USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.07.2021 15:40:00

Turizm ve teknoloji

Teknolojiden hızla etkilenen turizm endüstrisinin de bu teknolojilere uyum sağlamaya başlamasıyla Turizm 4.0 kavramı ortaya çıktı. Bu kapsamda Turist 5.0 olarak isimlendirilen süper akıllı turist kavramı tartışılmaya başlandı.

Günümüzde sıkça söz edilen ve Endüstri 4.0 olarak isimlendirilen dördüncü endüstri devrimine robotlaşma, nesnelerin İnterneti, yapay zeka, sensörler, bilişsel teknolojiler, nanoteknoloji, internet hizmetleri, kuantum bilişim, giyilebilir teknolojiler, artırılmış gerçeklik, akıllı sinyalizasyon, akıllı robotlar, büyük veri, 3D ve akıllı şebekeler gibi yeni nesil teknolojilerin yön verdiği dikkat çekiyor. Endüstri 4.0 teknolojilerinin hayatımızda iş yapma, iletişim, eğitim gibi alanlarda artarak kullanılması iş ortamları ve yaşam tarzlarını da değiştirdiği gözlemleniyor. Dolayısıyla teknolojiden hızla etkilenen turizm endüstrisinin de bu teknolojilere uyum sağlamaya başlamasıyla Turizm 4.0 kavramı ortaya çıktı. Bu kapsamda Turist 5.0 olarak isimlendirilen süper akıllı turist kavramı tartışılmaya başlandı.

TEKNOLOJİ, KONFORUN BİR PARÇASI HALİNE GELDİ

Gittiğimiz bir tatil yerinde otelcilik hizmetleri ne kadar iyi olursa olsun eğer internet yeterince verimli değilse pek mutlu olamıyoruz. Aynı şekilde TV seçenekleri de tercih sebeplerimiz arasına girdi. Tatil yaparken, mobil haberleşme, internet hızı, notebooklarımızı kullana bilme imkanı gibi detayların hepsi konforumuzun bir parçası haline geldi. Müşterilere, yeni deyişle otel misafirlerine ya da turistlere yönelik olarak tasarlanan kişiselleştirilmiş hizmet ve deneyimler gitgide önemli hale gelecek. Gideceğimiz yerin bizi önceden tanıması ve ihtiyaçlarımıza, beklentilerimize göre hazırlanmış bir konfor, yemek menüsü, spor imkanları, oyun imkanları, müzik türleri bile tercih sebebimizi etkileyecek. Yeni teknolojiler de trendler olarak hayatımıza girmeye başladı. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

FOTOĞRAFÇILIK VE DRONE:

Artık otel tercihlerini yaparken internetten kıyaslama yapabiliyoruz. Hiç gitmediğimiz bir otel hakkında on binlerce yorumu değerlendirme şansına sahibiz. Otele sanki onlarca kez gitmişiz gibi tanıma fırsatı buluyoruz. Fotoğraf, potansiyel misafirleri arzu ettikleri yerlere taşıyan güçlü bir pazarlama aracıdır ve kendilerini konakladıkları yerden önce konaklamaya dahil etmelerine izin verir. Dronelar, seyahat destinasyonlarının göz alıcı fotoğraflarını çekerek dijital pazarlamayı geliştiriyor.

YAPAY ZEKA VE NESNELERİN İNTERNETİ:

Seyahat sektörü liderleri, özellikle otel deneyiminde IoT'nin popülerliğini görecek ve konuk deneyimini tamamen kişiselleştirmek için gerekli olan verileri sunacaktır. Oteller, otel odasındaki çeşitli unsurlara ve çevredeki olanaklara bağlanan oda içi tabletler aracılığıyla IoT sistemine giriyor. Misafirler, akıllı cihazları bir kontrol ağına bağlarken, deneyimlerini kendi özel ihtiyaçlarına göre değiştirebilirler. Turizm sektörünü yakın zamanda yapay zekayla da tanışacak. Müşterilerini daha otele girmeden sosyal medya hesapları üzerinden veya diğer mecralardan tanıyacak sistemler gelişecek ve müşterilere kişiselleştirilmiş hizmet ve öneriler sunulacak. Rekabet tabii ki doğal güzelliklerle kıyaslanmaz. Ama özellikle ülkemiz özelinde düşünürsek zaten muhteşem doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla eşsiz bir turizm merkezi olan yerlerimizi teknolojik olarak da donatarak kişi başına konaklama fiyatlarını daha da üst seviyelere çıkartmamız mümkün olacaktır.

DİĞER YAZILARI