USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

3.02.2016 10:48:00

Dijital asistanlarla pazarlama çağı

3 ya da 5 yıldan daha az bir süre içinde teknolojideki gelişmeler, pek çok konuda pazarlama alanında insan müdahalesini gereksiz kılacak kadar gelişecek. Akıllı teknolojiler otomatik yanıtlar oluşturmaktan daha fazlasını yapabilir hale gelecek

Ultra sensör ve analitik kabiliyetler ile donanmış sistemler; pazarlamacılar ve müşteriler adına araştıracaklar, geliştirecekler, karar verecekler ve hatta aksiyona geçecekler. Örneğin milyonlarca dolarlık/TL'lik online alışveriş işlemi, ileri seviyede kişiselleştirilmiş dijital asistanlar tarafından yapılacak. 

 

Hedef kitleye uygun, tam isabet kıvamında içerik üretimi başlayacak: Otomatik içerik üretme teknolojileri sayesinde mesajı alacak kişinin o anda bulunduğu yere göre, çok hızlı ve yüksek kalitede otomatik editörler tarafından üretilen, text, ses, video ve/veya görselden oluşan gerçek zamanlı içerik alması sağlanacak. Zaten günümüzde BM (Brand Marketer) olarak bilinen marka pazarlamacılarının yüzde70’i, web sitesi ya da mail içeriklerini otomatik karar veren sistemlere göre belirliyor. Bu olay, daha da gelişecek. Ajanslar ve yaratıcı takımlar farklı ve önemli unsurların anında değişebileceği, gerçek zamanlı içeriğin yerleşebileceği modüler şablonlar oluşturmaya ve hedefe tam isabet ettirmeye odaklanacaklar.

 

Dijital asistanlar sıra dışı ve tamamen özelleştirilmiş deneyimler yaşatacak: Dijital asistanlar yüz tanıyarak, ses, ısı, tespit ederek, hareket dedektörleri ve dil algılama protokolleri gibi sensörlerle kişilerin ilgi alanlarını, alışkanlıkları, güncel durumu vb. öğrenecek. Sahiplerine (pazarlamacılar için müşterilerine) dair pek çok unsuru bilir ve dolayısı ile tahmin edebilir hale gelecekler. Üstelik bu konuda eğitilebilir de olacaklar. Bu durumda geleceğin akıllı dijital asistanları pazarlamacılardan ya da müşterilerden gelecek mesaj, öneri, şikayet bombardımanını, spam ataklarını, kötü amaçlı saldırıları filtre edecek. Hedefe, amaca uygun olanlarını gösterecekler. Kullanıcılarını koruyacak bir anlamda iletişim ve deneyim hijyeni sağlayacaklar.

Algoritmalar araştırmalardan çok daha iyi içgörüler verecek: Pazar araştırmaları giderek önemini ve işlevini yitirecek. Pazarlamacılar müşterilerine dair bilgileri tamamen onların sosyal medyadaki hareketlerinden, seslerinden, biyometrik ya da nörometrik verilerinden edinecek. Araştırmalar neredeyse spam durumuna düşecek ve mobilite yaygınlaştıkça yok olacak. 

 

Kaynağından, aracısız, akıllı bilgiye ulaşma kabiliyetleri pazarlamacıları güçlendirecek: İçerik pazarlaması; pazarda, sahada aktif, canlı, dolaşan, plazalarda değil; gerçek dünyanın içinde yaşayan freelance gruplara, yetenekli pazarlamacılara komisyon bazlı çalışmalarla outsource edilecek. Bu gruplar hem kürasyon hem de user-generated içerik üretimi için komüniteler yaratacak. Bilgi işleme ve analizler yapma, algoritmalar kurgulama hizmetleri de Kaggle gibi platformlardan satın alınabilecek. Rekabet gücünü artıracak çok önemli analizlere kolayca ve müthiş hızlı, hatta anında ulaşılabilecek.

 

Mobil uygulamalar, ‘mobil web’e kayacak: Mobil uygulamalar (app’ler) birden yükselen trend oldular. Ancak karmaşık kurguları, işlevselliklerindeki eksikler, standartların oluşmaması ve kullanıcı sayılarının beklenen hızda artmaması nedeniyle bir miktar hayal kırıklığı yarattılar.. İlaveten mobil uygulama geliştirmek hem maliyet, zaman ve komplikasyon açısından binlerce dolara mal oluyor hem de tüketiciler ürün ya da servis ararken hala mobil app servislerinden değil mobildeki browser’larından arama yapmayı tercih ediyorlar. Bu sebeplerden dolayı pazarlamacılar dikkatlerini ve yatırımlarını erişimi hâlâ çok daha yüksek olan ve olacağı görünen ‘mobil web’e kaydıracak.

DİĞER YAZILARI