yazın. Sizce otomotiv sektörünün geleceğinde başka neler var?

Otomotiv sektörü, sahip olmanın yanı sıra mobilite odaklı esnek bireysel ya da filo paylaşım modellerine, birbirine sensörlerle ve gerçek zamanlı online bağlantılarla entegre olmuş farklı eksosistemlerin parçası olmaya, dolayısıyla yepyeni bir dünyaya doğru telaşlı adımlarla ilerliyor.
DİĞER YAZILARI