USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.07.2019 10:44:00

Yeni nesil uçak teknolojileri

Gün geçmiyor ki havacılık sektörüyle ilgili yeni bir gelişme yaşanmasın; yeni bir teknoloji, başarı haberi gelmesin. Havacılığın gelişmesiyle beraber birçok sektör gelişiyor, uzaklar yakın oluyor ve iş birlikleri artıyor. Havacılık sektörünün gelişmesi, ekonomik gelişmelere çok hızlı bir katalizör oluyor. Havacılık sektörünü oluşturan iki önemli etken ise modern ve kullanıcı dostu havalimanları ile yeni teknolojiye sahip uçaklar… Özellikle uçak teknolojisi ve uçakların güvenlik katsayılarının artması; müşterilerine daha konforlu uçuş deneyimi kazandırması, uçuş sırasında her türlü konforun sunulması ve daha uzun uçuş mesafelerine kolay erişimin sağlanması, havacılık sektörünün gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Uçaklardaki yüksek teknolojinin ilerlemesiyle, havalimanlarındaki gelişimin eş zamanlı olması şarttır. Yolcular; uçuşlara daha hızlı erişmeyi, uçaktan inerken de daha kısa sürede, rahat bir şekilde ayrılmayı tercih ediyor.

HAVALİMANI REKABETİNDE HUB NOKTASI OLMA YARIŞI 

Yeni nesil yolcu uçakları, yolcuların uçaktan inmek istemeyeceği farklı konforlar sunuyor. Bu da yolculuğun benzersiz bir rahatlıkta geçmesini sağlıyor. Havalimanlarının da yolculara aynı derecede konfor ve esneklik sağlaması birbirini tamamlayan unsurlar. Dünyada havalimanları rekabetinde, ülkelerin hub noktası olma -yani yolcu değişim merkezleri olma- yarışı hızla artıyor. Bu, ülkeler için prestij aynı zamanda da stratejik bir önem demektir. Bunu sağlayabilmek için, en başta o ülkenin bayrak taşıyıcı havayolu şirketinin/şirketlerinin yeni ve teknolojik uçak filosuna sahip olması gerekiyor. Tabii ki hub noktası olması planlanan havalimanının, coğrafi konumu ve üç saatlik, altı saatlik uçuşlarda kaç milyon potansiyel yolcuyu kapsayacağı da bir diğer önemli stratejik parametre… Yeni nesil uçak teknolojilerine baktığımızda daha fazla eğlence, konfor, güvenlik sunulmasıyla daha hızlı ve daha uzun mesafelere uçuşun önemli bir unsur olduğunu görüyoruz. Böyle bir uçağa binen yolcu, bir sonraki uçuşunda da aynı tarz uçakları aramaya başlıyor. Ucuz uçak biletinin yanında verilecek hizmet, güvenlik ve konfor, varış noktasına en kısa sürede erişim yolcuların aradığı öncelikler haline geliyor. Yani kaliteyi en uygun fiyata satın alabilmek işte bu yeni nesil teknoloji uçaklarıyla gerçekleşiyor. Uçuş sürelerinin kısalması ve havalimanlarında daha az bekleyerek yolculukları tamamlamak havacılık sektörünü daha da geliştiriyor. Bunun sonucunda ise havalimanı teknolojileri de inanılmayacak bir hızla gelişiyor. Artan yolcu talebine en iyi şekilde cevap verebilmek için havalimanları da çok hızlı bir şekilde kendilerini yeniliyor ve bu konseptte yeni havalimanları açılıyor.

YENİ TEKNOLOJİ UÇAKLAR, DAHA BÜYÜK VE AKILLI PİSTLERE İHTİYACI ARTIRIYOR

Ayrıca yeni nesil teknolojik yolcu uçakları yolcu kapasitesiyle çok daha fazla yolcuyla aynı anda uçmayı sağlıyor. Daha fazla koltuk kapasiteli bu yeni nesil teknolojik uçaklar, havalimanlarının yolcu kapasitesini, yer hizmetlerini, catering hizmetlerini, misafir hizmetlerini, güvenlik hizmetlerini, bagaj hizmetlerini, yemek içmek servislerini, konaklama/otel hizmetlerini, müşteri hizmetlerini artırmak ve çok daha iyi hizmet vermek amacıyla doğal bir zorlama içerisinde... Aynı zamanda yüksek yolcu kapasiteli bu yolcu uçakları daha büyük daha akıllı pistlere ihtiyacı artırıyor, aynı zamanda uçuş kontrol hizmetlerini geliştiriyor. Yeni nesil teknolojik uçaklarla, yeni havalimanları bir bütündür. Birbirlerini tetikler ve etkiler. Etle tırnak gibi ayrılmaz bir parçadır. Uçak teknolojileri daha da geliştikçe çok daha enteresan havalimanları ve havalimanı teknolojileri göreceğiz.
Havacılık sektörü ülkenin medeniyetinin, gelişmişliğinin bir göstergesi, aynı zamanda geleceğidir. Güvenli ve keyifli bol uçuşlar dilerim.

DİĞER YAZILARI