Sektörler

24 Haziran 2025 14:49

Türk lojistik sektörü, çıtayı hızla yükseltiyor

Türkiye, lojistik sektöründe hedefleri büyüttü. İntermodal taşımacılık alanında atılan stratejik adımlar ile Türkiye, Avrupa ile Asya arasındaki en önemli merkez olmayı planlıyor. Lojistik sektöründeki son gelişmeleri, teknolojik atılımları ve öne çıkan trendleri Platin okuyucuları için analiz ettik.

Küresel ticaret savaşlarının kızıştığı günümüzde, ülkelerin lojistik altyapılarını çok modlu yapıya büründürmesi önemini daha da artırdı. Lojistik sektörünün son yıllardaki en önemli trendlerinden olan intermodal taşımacılık, bu noktada öne çıkıyor. İntermodal taşımacılık; yükün birden fazla taşıma türü kullanılarak hedefe ulaştırılması prensibini barındırıyor. Elleçleme ihtiyacının azaldığı, bir konteynerin önce karayoluyla limana, oradan gemiyle bir başka ülkeye, ardından demiryoluyla varış noktasına ulaştırılması, intermodal taşımacılığın tanımı için örnek teşkil ediyor. Hem çevre dostu yapısıyla hem de maliyet avantajlarıyla son yıllarda popülerliğini artıran bu sistem, Türkiye için de lojistik alanında bölgesel liderliğe uzanan yolda önemli fırsat sunuyor. Gelin birlikte Türkiye'nin stratejilerine göz atalım...

TÜRKİYE, İNTERMODAL TAŞIMACILIKTA STANDARTLARI BELİRLEDİ

Yılın ilk ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Kombine Taşımacılık Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle demir yoluyla intermodal taşımacılık faaliyetleri, kombine taşımacılık kapsamına alındı. Bu düzenleme, çevre dostu taşımacılığın teşvik edilmesi ve lojistik süreçlerdeki verimliliğinin artırılmasını amaçlıyor. Yönetmelik, yük elleçleme noktalarının 150 kilometrelik bir yarıçap içinde yer almasını zorunlu kılarak, taşıma süreçlerinin optimize edilmesini hedefliyor. Ayrıca yeşil lojistik belgesi almak isteyen işletmelerin belirli kriterleri karşılaması gerekiyor. Bunlar arasında yılda en az 200 intermodal sefer gerçekleştirmek ve enerji tüketimini yenilenebilir kaynaklardan sağlamak gibi şartlar bulunuyor. Sektörde olumlu karşılanan bu gelişme ile Türkiye, sürdürülebilir taşımacılık hedeflerine ulaşmada stratejik bir adım attı.

POTANSİYELİ CEZBEDİYOR

İntermodal taşımacılıkta; kara, deniz, hava ve demir yolu taşımacılığı birbirlerine entegre edilerek maliyetlerde büyük oranda tasarruf sağlanıyor. Transit süreleri kısaltarak ciddi avantaj barındıran bu sistem, gelecek adına önem taşıyan sürdürülebilir lojistik ekosisteminin kurulmasına olanak tanıyor. Günümüzde Avrupa'daki taşımacılığın yüzde 30'u intermodal yöntemlerle yapılırken Türkiye'de bu oran yüzde 10 seviyesinin altında görülüyor. Son yıllarda önemi daha da artan ve dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 30'unun içinde bulunduğu 'Orta Koridor'un kritik ülkesi Türkiye, doğal konumuyla intermodal taşımacılıkta potansiyel bir merkez özelliği taşıyor. Nitekim dev yatırımlarıyla Türkiye'nin intermodal taşımacılığı stratejik öncelikleri arasına aldığı görülüyor.

SAHİP OLDUĞUMUZ AVANTAJLAR NELER?

Türkiye'nin lojistik merkez olma yolunda ilerlediği günümüzde intermodal taşımacılığın bu hedefteki payının henüz istenilen seviyede olmadığı görülüyor. Ancak Türkiye'de bu modelin geliştirilmesi ve uygulanması noktasında önemli avantajları bulunuyor.

Konum: Türkiye, Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü görevi görerek doğu-batı ve kuzey-güney koridorlarının kesişim noktasında yer alıyor. Bu, transit taşımacılık için büyük bir avantaj sağlıyor. Ayrıca Çin'den Avrupa'ya uzanan 'Orta Koridor' üzerinde Türkiye'nin köprü ülke rolü de güçleniyor.

Yatırımlar: İstanbul Havalimanı, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı, Gebze-Köseköy Yük Taşımacılığı Koridoru ve Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı gibi projeler, intermodal taşımacılığın gelişimi açısından büyük avantajlar barındırıyor.

Gelişmiş liman ağı: Mersin, İzmir, İstanbul, Tekirdağ ve Filyos gibi modern ve büyük kapasiteli limanlar, intermodal bağlantılar için kritik önem taşıyor.

Sürdürülebilir vizyon: Türkiye, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile daha çevreci ve sürdürülebilir taşımacılığı destekleyerek intermodal sistemleri çevre politikalarıyla uyumlu hale getiriyor.

Genç iş gücü: Doğal konum ve yatırımlar Türkiye'nin lojistik sektöründeki dev hedeflerine ulaşma süresini kısaltırken sahip olunan eğitimli ve dinamik iş gücü de önemli avantajları arasında yer alıyor.

DİJİTALLEŞME RAKABET GÜCÜNÜ ARTIRIR

Günümüzde hemen hemen tüm sektörleri ilgilendiren dijital dönüşüm, lojistiğin geleceği için ve ülkelerin sektörel hedefleri için de önem taşıyor. Türkiye'nin intermodal taşımacılıkta rekabet gücünü artırması için akıllı lojistik sistemlerin yaygınlaşması kritik rol oynuyor. Avrupa'da lojistik süreçlerin büyük bölümü dijital ortamlarda takip edilirken Türkiye'de de bu oranın artırılması gerekiyor. Sektör temsilcileri, Türkiye'nin intermodal taşımacılıkta rekabet gücünü artırması için Avrupa'da olduğu gibi blok tren sistemlerinin yaygınlaştırılması, intermodal taşımacılığa yönelik teşviklerin hayata geçirilmesi, demir yolu yük taşımacılığının artırılması gibi adımlara dikkat çekiyor.

ÖZEL SEKTÖR DE DAHİL OLUYOR

Türkiye'de intermodal taşımacılığın gelişiminde kamu yatırımlarının ve desteklerinin yanı sıra özel sektör faaliyetleri de büyük önem taşıyor. Nitekim son dönemlerde özel sektörün de bu alanda pozisyon almaya başladığı görülüyor. Lojistik firmaları, entegre taşıma çözümleri sunan alt yapılar kurarken, konteyner taşımacılığını destekleyen yeni depo ve terminal yatırımlarına imza atıyor. Ayrıca uluslararası lojistik firmalarıyla iş birlikleri de hayata geçiriliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR