USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.05.2024 11:36:00

GELECEK TEKNO TARIMDA

Teknolojinin çipleri tarımda filizlenmeye başladı. Yoksa artık toprak kokusunu sanal ortamda mı duyacağız? Evet öyle olacak. Yeni nesil çiftçilerin tırnaklarında toprak, ellerinde çatlak, üstlerinde tulum olmayacak. Geleceğin çiftçileri laboratuvar çalışanı olup steril giysiler, boneler, gözlükler ve hatta sanal gerçeklik gözlükleriyle kapalı mekanlarda çalışan, bugünün bilim insanlarına benzeyecekler. Bir kısmı da drone, robot operatörü, sensör dizaynırı olarak çalışacak. Gelecek, tarım adında yepyeni bir çağa adım atıyor ve bu dönüşümün arkasındaki itici güç de tabii ki 'tekno tarım"... Tarım sektörü, teknolojinin hızla entegre edildiği ve büyük dönüşümlerin yaşandığı bir alan haline geliyor. Geleneksel yöntemler yerini daha akıllı, verimli ve sürdürülebilir uygulamalara bırakıyor. Peki, bu yeni dönemde tarım teknolojileri nasıl bir yol haritası çiziyor? İşte tekno tarımın getireceği, getirmeye başladığı en dikkat çekici yenilikler ve alt bileşenleri...

ALT BİLEŞENLER

Tekno tarım; toprağı verimli hale getirmek, bitkisel üretimi optimize etmek ve hayvancılığı modernize etmek için teknolojiyi kullanan bir disiplin... Bu disiplinin alt bileşenleri ise oldukça geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Akıllı tarım da denilen alan, aşağıda kısaca açıkladığım birçok farklı teknolojiyi bir araya getiriyor. Tekno tarımın alt bileşenlerini ise sensörlerle hassas tarım, dikey tarım, yapay zeka, fiziksel ya da sistem robotları, dronlar, otonom araçlar, blok zinciri olarak özetleyebiliriz. Bu bileşenler bir arada kullanıldığında bulunan ürünler ve çözümler, toprağın ve bitkinin ihtiyaçlarını sensörler aracılığıyla takip ederek sulama, gübreleme ve ilaçlama gibi işlemleri optimize ederler. Derin, kapsamlı veri analizleriyle ürünlerin ve çevresel koşulların verimini, durumunu tahmin etme, hastalıkları önceden teşhis etme ve sulama gibi işlemleri otomatikleştirirler. Yanı sıra hasat, budama ve ilaçlama gibi tarımsal işlemleri hızlandırıp, hata paylarını azaltır, kayıpları önlerler. Tekno tarım bileşenleri; açık tarım alanlarındaki avantajlarına ilaveten kontrollü, kapalı ortamlarda ve alanlarda şehirlerin içinde veya çatı katlarında da katmanlı tarım yapma olanağı sağlarlar. Blok zincir sayesinde ise tedarik zinciri şeffaflığını ve gıda güvenliğine yeni bir seviyeye çıkarırlar.

"Tarım sektörü, teknolojinin hızla entegre edildiği ve büyük dönüşümlerin yaşandığı bir alan haline geliyor. Geleneksel yöntemler yerini daha akıllı, verimli ve sürdürülebilir uygulamalara bırakıyor."

VERİMLİLİĞİ MAKSİMİZE EDİYOR

Daha az kaynakla, daha fazla ürün elde edilmesini sağladığı için su ve enerji kullanımını optimize eder. Ayrıca, pestisit ve gübre kullanımını azaltarak çevresel etkiyi minimuma çeker. Veriye dayalı karar alma mekanizmaları, çiftçilere hastalık veya zararlı böcek salgınlarına karşı daha hızlı müdahale şansı tanır.

YAPAY ZEKA, DRON VE OTONOM SİSTEMLERİN ETKİSİ

Yapay zeka, tarımda öngörülebilirliği artırırken, dronlar ve otonom sistemler iş gücü ihtiyacını dolayısı ile maliyetleri düşürür. Örneğin, bir dron kullanarak, geniş bir arazide ilaçlama yapmak saatler yerine dakikalar alabilir. Otonom sistemler ise 24 saat kesintisiz çalışabilir, bu da özellikle hasat zamanı büyük bir avantaj sağlar. Sonuç olarak; tekno tarım hem çiftçiler hem tüketiciler hem gençler hem de çevre için büyük fayda sağlama potansiyeline sahip. Çünkü tüm bu teknolojik ilerlemeler, tarım sektörünün sürdürülebilirliğini artırırken, aynı zamanda yeni iş alanları ve meslekler de yaratır. Gençler için yepyeni kariyer alanları açar. Daha iyi bir gelecek adına yapılması gerekenleri kolaylaştırır.

DİĞER YAZILARI